Ενημέρωση ΕΟΔΥ-ΓΓΠΠ: 22 νέα κρούσματα-102 θάνατοι -“Αισιοδοξία με ρεαλισμό” (live+video)

Η καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά: Είκοσι δύο νέα κρούσματα, σύνολο: 2.192. Ακόμη ένας άνθρωπος κατέληξε, συνολικά τα θύματα είναι 102. Εβδομήντα δύο πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 68 χρόνια.

inforgraphics: Πάνος Κωνσταντόπουλος για την ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Σ. Τσιόδρας: Δεν είναι ακόμα καιρός για άρση μέτρων

«Δεν είναι ακόμα ο καιρός» είπε απόψε ο Σ. Τσιόδρας σχολιάζοντας την άποψη πολλών ότι τα μέτρα θα πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατό. Για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα, εξήγησε ότι αυτή γίνεται έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Τα μέτρα επιστροφής στην κανονικότητα θα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά και θα επαναξιολογούνται ανάλογα με τα δεδομένα, είπε.

Πρόσθεσε ότι στην χώρα μας υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι οι ηλικιωμένοι είναι κοντά μας, μένουν συχνά στο ίδιο σπίτι με εμάς, φυλάνε τα παιδιά μας κι όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όταν παίρνουμε αποφάσεις που αφορούν τα σχολεία.

Είκοσι εννέα ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 22 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2192, εκ των οποίων το 56,4% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 559 (25,5%) σχετίζονται με ταξιδιώτες και 899 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 72 με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέληξε ένας άνθρωπος, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού στους 102, εκ των οποίων 28 (27.5%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 73 έτη. Είκοσι εννέα βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπεία. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 50.771 εξετάσεις δειγμάτων για τον κορονοϊό.

Οι πιθανότητες για νέο επιδημικό κύμα, μεγαλύτερες τον ερχόμενο χειμώνα

Ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία ανέπτυξε ένα μαθηματικό μοντέλο: «το μοντέλο εκτιμά ότι θα υπάρξουν νέα επιδημικά κύματα του ιού τους επόμενους χειμώνες μετά το αρχικό σοβαρό κύμα που έχουν βιώσει οι περισσότερες χώρες». Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι αν δεν υπάρξει ένα εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία, τότε τα μέτρα που ζούμε όλοι μας θα είναι το κρίσιμο σημείο για την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού μέχρι να χτιστεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία. Σημείωσε ότι ο ιός μπορεί να κάνει εξάρσεις το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο και άφησε να εννοηθεί ότι έχει πιθανότητες να «εισαχθεί» στη χώρα μας μέσω ταξιδιωτών, όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης.

Πιο κοντά σε αποτελεσματική θεραπεία. Το εμβόλιο θα αργήσει

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται για αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια, είπε ότι περισσότερα από 70 εμβόλια είναι σε φάση ανάπτυξης, αλλά μόνο ένα από αυτά τα εμβόλια είναι σε φάση 2, δηλαδή δίνεται σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών προκείμενου να εξεταστεί η ασφάλεια και η κατάλληλη δόση του». Ο ίδιος τόνισε ότι είμαστε μακριά από το εμβόλιο και κυρίως τη μαζική παραγωγή και διάθεσή τους. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 12 μήνες, κατέληξε.

Ν. Χαρδαλιάς: Θα γιορτάσουμε με όσους είμαστε στο σπίτι

Την ημέρα του Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο ακέραιο, τόνισε εκ νέου κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Επανέλαβε ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε πως ένα είναι το μεγάλο στοίχημα, «μην θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των ηλικιωμένων που είναι οι πιο ευάλωτοι».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και επισήμανε ότι η όποια άρση θα ξεκινήσει όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων. Ενημέρωσε πως τα δεδομένα που συγκεντρώνονται καθημερινά «θα μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε και κυρίως πότε πρέπει να το κάνουμε».

«Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα όπως και τα πρόστιμα για τις υπαίθριες συγκεντρώσεις», τόνισε. Υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα της ημέρας είναι ένα: «Μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των ηλικιωμένων που όπως δείχνουν οι στατιστικές είναι οι πλέον ευάλωτοι». Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο της προσπάθειας μας, η οποία θα κριθεί στα επόμενα 24ωρα.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κούραση αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Η όποια άρση θα ξεκινήσει σταδιακά όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων», είπε.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι των πτήσεων που φθάνουν στη χώρα. Χθες έφτασαν από το εξωτερικό τρεις πτήσεις, μία τακτική από το Παρίσι και δύο επαναπατρισμού από Λάρνακα και Ρώμη, με 215 επιβάτες συνολικά. Όλοι έμειναν στα ξενοδοχεία και υποβλήθηκαν σε τεστ και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Σήμερα έφτασαν 41άτομα από Κατάρ , 134 από Λάρνακα και 107 από Βρυξέλλες. Όλοι ελέχθησαν και οδηγήθηκαν σε ξενοδοχεία, όπου θα παραμείνουν μέχρι αύριο και θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα.

Επίσης, όπως είπε, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο σε συνέχεια των ιχνηλατήσεων των επαφών των κρουσμάτων της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Πραγματοποιούνται μαζικά και ταυτόχρονα 1230 έλεγχοι στο σύνολο των οικισμών των Ρομά της Θεσσαλίας.

Τέλος δήλωσε ότι έγινε απόπειρα να σπάσουν την καραντίνα δύο αλλοδαποί στα Νότια προάστια σε ξενοδοχείο, που ήταν αρνητικοί στον ιό, αλλά ήταν υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα. Συνελήφθησαν επιβλήθηκε τα πρόστιμο των 5.000 ευρώ, τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και ενημερώθηκαν οι πρεσβείες τους για τα περαιτέρω.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της εντατικοποίησης των ελέγχων σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες από 236 οχήματα.

Επίσης, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι αναστέλλεται για δέκα ημέρες η λειτουργία της λαϊκής αγοράς Πτολεμαϊδας και ότι παρατείνεται μέχρι τις 27 Απριλίου ο περιορισμός της κίνησης πολιτών στις παραλιακές της Πάτρας και του Βόλου.

Η πορεία του κορονοϊού στην χώρα

Σε καραντίνα σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια βρίσκονται 49 φοιτητές, οι οποίοι επέστρεψαν από την Ιταλία. Ελήφθησαν δείγματα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαΐου η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Γερμανία προς Ελλάδα και αντίστροφα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η λήψη δειγμάτων από τον οικισμό Ρομά του Τυρνάβου, καθώς και σε ακόμα δέκα οικισμούς της Θεσσαλίας. Εν τω μεταξύ, αρνητικά ήταν τα 326 δείγματα που ελήφθησαν από τον οικισμό των Ρομά στο Δροσερό, καθώς και από την περιοχή του Τοπείρου στην Ξάνθη.

Στο Δροσερό, οι κάτοικοι δηλώνουν πως έχουν πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να προσέχουν. Τα αποτελέσματα των τεστ είναι ενθαρρυντικά αλλά στο χωριό ζουν 5.000 κάτοικοι και κανείς δεν ξέρει από πού κόλλησε τον ιό το μωρό 15 μηνών που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης ζητά από την πολιτεία να γίνουν αντιπροσωπευτικά τεστ και στην πόλη στα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, που μετρά ήδη 5 θανάτους και εκτιμάται ότι έχει έντονο επιδημιολογικό φορτίο.

Καραντίνα τέλος για το χωριό Φούστανη Αλμωπίας που ήταν σε ενισχυμένο περιορισμό για 2 εβδομάδες. Αν και οι δρόμοι παραμένουν άδειοι, οι κάτοικοι εκφράζουν την ανακούφιση τους, όχι τόσο για την άρση των επιπλέον περιορισμών, αλλά γιατί οι κάτοικοι που είχαν νοσήσει, είναι καλά στην υγεία τους.

Ένας 48χρονος από το Καμερούν είναι το πρώτο θετικό δείγμα κορονοϊού στην Καρδίτσα και ήδη έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του. Ο άντρας μένει μόνιμα στην Καρδίτσα, με πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Διεθνής Αμνηστία για τους πρόσφυγες και είχε ταξιδέψει προ ημερών στην Αθήνα. Όταν ο 48χρονος εμφάνισε συμπτώματα προσήλθε στο νοσοκομείο της Καρδίτσας με τα πόδια, προκειμένου να μην έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους και αργά χθες το βράδυ βάσει του δείγματος, βρέθηκε θετικός. Νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Κιγκλιδώματα τοποθέτησαν σήμερα συνεργεία του δήμου Πατρέων στην παραλιακή ζώνη της πόλης, από το ύψος της βόρειας πύλης του βόρειου λιμανιού, έως την περιοχή της πλαζ, στην οδό Κανελλοπούλου, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, «να σταματήσει ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού».

Κλειστά τα κοιμητήρια

Κλειστά θα είναι τη Μεγάλη Παρασκευή τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα, καθώς συγκαταλέγονται στους χώρους λατρείας και υπόκεινται στους σχετικούς περιορισμούς.

“Λουκέτο” από τη Μεγάλη Τετάρτη, 2 μέρες νωρίτερα από την απόφαση της κυβέρνησης, βάζουν τα κοιμητήρια του δήμου Θεσσαλονίκης με απόφαση του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. Οι δήμοι όλης της χώρας λαμβάνουν αντίστοιχες αποφάσεις να κλείσουν τα κοιμητήρια έως τη Δευτέρα του Πάσχα, προκειμένου να αποφευχθεί η αθρόα προσέλευση κοινού σύμφωνα με την παράδοση των ημερών.

Οι αρμόδιοι τονίζουν ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να σεβαστούμε τις απαγορεύσεις που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Επαναλαμβάνουν ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στη ΕΡΤ, δήλωσε ότι οι πολίτες θα γνωρίζουν μέχρι τις 27 Απριλίου ποιοι θα είναι οι άξονες του σχεδίου για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που θα εφαρμοστούν από τις αρχές Μαΐου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος