Εκστρατεία πειθούς για τον εμβολιασμό — Δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη χορήγηση της 3ης αναμνηστικής δόσης. Την Παρασκευή 5/11 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό.

Τα συνεχιζόμενα αρνητικά ρεκόρ στον αριθμό των νέων μολύνσεων εκτιμούν οι ειδικοί ότι μπορεί να φέρουν και αυξημένο αριθμό των θανάτων. Το τέταρτο κύμα που είναι σε εξέλιξη, τονίζουν, δεν έχει ακόμα κορυφωθεί και τα τραγικά αποτελέσματα ενδέχεται να αποτυπωθούν στο τέλος του μήνα.

Στην Αττική τα κρούσματα έφτασαν τα 1.329, ενώ στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε μαύρο ρεκόρ μολύνσεων με 1.108.

Τα στοιχεία στα λύματα δείχνουν ότι το ιικό φορτίο στην Αττική έχει διπλασιαστεί, στη Θεσσαλονίκη τετραπλασιαστεί και στη Θεσσαλία οκταπλασιαστεί. Αυτή η δυσμενής εικόνα εμφανίζεται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6.700 νέα κρούσματα, 434 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι νέες παρεμβάσεις και τα επιπλέον μέτρα που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από το προσεχές Σάββατο, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των σκληρών δεικτών της πανδημίας, έφεραν τις πρώτες αντιδράσεις από εστιάτορες και καταστηματάρχες.

Από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου η είσοδος για τους ανεμβολίαστους σε εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, κομμωτήρια, εξωτερικούς χώρους εστίασης θα γίνεται μόνο με αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς και στην εκκλησία, θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα αντί για ένα που ίσχυε μέχρι τώρα.

«Τα μέτρα που έχουμε πάρει για τους ανεμβολίαστους, τους οδηγούν να κάνουν αυτά τα τεστ για να κάνουν μια σειρά από δραστηριότητες πολύ σημαντικές… Βρισκόμαστε σε μία έξαρση του 4ου κύματος. Αυτή πλήττει κυρίως τους ανεμβολίαστους που είναι ο φορέας αναμετάδοσης, γι΄αυτό και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τα μέτρα και να βάλουμε κάποιες πρόσθετες υποχρεώσεις σε αυτή την ιστορία», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Από τα νέα μέτρα εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι χώροι λατρείας.

«Μέσα σε αυτές τις κατηγορίες κρίθηκε ότι πρέπει να είναι και η άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, γιατί κρίθηκε ότι αποτελεί μία προτεραιότητα, μία βασική δραστηριότητα, η οποία πρέπει να μπει σε αυτή την κατηγορία», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

«Δεν γίνεται να βγαίνει ο κ. Πλεύρης να λέει ότι το πρόβλημα είναι στην εστίαση και όχι στους χώρους λατρείας, με όλο τον σεβασμό απέναντι στο θρησκευτικό αίσθημα των συμπολιτών μας πρέπει να τους προστατεύσουμε. Δεν γίνεται να βγαίνει ο κ. Καραμανλής και να λέει ότι τα ΜΜΜ δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης», ανέφερε στο ΟΡΕΝ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Οι έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους μεικτούς χώρους εστίασης αυστηροποιούνται ενώ διπλασιάζονται οι ποινές που ξεκινούν από 5.000 ευρώ και 15 ημέρες «λουκέτο».

Στο μεταξύ συνεχίζεται η εκστρατεία πειθούς σε όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Βάσω Τζανακάκη, Μαίρη Σκανδάλη, Ελίνα Κολύβα, Σοφία Πατραμάνη, Φρόσω Βαρβάρα, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Μιχάλης Βασιλάκης
Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος