Eπιδείνωση στη Β. και Κ. Ελλάδα-Πλημμύρες, χιόνια, διακοπές ρεύματος, κλειστά σχολεία (video)

Ραγδαία η επιδείνωση του καιρού  που δημιουργεί προβλήματα. H ΕΜΥ προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη κεντρική και βόρεια χώρα. Στην Αθήνα έβρεχε ακατάπαυστα το πρωί, ενώ μετά βελτιώθηκε ο καιρός. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ Βόρειας και Νότιας χώρας είναι μεγάλη. Απαγορευτικό απόπλου σε πολλές περιοχές, διακοπές ρεύματος, αποκλεισμένα χωριά και κλειστά σχολεία είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού.

Η κατάσταση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης
Κλειστα σχολεία και στο νομό Κιλκίς στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Οι δημότες μπορούν να αναφέρουν προβλήματα στο 15195 και το νούμερο του Δημαρχείου Πανοράματος στο τηλέφωνο 2313301001.

Λάρισα
Σε οριακό σημείο βρίσκεται η στάθμη του Πηνειού ποταμού που διαπερνά την πόλη της Λάρισας, καθώς έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα, λόγω πολύωρης βροχόπτωσης. Οι βροχές και τα χιόνια έχουν κοπάσει στον κάμπο, αλλά συνεχίζονται στα βουνά, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το ύψος του νερού τις επόμενες ώρες.

Προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ώρες στα παράλια του Δήμου Αγιάς, καθώς η κακοκαιρία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην περιοχή της Βελίκας εγκλωβίστηκε στο σπίτι του λόγω της εισροής νερών και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό του.

Επίσης σε όλο τον παραλιακό άξονα του Δήμου Αγιάς, τα ρέματα κατεβάζουν μεγάλες ποσότητες νερού και η κίνηση των οχημάτων είναι αρκετά δύσκολη.

Πλημμύρισαν καλλιέργειες τα Τρίκαλα. Προβλήματα από χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία. Κλειστά τα σχολεία σε Φλώρινα, Αμύνταιο, Πρέσπες και Κοζάνη.

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τον νομό Τρικάλων με ισχυρή χιονόπτωση στα ορεινά -όπου το ύψος του χιονιού σε ορισμένες περιοχές έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο- και ισχυρές καταιγίδες στα πεδινά.

Στην περιοχή του Βαλτινού, στον δήμο Τρικκαίων, το νερό έχει εισχωρήσει σε κατοικίες, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον νομό, με κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, διακοπές ρεύματος και υπερχειλίσεις ποταμών, όπως και σε σημεία της πόλης των Τρικάλων.

Τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όσο και οι τέσσερις δήμοι, με μηχανήματα προσπαθούν να διατηρήσουν το οδικό δίκτυο ανοικτό και να αποτρέψουν τυχόν υποχωρήσεις σε αναχώματα ποταμών.

Ο δήμος Τρικκαίων με ανακοίνωσή του τονίζει πως σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο Βαλτινό. Λόγω των καιρικών συνθηκών, θα παραμείνουν κλειστά το νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Βαλτινού.

Επίσης, λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης σήμερα, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του δήμου Καλαμπάκας.

Ήπειρος
Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώνονται από χθες το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 700 μέτρων. Από το Πωγώνι και την Κόνιτσα ίσαμε τα Τζουμέρκα, ακόμη και στις παρυφές της πόλης των Ιωαννίνων, το χιόνι εξακολουθεί να πέφτει πυκνό. Στο Μέτσοβο, τη Μηλιά και τη Βοβούσα έχει ήδη ξεπεράσει το μισό μέτρο.

Η Πολιτική Προστασία της Ηπείρου σε συνεργασία με τους δήμους επιχειρεί με 20 μηχανήματα αποχιονισμού, προκειμένου το οδικό δίκτυο να κρατηθεί ανοικτό και ασφαλές.

Από τις 4 τα ξημερώματα, σταμάτησε η κυκλοφορία των φορτηγών μετά το Μέτσοβο προς τα Γρεβενά, για να γίνει σωστός αποχιονισμός του οδοστρώματος στην Εγνατία Οδό. Για δύο ώρες σταμάτησε η κυκλοφορία των φορτηγών και στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης, από το Καλπάκι μέχρι την Κόνιτσα.

Σήμερα, λόγω των καιρικών συνθηκών, τα σχολεία στο Μέτσοβο παραμένουν κλειστά.

Δ. Μακεδονία: Απαγορευτικό για νταλίκες στην Εγνατία Οδό
Ακατάπαυστα συνεχίζει να χιονίζει από χθες το μεσημέρι σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου έχουν ήδη δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα σε όλο το Εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά και την Εγνατία Οδό.

Ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς και αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Φλώρινας, της Καστοριάς και της Κοζάνης.

Από την Τροχαία, Γρεβενών, Κοζάνης, Βέροιας και Ιωαννίνων έχει εκδοθεί απαγορευτικό για την κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από Βέροια μέχρι και Ιωάννινα, ενώ επιτρέπεται η κίνηση των ΙΧ αυτοκινήτων μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος έχουμε από το πρωί, εξ’ αιτίας των χιονοπτώσεων σε δεκάδες χωριά των Γρεβενών, καθώς σε πολλές των περιπτώσεων έπεσαν πάνω στα ηλεκτροφόρα καλώδια δέντρα, όπως επίσης και μεγάλες ποσότητες χιονιού.

Ανάμεσά τους είναι περίπου 50 χωριά στο ορεινό δίκτυο, προς Βασιλίτσα, όπως επίσης στα τμήματα από Μ. Σειρήνι προς Αμυγδαλιά, Σύδενδρο προς Ροδιά και Μυρσίνα προς Ασπρόκαμπο.

Σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη το χιόνι ξεπέρασε τους 30 πόντους, ενώ στα ορεινά των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Γρεβενών και Καστοριάς το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 50 πόντους και έτσι είναι απαραίτητες οι αντιολοσθητικές αλυσίδες σε όλα τα αυτοκίνητα.

Με δυσκολία επίσης γίνεται η κίνηση στο Κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλοπηγής.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Γρεβενών, Σερβίων Βελβεντού και Βοΐου Κοζάνης.

Κλειστά επίσης θα επίσης και τα σχολεία στους δήμους: Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Νεστορίου, Φλώρινας και Πρεσπών.

Ο δήμος Έδεσσας εφιστά την προσοχή των πολιτών, καθώς λόγω του βάρους του χιονιού σπάνε τα κλαδιά των δέντρων με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών ή φθορών περιουσιών εδικά όσον αφορά τα αυτοκίνητα.

Για το λόγο αυτό, καλούνται οι πολίτες να δηλώσουν στο Δήμο Έδεσσας φαινόμενα με πεσμένα κλαδιά από το βάρος του χιονιού ώστε να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο δήμο Κατερίνης, από τα ξημερώματα οι υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα. Με συντονισμένες ενέργειες, με το μηχανολογικό εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό, είναι επί ποδός προκειμένου να μην κλείσουν οι δρόμοι. Από το πρωί επιχειρούν τρία γκρέιντερ, δύο αλατιέρες, ένας φορτωτής, δύο ειδικά εξοπλισμένα (με εκχιονιστήρα) οχήματα και τρακτέρ.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ο δήμος Κατερίνης αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ομοίως, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, εξαιτίας της χιονόπτωσης, οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Άργους Ορεστικού καθώς και οι παιδικοί και ο βρεφονηπιακός σταθμός του δήμου.

Σερρες
Την κατάσταση από το νομό Σερρών μάς μεταφέρει η Δέσποινα Γιαννακίδου.

Καβάλα
Από την Καβάλα η Ρένα Πανταζόγλου μεταδίδει.

Η Πρόγνωση από τον Σ. Αρναούτογλου ώς την Τετάρτη

Ειδικότερα, νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές, προβλέπει για σήμερα 26 Φεβρουαρίου 2018 η ΕΜΥ.

Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ θα χιονίσει ακόμα και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Τα φαινόμενα που θα είναι ιδιαίτερα έντονα, από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά σταδιακά θα εξασθενήσουν. Παγετός κατά τόπους το πρωί και το βράδυ στα βόρεια ηπειρωτικά

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες με βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι με την ιδία ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 5 βαθμούς κελσίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ Κοζάνη (Μ. Νασιάδης), Λάρισα (Κ. Θεοχαρούλη), Κατερίνη (Β. Μητρούσιας), Θεσσαλονίκη (Χρ. Συμεωνίδου), Χορτιάτης (Ελ. Τσιώτα), Πολύγυρος (Ελένη Καμπάκη, Φλώρινα (Θ. Αδάμου), Τρίκαλα (Ελ. Κουτσογιάννη), Σέρρες (Δ. Γιαννακίδου), Καβάλα (Ρένα Πανταζόγλου)

Σχετική είδηση: Αγριεύει ο καιρός – Πλημμύρισαν καλλιέργειες στα Τρίκαλα (video)
Μ. Λέκκας: Ψυχρές και ξηρές αέριες μάζες στην Ευρώπη, βροχές και ήπιες θερμοκρασίες στη Μεσόγειο (audio)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος