Σε καραντίνα οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι – Στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Τσιόδρας – 216 πλέον τα θύματα του κορονοϊού (video)

Array

Συναγερμός έχει σημάνει σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου τριάντα έξι άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας που μετέβη στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα οι 33 είναι ηλικιωμένοι και οι 3 εργαζόμενοι. Ο οίκος ευγηρίας τέθηκε σε καραντίνα 7 ημερών ενώ όσοι βρέθηκαν θετικοί μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η πηγή προέλευσης είναι στενή επαφή εργαζόμενου με άτομο που είχε πάει σε συναυλία στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα περισσότερα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη προέρχονται από τη Χαλκιδική, και στην Αττική από τις Κυκλάδες. Προσωπικό και διαμένοντες, 120 άτομα στο σύνολό τους, άρχισαν να υποβάλλονται σε τεστ και ιχνηλάτηση επαφών. Πάνω από 150 άτομα ελέγχονται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για εργαζομένους και συγγενείς των κρουσμάτων. 

Μία 88χρονη που κατέληξε στο ΑΧΕΠΑ είναι το τελευταίο θύμα του κορονοϊού στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 216. Πρόκειται για το δεύτερο θύμα της Covid-19 την Τετάρτη, καθώς το πρωί κατέληξε άλλη μία γυναίκα 81 ετών, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ανησυχία προκαλεί η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού σε όλη τη χώρα. Αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας, μεταξύ των οποίων 3 νέοι άνθρωποι, από 20 έως 39 ετών. Ειδικότερα, στο νοσοκομείο της Λάρισας νοσηλεύεται σε ΜΕΘ 27χρονη γιατρός από την παρέα των 6 ειδικευομένων οι οποίοι μολύνθηκαν από τον ιό στις διακοπές τους.   

Εν τω μεταξύ, στο νοσοκομείο “Έλενα” νοσηλεύονται 2 έγκυοι σε καλή γενική κατάσταση. Την τελευταία εβδομάδα, τα ενεργά κρούσματα διπλασιάστηκαν. Σημαντικό είναι και το ποσοστό των κρουσμάτων που αφορά ανθρώπους κάτω των 40 ετών.

O υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας με μήνυμά του στο Twitter αναφέρει:  «Η επικινδυνότητα του κορονοϊού είναι η ευκολία μετάδοσής του. Αυτό συμβαίνει ακόμα και εάν είσαι νέος & νομίζεις πως είσαι άτρωτος. Ο Μέσος Όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πια στα 36 χρόνια...», έγραψε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ένας νεκρός και 196 νέα κρούσματα ήταν ο τελευταίος ημερήσιος απολογισμός. Πρόκειται για μία 90χρονη γυναίκα που κατέληξε στο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας, ενώ σύμφωνα με τη χαρτογράφηση των κρουσμάτων, 20 είναι εισαγόμενα, 82 εντοπίζονται στην Αττική, 42 στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα σε μεγάλη διασπορά.
Επίσης, 26 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, μετά τα 203 της Κυριακής (09/08). Συνολικά υπολογίζεται από τον ΕΟΔΥ, ότι έχουν προσβληθεί 5.942 άνθρωποι. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Αττική, που κατέγραψε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ενώ ανησυχία υπάρχει και για την Θεσσαλονίκη.

Στη Φλώρινα σήμερα έγιναν γνωστά τέσσερα νέα κρούσματα. Πρόκειται για δυο νεαρά κορίτσια που επέστρεψαν από  διακοπές στα νησιά και για ένα ζευγάρι που και αυτό επέστρεψε από διακοπές. Η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή  και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης νέων αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Η γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας αναμένεται να συζητηθεί σήμερα κατά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν σε όλους τους τόνους για την κρισιμότητα των επόμενων ημερών για την πορεία της νόσου, ενώ με αυστηρά πρόστιμα  που φθάνουν και τα 10.000€ απειλούνται όσοι επιχειρηματίες με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παραβιάσουν το μέτρο λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα σε 15 περιοχές της χώρας.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος επισήμανε στην ΕΡΤ ότι είμαστε στην εποχή της κινητικότητας για αυτό σημειώνεται και αύξηση της διασποράς που έχει σχέση και με την επιστροφή των κατοίκων και ειδικά των νέων, στα μεγάλα αστικά κέντρα, από τις διακοπές.

Είμαστε στην “κόκκινη γραμμή” και πρέπει να αποφασίσουμε για το πως θα προχωρήσουμε, ανέφερε. Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα εφαρμογής των μέτρων και πρόσθεσε πως μέτρα άλλα οριζόντια, άλλα τοπικά, θα λαμβάνονται κατά περίπτωση και αυτό θα γίνεται από εδώ και στο εξής, βγάζοντας εκτός κάδρου, την πιθανότητα ενός γενικευμένου Lockdown. Σε ό,τι αφορά το ρωσικό εμβόλιο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει δεδομένα. Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις και κανένα στοιχείο. Μακάρι να υπάρχει αλλά πρέπει να περιμένουμε ανέφερε ο καθηγητής. Ο ίδιος τοποθέτησε την κατασκευή του εμβολίου με τα σημερινά δεδομένα στις αρχές του 2021.

Με προβληματισμό και κάποιες διαμαρτυρίες υποδέχθηκαν καταστηματάρχες του χώρου της εστίασης και των καφέ μπαρ την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει τις επιχειρήσεις τους στη λίστα με τις περιοχές που επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεών έως τα μεσάνυχτα. Οι εκπρόσωποι τους ζητούν στήριξη του κλάδου και επισημαίνουν ότι αντιμετωπίζουν έξοδα έτους και όχι μερικών εβδομάδων, ενώ επισημαίνουν και την οικονομική δυσπραγία με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι και οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Με επιφυλάξεις υποδέχθηκε ο χώρος της εστίασης και στην Κέρκυρα τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους έως τα μεσάνυχτα, εκφράζοντας φόβους για απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων. Όλοι οι επιχειρηματίες συμμορφώθηκαν, ενώ για ώρες μετά τα μεσάνυχτα καντούνια αλλά και η Σπιανάδα παρέμειναν γεμάτα Κερκυραίους και επισκέπτες.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Λία Χριστάρα

Ανταποκρίσεις: Φρόσω Παύλου, Θωμαής Αδάμου, Βαγγέλης Μητρούσιας, Γιάννης Ανδριώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος