Επελαύνει διεθνώς ο κορονοϊός-Εντατικοποίηση μέτρων προστασίας-Οι τελευταίες εξελίξεις (video)

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό παγκοσμίως ξεπέρασε σήμερα τις 116.000. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία πάνω από 4.000 είναι οι νεκροί, ενώ 64.391 ασθενείς έχουν ιαθεί. Στην Ιταλία, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη ο συνολικός αριθμός θανάτων, αυξήθηκε σε 631 από 463, μια άνοδος 168 θανάτων μέσα σε μια μέρα, ανακοίνωσε σήμερα Ιταλός αξιωματούχος. Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονϊού στην Ιταλία ανήλθε σε 10.149 από 9.172. Οι αρχές της Σλοβενίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα κλείσουν τα χερσαία σύνορά τους με την Ιταλία.

Οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων έχουν ερημώσει σήμερα μετά την ανακήρυξη ολόκληρης της χώρας σε κόκκινη ζώνη από τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Οι πολίτες καλούνται να παραμένουν στα σπίτια τους, ωστόσο κυρίως στη Ρώμη και τη Νάπολη σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ.

Η Πλατεία και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου έκλεισαν για τους τουρίστες και τα τουριστικά γκρουπ εξαιτίας της επιδημίας του νέου ιού, ωστόσο ατομικά οι πιστοί θα έχουν την δυνατότητα να εισέλθουν και να προσευχηθούν στην εκκλησία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Βατικανού.

Επελαύνει διεθνώς ο κορονοϊός-Εντατικοποίηση μέτρων προστασίας-Οι τελευταίες εξελίξεις (video)
(AP Photo/Francisco Seco)

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Βατικανό κλείνει το ταχυδρομικό γραφείο στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, που προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών, καθώς και το βιβλιοπωλείο και την φωτογραφική υπηρεσία.

Μία καφετέρια για το προσωπικό του Βατικανού θα κλείσει επίσης. Ολα τα μέτρα θα ισχύουν μέχρι τις 3 Απριλίου.

Στους 12 οι νεκροί από τις εξεγέρσεις που έχουν σημειωθεί στις υπερπλήρεις φυλακές της Ιταλίας, με επίκεντρο τα μέτρα που έχουν επιβληθεί προκειμένου να περιοριστεί ο κορονοϊός, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.

Οι κρατούμενοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν εξοργιστεί για τον περιορισμό των επισκέψεων των συγγενών τους, έχουν ξεσηκωθεί από την Κυριακή, βάζοντας φωτιές, κρατώντας ομήρους και δραπετεύοντας από ένα σωφρονιστικό κατάστημα.

Πολλές χώρες, όπως η Μάλτα, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Αυστρία αναστέλλουν ή απαγορεύουν τις μετακινήσεις από και προς την Ιταλία.

Στην ακύρωση πτήσεων προς τη χώρα προχωρούν και πολλές αεροπορικές εταιρείες.

Η Air France ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της προς την Ιταλία από τις 14 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας του Covid-19 σε αυτή τη χώρα.

Την αναστολή όλων των επιβατικών πτήσεων προς και από την Ιταλία για 14 ημέρες αρχίζοντας από αύριο, Τετάρτη, ως ένα προληπτικό μέτρο για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Ωστόσο παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ιταλία δεν λείπουν και οι νότες αισιοδοξίας, όπως το video με την γιαγιά που έγινε viral, και στο οποίο με γλυκύτητα παρουσιάζει συμβουλές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Προτρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας όχι μόνο εξαιτίας του κορονοϊού, να φτερνιζόμαστε στον αγκώνα  μας που είναι πιο κουλ, να μην κάνουμε διακρίσεις σε βάρος άλλων ανθρώπων λόγω κορονοϊού, γιατί δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπισή τους. Μας καλεί να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που θα έχουμε αν τεθούμε σε καραντίνα, να αλλάξουμε τις συνήθειες μας, όπως το χαρτομάντιλο στο μανίκι που έχουν οι γιαγιάδες, να ρωτάμε μόνο τους επιστήμονες της υγείας. Επίσης αντί χαιρετισμού, φιλιών και αγκαλιών, προτείνει το κλείσιμο του ματιού.

Αιφνίδια επίσκεψη πραγματοποιεί ο πρόεδρος Σι στην καρδιά της επιδημίας, την Ουχάν, σε μια ένδειξη ότι η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ αίρονται εν μέρει οι περιορισμοί στις μετακινήσεις κατοίκων εντός της Χουμπέι

Επελαύνει διεθνώς ο κορονοϊός-Εντατικοποίηση μέτρων προστασίας-Οι τελευταίες εξελίξεις (video)Στην Ισπανία, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 35 και τα κρούσματα τα 1622, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει τα σχολεία σε πολλές περιοχές, αλλά και τη βουλή για μία εβδομάδα, καθώς ένας βουλευτής βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ο βουλευτής του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox Ορτέγα Σμιθ βρέθηκε θετικός στον κορονοϊο, ενώ το κόμμα του ανακοίνωσε σήμερα ότι οι 51 βουλευτές του θα εργάζονται από το σπίτι τους.

Το κόμμα, το τρίτο μεγαλύτερο στην κάτω βουλή της χώρας, ζήτησε την αναστολή κάθε δραστηριότητας της βουλής.

Ο Ορτέγα Σμιθ είναι ο πρώτος ισπανός βουλευτής που βρέθηκε θετικός στον ιό.

Τους 30 έφτασαν οι νεκροί στη Γαλλία, με τον πρόεδρο Μακρόν να προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή της επιδημίας. Έκτος νεκρός στη Βρετανία. Πρόκειται για άνδρα άνω των 80 ετών ο οποίος έπασχε και από υποκείμενα νοσήματα.

Περισσότερα από 1200 είναι τα καταγεγραμμένα μέχρι σήμερα κρούσματα του Covid-19 στην Γερμανία, με πέντε από αυτά – ανάμεσά τους ένα στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων – να καταγράφονται στην Σαξονία – ‘Ανχαλτ, το τελευταίο ομόσπονδο κρατίδιο που επλήγη από τη νέα επιδημία.

Την ίδια ώρα η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU/CSU ότι «το 60-70% ανθρώπων στην Γερμανία θα προσβληθεί από τον κορονοϊό», ζητώντας να ακυρωθούν ακόμη περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε το επίπεδο κινδύνου για την μετάδοση του νέου ιού τύπου κορώνα σε «πολύ υψηλό» από «μέτριο», εξηγώντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για διάδοση στην κοινότητα της χώρας.

Η υπηρεσία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι υπάρχουν στοιχεία για την διάδοση του ιού στην κοινότητα στις περιφέρειες των δύο μεγαλύτερων πόλεων, της Στοκχόλμης και του Γκέτεμποργκ.

Η περιφέρεια της Στοκχόλμης ανακοίνωσε εκτόξευση των κρουσμάτων στα 207, που σημαίνει αύξηση κατά 60 σε σχέση με χθες.

Έκτος θάνατος από τον ιό καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Sky επιβεβαίωσε ότι ένας εργαζόμενός της στο τηλεφωνικό κέντρο της στο Κάρντιφ διαγνώστηκε με τον νέο κορονοϊό. Τα γραφεία αυτά εκκενώθηκαν προκειμένου να γίνει απολύμανση και αναμένεται να ξανανοίξουν την Πέμπτη.

Ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τους Ιταλούς που φτάνουν στη χώρα να τίθενται αυτοβούλως σε απομόνωση.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου ιού στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 61 στους 382, με καταγεγραμμένους 4 θανάτους, ανακοίνωσαν ολλανδοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι 61 επιπλέον άτομα διαγνώσθηκαν από χθες θετικά στον ιό.

Δύο επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου AIDAsol διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό. Το κρουαζιερόπλοιο έχει ρίξει άγκυρα σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Μασσαλίας.

Εξάλλου, ο τρίτος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μοτοσυκλέτας MotoGP που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Ώστιν του Τέξας τον Απρίλιο αναβλήθηκε για το Νοέμβριο.

Έχουν αναβληθεί επίσης ο πρώτος και ο δεύτερος αγώνας στο Κατάρ και την Ταϊλάνδη αντίστοιχα.

Σαράντα τέσσερις άνθρωποι στο Ιράν πέθαναν από δηλητηρίαση αφού ήπιαν νοθευμένα αλκοολούχα ποτά έπειτα από μια φήμη που διαδόθηκε, σύμφωνα με την οποία το οινόπνευμα βοηθά στη θεραπεία από τον νέο κορονοϊο, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το πρακτορείο Irna.

Επελαύνει διεθνώς ο κορονοϊός-Εντατικοποίηση μέτρων προστασίας-Οι τελευταίες εξελίξεις (video)
(AP Photo/Mohammad Ghadamali)

Με επίσημο απολογισμό 291 νεκρών, το Ιράν είναι μία από τις χώρες που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία covid-19 μετά την Κίνα και την Ιταλία.

Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα επιτρέπει την είσοδο στο έδαφός της σε ανθρώπους που προέρχονται από την Ιταλία σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που θα λάβει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η αναστολή των μαθημάτων στα πανεπιστήμια και η ενθάρρυνση των εταιρειών να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, όπως είπε ο Κουρτς.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Κουρτς με τον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ ανακοίνωσε επίσης ότι ματαιώνονται όλες οι εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους με περισσότερους από 500 ανθρώπους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να ματαιώσει όλες τις εκδηλώσεις εξαιτίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μοραβιέτσκι.

“Στη σημερινή μας σύσκεψη αποφασίσαμε να ματαιώσουμε όλες τις μαζικές εκδηλώσεις”, είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Η χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης με πληθυσμό 38 εκατομμύρια κατοίκους έχει καταγράψει 17 κρούσματα του κορονοϊού αλλά κανέναν νεκρό.

Στον Μόλδοβα, οι αρχές απαγόρευσαν σε όλους τους ταξιδιώτες, που προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από τον κορονοϊο, την είσοδο στη χώρα αεροπορικώς. Η απαγόρευση ισχύει από σήμερα, τρεις ημέρες έπειτα από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, πρόκειται για μια 48χρονη, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και η οποία νοσηλεύτηκε μόλις επέστρεψε αεροπορικώς από την Ιταλία το Σάββατο.

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε σήμερα να απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο στη χώρα σε ξένους υπηκόους που προέρχονται από χώρες και περιοχές που πλήττονται από το κορονοϊό.

Η απόφαση αυτή αφορά όλους τους αλλοδαπούς οι οποίοι επισκέφτηκαν ή κατάγονται από την Ιταλία, το Ιράν, την Νότια Κορέα, την ανατολική Κίνα και κάποιες περιοχές της Ελβετίας.

Στις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ ανέβαλε το επικείμενο ταξίδι του στην Ινδία, στο Ουζμπεκιστάν και το Πακιστάν προκειμένου να βοηθήσει στη διαχείριση της απόκρισης του υπουργείου Άμυνας στον κορονοϊο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα πως τα κρούσματα τις ΗΠΑ ανέρχονται σε 696, μια άνοδο κατά 224 από τον προηγούμενο απολογισμό, ενώ ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του ιού αυξήθηκε από 19 σε 25.

Το CDC τόνισε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν από 36 πολιτείες και την περιφέρεια της Κολούμπια.

Στο μεταξύ, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ζήτησε από τους φοιτητές του να μην επιστρέψουν στην πανεπιστημιούπολη μετά τις εαρινές διακοπές και ανακοίνωσε ότι αρχίζει η μετάβαση προς τη διδασκαλία μέσω διαδικτύου για τα πτυχιακά και προπτυχιακά μαθήματα εν μέσω του ξεσπάσματος του κορονοϊού.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας του Μαρόκου επιβεβαίωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο από τον κορονοϊο στην Καζαμπλάνκα, με τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων στη χώρα να ανέρχεται στα τρία.

Η ασθενής που απεβίωσε, η οποία είχε έρθει στο Μαρόκο από την πόλη Μπολόνια της Ιταλίας, είναι μια 89χρονη Μαροκινή που υπέφερε από καρδιοαναπνευστικές παθήσεις, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο.

Το Μαρόκο ανέστειλε όλα τα ταξίδια προς και από την Ιταλία και απαγόρευσε την είσοδο φιλάθλων σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ ακύρωσε εκδηλώσεις που περιελάμβαναν ξένους ταξιδιώτες και τις συγκεντρώσεις άνω των 1.000 ανθρώπων ως προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψει ένα ξέσπασμα του ιού.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε σήμερα το κλείσιμο για δύο εβδομάδες όλων των νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων της χώρας, ως προληπτικό μέτρο αποτροπής της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Επίσης, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε την απαγόρευση για δύο εβδομάδες των δημόσιων συναθροίσεων σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους και την αναβολή όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων με συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων.

Ακόμη η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε όλες οι αθλητικές διοργανώσεις στη χώρα να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών για διάστημα 30 ημερών.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια απόφαση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας απαγορεύονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές προς χώρες υψηλού και μεσαίου κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού.

Στη Βόρεια Μακεδονία έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής επτά κρούσματα του κορονοϊού.

Η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των πτήσεων προς το Ισραήλ από τις 35 στις 14 εβδομαδιαίως, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Η ρωσική αεροπορική εταιρεία πραγματοποιεί ημερησίως πέντε πτήσεις με προορισμό το Τελ-Αβίβ.

Το Αμάν αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε όλους τους ταξιδιώτες από τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία από την επόμενη Δευτέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Επίσης, θα κλείσουν οι μεθοριακές διαβάσεις με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και απαγορεύονται στο εξής τα ταξίδια προς τον Λίβανο και τη Συρία.

Το πρώτο κρούσμα του SARS-nCov-19 στη χώρα εντοπίστηκε στην πρωτεύουσα Κινσάσα, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον υπουργό Υγείας, Δρ. Ετένι Λονγκόντο. Πρόκειται για έναν Βέλγο πολίτη, ο οποίος έχει απομονωθεί σε ένα νοσοκομείο. Οι αρχές ιχνηλατούν τις επαφές του ώστε να εξετάσουν και να απομονώσουν όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Η Κινσάσα συνδέεται με απευθείας πτήσεις με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Οι επιβάτες θερμομετρούνται μόλις κατεβαίνουν από το αεροπλάνο και καλούνται να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων για την υγεία τους. Η Κινσάσα είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Αφρικής, με περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους.

Μία εβδομάδα αφού έκλεισε για τους τουρίστες τα γραφεία του στη Γενεύη, ο ΟΗΕ αποφάσισε να λάβει το ίδιο μέτρο και για τις επισκέψεις στην έδρα του στη Νέα Υόρκη, λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα μεταξύ των περίπου 3.000 εργαζομένων που απασχολούνται στα γραφεία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Οργανισμούς, Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ένας εργαζόμενος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσβλήθηκε από τον Covid-19. Ο WTO λαμβάνει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

Τη Δευτέρα αναφέρθηκαν ο πρώτος θάνατος στον Καναδά και το πρώτο κρούσμα στον Παναμά. Στα έξι ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, στο Μπρουνέϊ μία ημέρα αφότου εντοπίστηκε ο πρώτος ασθενής.

Στο Χονγκ Κονγκ σε καραντίνα θα μπαίνουν όλοι οι επισκέπτες από την Ιταλία και περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, για δύο εβδομάδες αρχής γενομένης από την 13η Μαρτίου.

Η Σιγκαπούρη άρχισε να χρεώνει τους επισκέπτες που χρειάζονται θεραπεία για τον κορονοϊό, αφού εντόπισε νέα, εισαγόμενα κρούσματα από τη γειτονική Ινδονησία.

Τη Δευτέρα εντοπίστηκαν πέντε νέα κρούσματα στη Σαουδική Αραβία, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών στους 20.

Με 42 καταγεγραμμένα κρούσματα, το Ισραήλ ζητά από όσους φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό να μπαίνουν εθελοντικά σε απομόνωση για 14 ημέρες.

Ματαιώθηκαν όλες οι αθλητικές διοργανώσεις, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι πολιτικές συγκεντρώσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αλγερίας.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 20, φτάνοντας συνολικά τα 100 στην Αυστραλία.

Πηγή:ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Σχετική είδηση: Αυξάνεται ο παγκόσμιος απολογισμός των θυμάτων από τον Covid-19-Σε άτυπη καραντίνα η Ιταλία (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος