Διπλωματικές κινήσεις και διεθνοποίηση με στόχο την αποκλιμάκωση από την Τουρκία (video)

Εντείνονται οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, την ίδια στιγμή που η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να ζητά, εμφατικά, αποκλιμάκωση από την Άγκυρα.

Η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τετάρτη 19/8 και στην έκτακτη Σύνοδο για τη Λευκορωσία, που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί τετελεσμένα, διαμήνυσε από την Κύπρο ο Νίκος Δένδιας, λέγοντας πως: “Οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της Ε.Ε., των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής μας συνιστούν κλιμάκωση και απαράδεκτη στρατικοποίηση, συνιστούν επιλογή ταραξία”.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, με Αθήνα και Λευκωσία να συντονίζουν τις δράσεις τους, σε όλα τα επίπεδα, για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

“Οι εξελίξεις στην περιοχή θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων”, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κι ενώ το Όρουτς Ρέις βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για 8η ημέρα και ο Τούρκος υπουργός ενέργειας απειλεί ότι ετοιμάζει τρίτο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα συνεχίζει τους διπλωματικούς ελιγμούς για διαδικασίες διαλόγου, με τους δικούς της όμως όρους.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν (Πηγή: ΑL JAZEERA): “Η Τουρκία δεν θέλει ένταση, δεν θέλει κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Οι πόροι πρέπει να μπορούν να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο”.

Η τουρκική παραβατικότητα θα βρεθεί στο τραπέζι των 27, στην ειδική Σύνοδο Κορυφής, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Την ημερομηνία επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με επιστολή του στους αρχηγούς των κρατών-μελών.

Θα έχει προηγηθεί άτυπη Σύνοδος των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 27 και 28 Αυγούστου, όπου αναμένεται να συζητηθεί και ο κατάλογος των κυρώσεων που καταρτά η Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία.

“Εμείς θέλουμε να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και από εκεί και πέρα εάν δεν σταματήσει, έρχονται οι κυρώσεις”, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση φέρνει για κύρωση στη Βουλή τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, μπλοκάροντας επί της ουσίας το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αργά τη Δευτέρα, το αιγυπτιακό κοινοβούλιο έδωσε με τη σειρά του το πράσινο φως για την επικύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη χώρα μας, γεγονός που πυροδότησε νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό άμυνας που βρισκόταν στη Λιβύη. Όπως δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ: “Δεν έχει καμία ισχύ η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Αυτή η συμφωνία είναι εναντίον του λαού της Αιγύπτου και όπως έχουν αντιληφθεί κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εναντίον του ελληνικού λαού. Πρέπει να ξέρουν όλοι πως δεν θα φτάσουν πουθενά με την διαστρέβλωση των γεγονότων. Οι δραστηριότητές μας εκεί συνεχίζονται κανονικά”.

Την ίδια στιγμή, σύγχυση προκάλεσε η αναφορά του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, σε ερώτηση για το εάν το Ορούτς Ρέις έχει απλώσει καλώδια στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

“Είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα, έχει κάνει έρευνες, για να μην κοροϊδευόμαστε. Για να σας δώσω μια μεταφορά: «μαρκάρει» την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ”.

Η φράση αυτή του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας προκάλεσε ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξανδρο Διακόπουλο λίγο αργότερα να προχωρά σε διευκρινήσεις, λέγοντας:

Η αναφορά μου αφορούσε «προσπάθεια» ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, «πραγματοποίηση», με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

“Δυστυχώς, ακόμα και στα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αντί να προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση του μπάχαλου που έχει δημιουργήσει”, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Αφού ο κ. σύμβουλος αρέσκεται σε παραλληλισμούς με σκύλους, καλό θα είναι να εξηγήσει στον κ. Μητσοτάκη την ρήση «μπάτε σκύλοι αλέστε», σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής.

“Οι παλινωδίες στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, όπως του Α. Διακόπουλου, όχι μόνο δεν διορθώνουν, αλλά μεγαλώνουν την ανησυχία για τα παζάρια, τα οποία εξελίσσονται υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ”, τονίζει το ΚΚΕ.

“Άπαντες εξαπατούν τους Έλληνες και βλάπτουν το έθνος” αναφέρει η Ελληνική Λύση”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την τουρκική προκλητικότητα και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστραλό ομόλογό του, Σκοτ Μόρισον, ενώ, από το πρωί της Τρίτης, στη Σούδα βρίσκεται και το γιγαντιαίο πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, που καλωσόρισε μέσω τουίτερ και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Πηγή φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/γραφείο Τύπου ΥΠΕΞ/Χάρης Ακριβιάδης

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Γιώργος Σιδέρης, Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος