Ενεργειακό θρίλερ: Κλειστές οι πρώτες στρόφιγγες μεταφοράς ρωσικού αερίου – Al Jazeera: Ελληνική γεωπολιτική αναβάθμιση

Στις 7 το πρωί οι στρόφιγγες του αγωγού της Σοκρανίβκα έκλεισαν προκαλώντας ακόμη ένα επεισόδιο στο θρίλερ της ενεργειακής κρίσης. Οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι οι μάχες που γίνονται στο Λουγκάνσκ, απ’ όπου περνά ο αγωγός, δυσκολεύουν τη λειτουργία του.

Ο αγωγός, ένας από τους δύο μεγαλύτερους της Ουκρανίας, μεταφέρει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom στην Ευρώπη. Οι Ουκρανοί λένε πως είχαν προειδοποιήσει την εταιρεία, ενώ ζήτησαν να γίνει επαναδρομολόγηση του αερίου από τον άλλο αγωγό. Όμως η Gazprom απάντησε πως αυτό είναι αδύνατον και πως δεν υπάρχει ανωτέρα βία.

Η Γερμανία, ο βασικός αποδέκτης του φυσικού αερίου από τους δύο αγωγούς μιλά για μείωση των ροών κατά 25%, προσθέτοντας όμως πως συνολικά οι παροχές δεν έχουν μειωθεί καθώς δέχονται αυξημένες ροές από την Νορβηγία και την Ολλανδία.

Η ανησυχία είναι έκδηλη στην Ευρώπη για την πιθανότητα η Ρωσία να κλείσει τις στρόφιγγες, έχοντας απαιτήσει την πληρωμή των εξαγωγών της σε ρούβλια. Η Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει ένα τέτοιο σχέδιο παραβίαση των κυρώσεων. Όμως ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο για«γκρίζα ζώνη».

Ο Όλαφ Σολτς δηλώνει όμως πως οποιαδήποτε παραβίαση των κυρώσεων δεν θα ήταν αποδεκτή. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να κάμψει τις εσωτερικές αντιδράσεις για την επιβολή του 6ου πακέτου κυρώσεων προς τη Ρωσία. Η απόφαση φαίνεται να μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα, καθώς η Ουγγαρία που εξαρτάται πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο, απειλεί με βέτο εάν δεν λάβει εγγυήσεις για την ενεργειακή της ασφάλεια.

«Οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία πρόταση για λύση, που θα αντιμετώπιζε μια ατομική βόμβα, όπως είναι ο αντίκτυπος που θα έχει πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο για την οικονομία της Ουγγαρίας», δηλώνει ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Με το βλέμμα στις κυρώσεις ο Σεργκέι Λαβρόφ τονίζει πως η χώρα του δεν έχει ανάγκη τις εξαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη.

«Έχουμε αρκετούς αγοραστές των ενεργειακών πόρων μας και θα συνεργαστούμε μαζί τους. Η Δύση ας φτάσει να πληρώσει πολύ περισσότερα απ’ όσα έδινε στη Ρωσία και ας εξηγήσει στον πληθυσμό της γιατί θα γίνει φτωχότερος», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Πρόσθεσε πως η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη, αντίθετα η Δύση είναι εκείνη που θέλει να δει τη χώρα του να ηττάται στην Ουκρανία.

Το σημαντικό με την σημερινή εξέλιξη είναι ότι διαταράσσεται για πρώτη φορά η παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρώπη λόγω των εχθροπραξιών.

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή
Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος