Στη δημοσιότητα έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα στοιχεία για την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί και καταγραφεί μέχρι τις 18 Ιουλίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 19. Kανένα εκ των οποίων δεν καταγράφηκε στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3983 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 54.7%
άνδρες. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 194 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (91.7% άνδρες).
Αναλυτικά τα νέα κρούσματα:
– τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– εννέα (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
– ένα (1) κρούσμα την περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων,
– ένα (1) κρούσμα την περιφερειακή ενότητα Λάρισας,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
Διαβάστε την αναλυτική έκθεση του ΕΟΔΥ
Συνέντευξη Σ. Τσιόδρα
Στο περιοδικό Μπλου της Ετζίαν μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνώ, Σωτήρης Τσιόδρας, για τους φόβους και τις προσδοκίες του, αλλά και για τα «όπλα» των Ελλήνων κατά της πανδημίας.
“Φοβάμαι το στίγμα, το να διακρίνεις τους ανθρώπους σε μολυσμένους και μη μολυσμένους. Φοβάμαι τη συνωμοσιολογία και το να επικροτεί κανείς τη μερική, όχι όλη την αλήθεια, και ακ΄ομα χειρ΄οτερα το ψέμα. Φοβάμαι τον θάνατο, αλλά ελπίζω σε μια άλλη ζωή”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πολυδιάστατος χαρακτήρας και μεταδοτικός δάσκαλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι γιατρός της παλιάς σχολής, που επιζητά την ανθρώπινη επαφή με τον ασθενή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έδειξε την ιδιαίτερη ευαισθησία του για τους ηλικιωμένους, λέγοντας: «Αυτοί είναι οι μανάδες και οι πατεράδες μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας, δεν μπορούμε να υπάρχουμε, ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς».
Ιδιαίτερη η πρόνοιά του και για τις ευπαθείς ομάδες, βρέθηκε άλλωστε κοντά στους Ρομά της Λάρισας και τους αιτούντες άσυλο στο ξενοδοχείο του Κρανιδίου, για τους οποίους είχε δηλώσει: “κι εγώ ήθελα να γίνω μέρος του κόσμου αυτού, κομμάτι του όλου, όπως συνέβη στις περιπτώσεις με τους Ρομά στη Λάρισα, με τους μετανάστες στο Κρανίδι. Εκεί που έπρεπε να μην υπολογίσεις προσωπικά ρίσκα και κίνδυνο”.
Ποια ήταν όμως σύμφωνα με τον καθηγητή Τσιόδρα τα χαρακτηριστικά που επέδειξαν οι Έλληνες και κατάφεραν να περιορίσουν την επέλαση του ιού;
«Η αναγνώριση της αλήθειας και το φιλότιμο….. Η κουλτούρα μας είναι μια κουλτούρα ανθρώπου που αγωνίζεται, που παλεύει για το καλύτερο, που αναγνωρίζει την αλήθεια και νοιάζεται για τον συνάνθρωπο…”.
Ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ελλάδα παραμένει μια από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου, έχοντας μάλιστα ενισχύσει σημαντικά τις νοσοκομειακές υποδομές της.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος