Αλλάζει ρότα το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που επλήγη ανοιχτά της Σ. Αραβίας (video)

Έκρηξη σημειώθηκε σε ιρανικό τάνκερ που ανήκει στην κρατική εταιρεία του Ιράν με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο πλοίο, το οποίο βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της πόλης Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει πορεία στο πετρελαιοφόρο του, το Sabiti, μετά την επίθεση που δέχθηκε  με δύο πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν ISNA.

“Βρίσκεται ακόμη στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά θα αλλάξει πορεία. Δεν υπήρξε πρόταση για βοήθεια από καμία χώρα”, σημείωσε αξιωματούχος της Ιρανικής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαιοφόρων, τη δήλωση του οποίου επικαλέστηκε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως «τρομοκρατική ενέργεια».

Το τάνκερ Sabiti, το οποίο ανήκει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Ιράν (NIOC), έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και πετρέλαιο χύνεται στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν νωρίτερα πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι από την έκρηξη έχουν υποστεί ζημιά δύο δεξαμενές του τάνκερ. Aποτέλεσμα να προκληθεί διαρροή πετρελαίου την ώρα που έπλεε σε απόσταση περίπου 96 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Τζέντας στην Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

“Η διαρροή πετρελαίου σταμάτησε και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο”, μετέδωσε το IRNA. Το πρακτορείο ειδήσεων Nour, το οποίο πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης, μετέδωσε ότι το πλήρωμα του πετρελαιοφόρου είναι σώο και ασφαλές.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε.

Η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δύο πύραυλοι στοχοθέτησαν το τάνκερ προκαλώντας την έκρηξη, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν 2% ύστερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ιρανικό τάνκερ

Η τιμή στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ αυξήθηκε έως 2,3% στα 60,46 δολάρια το βαρέλι και διαμορφωνόταν στα 60,13 δολάρια, αυξημένη κατά 1,02 δολάρια, στις 09.48 (ώρα Ελλάδας). Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI) αυξήθηκε έως 2,1% στα 54,69 δολάρια το βαρέλι. «Η εφεδρική παραγωγική δυναμικότητα παραμένει εύθραυστη και με την ευπάθεια των αλυσίδων προσφοράς να είναι ανησυχητική σε όλες τις πετρελαϊκές περιοχές της Μέσης Ανατολής, οι έμποροι συνεχίζουν να καλύπτονται με ένα επασφάλιστρο για τον κίνδυνο προσφοράς», δήλωσε αναλυτής της AxiTrader.

Πηγή : Πρώτο Πρόγραμμα,  ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος