Η συμμαχία Ελλάδας – ΗΠΑ θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Πομπέο

Πυκνές είναι οι διεργασίες στα ελληνοτουρκικά ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, με τον πρωθυπουργό να στέλνει νέο μήνυμα στην Άγκυρα, σε παγκόσμιο μάλιστα ακροατήριο..

“Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η συνεχής κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να συνεχιστεί” υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και χαρακτήρισε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών. “Μπορούμε να βρούμε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία, και εάν εξακολουθούμε να μην συμφωνούμε θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στις απαιτήσεις της Τουρκίας, ξεκαθάρισε μέσω του Σκάι ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών, προσθέτοντας ότι στα Δωδεκάνησα δεν έχει κανένα λόγο η Τουρκία γιατί δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Εν τω μεταξύ, μεθαύριο φτάνει στην Ελλάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σε μία επίσκεψη με ιδιαίτερα συμβολική σημασία. Ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, για να ανανεώσουν -όπως ανακοίνωσε το State Department- “την κοινή δέσμευση για προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας εδώ και δεκαετίες”.

Οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν, δήλωσε την Παρασκευή 25/9 ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν άλλες δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό επίπεδο και μία σε στρατιωτικό.

Ερντογάν: Υπερασπιζόμαστε τη γαλάζια πατρίδα μας

Από την Κωνσταντινούπολη, η Αριάνα Φερεντίνου, σε ανταπόκρισή της για την ΕΡΤ αναφέρει: “Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμά, του με την ευκαιρία της νίκης των Οθωμανών κατά τη ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538 αναφέρει μεταξύ των άλλων «Τα πρόσφατα γεγονότα στον κόσμο και ειδικά στη Μεσόγειο μας δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε πολύ πιο δυνατοί στις θάλασσες. Συνεχίζουμε με πίστη και αμετάβλητη βούληση την υπεράσπιση την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στο θάλασσες με συνειδητοποίηση του πόσο σημαντική είναι η υπεράσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν στο μήνυμα δήλωσε ότι η νίκη του οθωμανικού ναυτικού υπό τη διοίκηση του Μπαρμπάρος Χαϊρετίν Πασά στη ναυμαχία της Πρέβεζα το 1538 ήταν ένα από τα πιο σημαντικά σημεία καμπής στην τουρκική ναυτική ιστορία. Ο Ερντογάν είπε, «Με τη νίκη της Πρέβεζας,μ αναφέρει στο μήνυμα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία ενίσχυσε την κυριαρχία της στη Μεσόγειο και έδειξε τη δύναμη του τουρκικού ναυτικού σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε περήφανοι που οι Ναυτικές Δυνάμεις μας μεταφέρουν αυτήν τη μεγάλη κληρονομιά”.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Ελληνοτουρκικά: Ευκαιρία στη διπλωματία – Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Πομπέο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος