Διχασμένες οι ΗΠΑ από την παραπομπή Τραμπ (video)

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ντόναλντ Τραμπ, έγινε ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος που παραπέμπεται σε δίκη στη Γερουσία κατηγορούμενος για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση έρευνας του Κογκρέσου. Στη Γερουσία, ωστόσο, πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί και η πρόταση δεν αναμένεται να αποσπάσει την έγκριση των δύο τρίτων που απαιτούνται για την καθαίρεσή του.

Η Νάνσι Πελόζι ανακοινώνει την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που παραπέμπεται. Οι κατηγορίες, κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου. Από το Μίσιγκαν όπου βρισκόταν την ώρα εκείνη ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για αυτοκτονία των Δημοκρατικών.

Στο λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter εδώ και λίγες ώρες δεσπόζει μια φωτογραφία με το μήνυμα ότι στόχος δεν είναι ο ίδιος αλλά οι Αμερικανοί πολίτες. Ο Τραμπ στηρίζεται πλέον στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία για την δίκη. Ο πρόεδρος του Σώματος Μιτς Μακ Κόνελ μίλησε για την πιο άδικη έρευνα που έγινε ποτέ. Η Νάνσι Πελόζι τόνισε πως περιμένει την απόφαση της Γερουσίας επί της διαδικασίας για να στείλει τα άρθρα, με τους Ρεπουμπλικάνους να την κατηγορούν πως τώρα ετοιμάζεται να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Για κατασκευασμένα στοιχεία έκανε λόγο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στηρίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου σχολίασε πως πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διχασμένες οι ΗΠΑ – Κέρδη και ζημίες για τον Τραμπ

Ο Πρόεδρος Τραμπ μπορεί να είδε την πολιτική παρακαταθήκη του να στιγματίζεται για πάντα, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή η διαδικασία τον αποδυναμώνει ενόψει των εκλογών του 2020. Και αυτό είναι που αυτή την στιγμή τον ενδιαφέρει περισσότερο.

Σε μια δύσκολα ερμηνεύσιμη σχέση, το ρεπουμπλικανικό κόμμα τον στηρίζει απόλυτα και λειτουργεί όπως λένε εδώ στην Ουάσιγκτον σαν ασπίδα προστασίας, ενώ και η εκλογική βάση του δείχνει να έχει συσπειρωθεί ακόμη περισσότερο.

Πολλά αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι η διαδικασία παραπομπής τον έχει ενισχύσει, κυρίως γιατί απέδειξε ότι είναι απολυτός κυρίαρχος της παράταξης του και δεν τον αμφισβητεί κάνεις.

Ο ίδιος, πιο οργισμένος και εκρηκτικός από ποτέ, με αυξημένα ποσοστά δημοτικότητας, βάζει στοίχημα όπως λένε αναλυτές, με τον εαυτό του, πως στις επόμενες εκλογές θα επικρατήσει. Άκουσα πολλούς να λένε πως αυτή θα είναι και η εκδίκηση του.

Το μήνυμα του Λευκού Οίκου εν τω μεταξύ είναι ήδη έτοιμο: Αμερική δεν είναι μόνο η Ουάσιγκτον και ήρθε η ώρα να μπει τέλος στις πολίτικες σκευωρίες που στήνονται εδώ από το κατεστημένο. Εάν μήνυμα που πουλάει, όπως πούλησε και το 2016.

Με σχεδόν έναν χρόνο έως τις εκλογές στις ΗΠΑ, δεν γνωρίζει κάνεις τι θα μεσολαβήσει, πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και ποιος θα είναι απέναντι του στην κάλπη, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Πρόεδρος Τράμπ αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι ένας εύκολος αντίπαλος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ζ. Κονταξή, Λ. Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος