Διπλωματική κινητικότητα για απομόνωση της Τουρκίας (video)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στις 2 Ιανουαρίου στρέφει το βλέμμα το Μέγαρο Μαξίμου και στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 29 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί, εκ νέου, στο Παρίσι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση θεωρείται ενδεικτική του έντονου ενδιαφέροντος που δείχνει το Παρίσι για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Σίσι

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το βράδυ της Τρίτης 24/12 τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Στη διάρκειά της έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με έμφαση στη Λιβύη. Επιβεβαιώθηκε η κοινή θεώρηση μεταξύ των δύο χωρών σε κρίσιμα θέματα και τονίστηκε η σημασία της στενής μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και του τετραμερούς σχήματος Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας.

Σε δήλωσή του στο Α’ Πρόγραμμα ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε πως: “Υπήρξε μια πολυμερής διεθνής κινητοποίηση και ευρύτερες διπλωματικές συμμαχίες. Η έμπρακτη στήριξη λαμβάνει χώρα και μέσω του Eastmed αλλά και με τη Γαλλία, διαφαίνεται ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Μακρόν”.

Η Γαλλία από την πρώτη στιγμή συγκρούστηκε ανοιχτά με τον Ερντογάν όσον αφορά τις παραβιάσεις της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: “Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε την Τουρκία στο τσεπάκι μας και μπορούμε να εξαλείψουμε τα προβλήματα με μαγικό τρόπο, όμως αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας καθώς και το γεγονός ότι είμαστε μέλος διεθνών συμμαχιών”.

Επί τάπητος θέτει η Αθήνα τις επόμενες διπλωματικές κινήσεις της, με φόντο τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, επαναλαμβάνοντας πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο Ομέρ Τσελίκ εκπρόσωπος του ΑΚΡ δήλωσε: “Μια συνθήκη τύπου της συνθήκης των Σεβρών τέθηκε ενώπιον μας στη Μεσόγειο μεταξύ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου. Η Τουρκία την έκανε κομματάκια με τη συμφωνία με τη Λιβύη. Με αυτό τον τρόπο γκρέμισε τον τοίχο που ήθελαν να υψώσουν εναντίον της Τουρκίας στη Μεσόγειο”.

Μιλώντας στον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σχολίασε: “Δε φοβάται θερμό επεισόδιο ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του. Πέραν των δηλώσεων χρειάζονται ενέργειες για αποκλιμάκωση από την Τουρκία, ώστε οι συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης να προχωρήσουν”.

Την αντίθεσή της στη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης εκφράζει και η ισραηλινή κυβέρνηση, κάτι που εντούτοις δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, δήλωσε ο Iσραηλινός υπουργός εξωτερικών, Κατς.

Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στο Φανάρι και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Τσαβούσογλου, προανήγγειλε τετραμερή συνάντηση στο Κάιρο μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας, στις 4 Ιανουαρίου -τρεις ημέρες πριν το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν με το σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο`Μπράιαν.

Στο Αιγαίο συνεχίστηκαν οι τουρκικές προκλήσεις με νέες υπερπτήσεις πάνω από Καστελόριζο, Ρω και Στρογγύλη, την ώρα που ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Καστελόριζο.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος