Διαβουλεύσεις στο Σκοπιανό: Ελπίδες, κόντρες και προβληματισμοί (video)

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Στο προσκήνιο, τον τόνο δίνουν οι συνομιλίες του Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια, ενώ στο παρασκήνιο αποτιμώνται οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια διεξόδου από το τέλμα που υπονομεύει τις σχέσεις των δύο χωρών εδώ και δεκαετίες. Κι όλα αυτά, με την πολιτική κόντρα να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Με την Αθήνα να τονίζει ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην διαπραγμάτευση και το Μάθιου Νίμιτς που βρίσκεται στα Σκόπια να μιλάει για «ώρα αποφάσεων», συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον Real FM εξέφρασε την αμφιβολία του “αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία, αυτό είναι ακόμα ζητούμενο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν καταλήξουμε σε συμφωνία αυτή θα περάσει στη Βουλή, γιατί αν καταλήξουμε σε συμφωνία θα είναι εθνικά συμφέρουσα. Αν καταλήξουμε θα υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θέλω να ελπίζω ότι θα συμπεριλαμβάνει και τους ΑΝΕΛ”.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες Νίμιτς τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στον ΣΚΑΙ και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων: «Ως Αμερική, θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που είναι μπροστά μας»

Με τη φράση «δεν έγινα σοφότερος» ο Γιώργος Κουμουτσάκος από τη ΝΔ, μιλώντας στα “Παραπολιτικά”, σχολίασε τη χθεσινή συνάντηση του με το Μάθιου Νίμιτς: “Δεν έγινα σοφότερος και για αυτό εμείς είπαμε ότι η χθεσινή ενημέρωση που είχαμε δεν άμβλυνε τις ανησυχίες που είχαμε. Υπάρχει μια ανησυχία όσον αφορά το πώς προσεγγίζεται πλέον το ενδεχόμενο μιας λύσης, αν θα είναι μια λύση περιεκτική και άμεσα εφαρμόσιμη ή θα είναι μια λύση κατακερματισμένη η οποία πρόκειται να εφαρμοστεί σε στάδια”.

Το ΠΑΣΟΚ και η Φώφη Γεννηματά, ως επικεφαλής του Κινήματος της Αλλαγής, επανέρχονται στην πρόταση για σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών: «Διερωτώμαι τι είδους σύμφωνο λύσης ετοιμάζει η κυβέρνηση για το ζήτημα της πΓΔΜ. Όταν απουσιάζουν οι στοιχειώδεις πολιτικές προϋποθέσεις συναίνεσης. Τα εν κρυπτώ τετελεσμένα δεν αποτελούν εθνική γραμμή, δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα».

Το ΚΚΕ για τη συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του, “ότι αυτή επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πολύ επικίνδυνες – για τον ελληνικό λαό – δεσμεύσεις, οι οποίες αποκαλύπτονται σιγά σιγά κι εξελίσσεται στο καλύτερο “βαποράκι” των σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Στην επίθεση που είχε εξαπολύσει το 2007 εναντίον του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Ράδιο Αλφα: «Η φρασεολογία μου ήταν απαράδεκτη αλλά ήταν παραδεκτή στον τότε πολιτικό χρόνο». Τότε, ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη χειρίστηκαν με άψογο τρόπο την κατάσταση και αυτός ήταν ο λόγος που δεν κατέβηκε ο κόσμος στα συλλαλητήρια».

“Εγώ δεν είμαι καμιά γραφική, είμαι υπέρ της σύνθετης ονομασίας είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Νίκος Φίλης είπε ότι συμφωνεί με Μπακογιάνη προσθέτοντας ότι “δεν ξέρω αν η ΝΔ συμφωνεί με τη Μπακογιάννη”.

Η εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ανέφερε ότι “Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν παίρνει καν θέση. Δεν έχει πει ο κ. Μητσοτάκης αν συμφωνεί με τη χρήση του ονόματος ή όχι γιατί είναι όμηρος μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Άλλα θέλει η κ. Μπακογιάννη, άλλα θέλουν οι μακεδόνες βουλευτές του. Είναι πραγματικά όμηρος των τάσεων που υπάρχουν μέσα στο ίδιο του το κόμμα και προβάλει αυτήν του την αδυναμία να εκφράσει θέση στην κυβέρνηση”.

Από τη Χρυσή Αυγή ο Νίκος Μιχαλολιάκος είπε “Οχι στην παράδοση του ονόματος Μακεδονία”.

Η Ένωση Κεντρώων αναφέρει ότι “Τελικά, κατά των συλλαλητηρίων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η κα Γεννηματά, ο κ. Δένδιας, η κ. Μπακογιάννη, δηλαδή δυόμιση κόμματα, οπότε και με τη βοήθεια του ΚΚΕ, το οποίο παγίως προσέφερε το όνομα Μακεδονία, έφτιαξε ο κ. Τσίπρας την πλειοψηφία”.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς
Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος