Διάγγελμα του πρωθυπουργού την Τετάρτη για τουρισμό, εργασία, οικονομία (live+video)

Το σχέδιο για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό ανακοινώνει το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να εξειδικευτεί αμέσως μετά από τους αρμόδιους υπουργούς.

Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, η χώρα μας στον τουρισμό διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο σε μία μικρότερη πίτα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πρόκειται για ένα συνεκτικό σχέδιο για να στηριχθεί η απασχόληση και το εισόδημα, ένα “μεγάλο” πακέτο που όπως επισημαίνεται, θα καλύπτει τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης αλλά  και τους εποχικούς, με τη στήριξη εισφορών και μισθολογικού κόστους.

Το σχέδιο θα στηρίζεται στο τρίπτυχο «εργασία, φορολογία και ρευστότητα».Το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει και την εστίαση, με τα καταστήματα να σηκώνουν ρολά οριστικά πια την ερχόμενη Δευτέρα (25/5).

Θετική εισήγηση υπάρχει για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%. Σκέψεις  υπάρχουν και για μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές. Οι τελικές αποφάσεις όμως  θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό.

Σημαντικό μέρος του σχεδίου αποτελούν οι επαφές με ευρωπαϊκές και άλλες χώρες για διμερείς συμφωνίες για την ανταλλαγή τουριστών. Ορόσημο πάντως θεωρείται η 1η Ιουλίου.

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία και ενός “βαλκανικού μετώπου”, καθώς ο κ. Μητσοτάκης λαμβάνει μέρος σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας για τις μετακινήσεις και τον τουρισμό, τρεις χώρες, δηλαδή, με τις οποίες υπάρχει οδική σύνδεση.

Στην ατζέντα της διάσκεψης περιλαμβάνονται η ανταλλαγή εμπειριών από τη διαχείριση της πανδημίας και η εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών συναλλαγών και μεταφορών

Τέλος, η Αθήνα αποτιμά θετικά την πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας για το Recovery Fund, ύψους 500 δις, για τη στήριξη των κρατών-μελών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό.

Στ. Πέτσας: Το σχέδιο για τον τουρισμό θα περιλαμβάνει τη στήριξη για την εργασία, τη φορολογία και τη ρευστότητα

Το κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό θα είναι συνεκτικό, δεν θα έχει μόνο τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα και θα περιλαμβάνει τη στήριξη για την εργασία, τη φορολογία και τη ρευστότητα που θα παράσχει η Πολιτεία, δήλωσε στον Αντ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Εξήγησε ότι κάτω από την ομπρέλα προστασίας που θα ανοίξει η κυβέρνηση θα μπουν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα στηριχθούν όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικό κόστος, οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης που έχουν συνηθίσει να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας για αρκετούς μήνες και όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν επαναπροσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν και οι επαγγελματίες που ανησυχούν ότι θα «μπούνε μέσα».

«Θα δουν όμως ότι με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε δεν θα συμβεί αυτό. Επομένως, αυτό που κάνουμε, είναι να στηρίξουμε το χώρο αυτό, για ένα ικανό διάστημα, μέχρι να επανέλθει ο τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα», συνέχισε.

Ανέφερε επίσης πως όταν έχεις μια οικονομία σαν την ελληνική, που τα άμεσα έσοδά της από τον τουρισμό, είναι περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ και στο πεντάμηνο έχεις έσοδα κάτω από το 1 δισεκατομμύριο, πραγματικά είσαι στο μηδέν. «Αισιοδοξούμε τώρα, με τα στοιχεία που φαίνεται να υπάρχουν στο υγειονομικό πεδίο, αλλά και με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε, ότι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τον τουρισμό. Επομένως, ό,τι κερδίσουμε, θα είναι επιτυχία σε σχέση με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας όλοι, κυβέρνηση, εργοδότες, εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού», συμπλήρωσε.

Επισήμανε παράλληλα ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό είναι πολύ μεγάλο και πως η Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στις συστάσεις που δίνουν οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί tour operators για μέρη με μεγαλύτερη ασφάλεια. «Η προβολή της Ακρόπολης και των αρχαιολογικών χώρων από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης παντού στον κόσμο δείχνει ότι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ελλάδα. Ότι η χώρα μας είναι τουριστικά πολύ σημαντική διεθνώς. Επομένως, όλοι περιμένουν να δουν τι κάνει η Ελλάδα. Και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων ήταν παγκόσμια είδηση. Αυτό μας διαφημίζει επίσης, εμμέσως και μας βοηθά», υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα αναπληρώσει μέρος των χαμένων εσόδων από τον τουρισμό. «Αν ενισχύσει την εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει, τότε ναι θα μας εκπλήξει ευχάριστα ο τουρισμός», πρόσθεσε, ενώ για τις διακρατικές συμφωνίες μίλησε για επαφές και με χώρες της Ευρώπης και με χώρες εκτός Ε.Ε. «Προσδοκούμε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα υπάρχει μία ικανοποιητική λύση, χωρίς διμερείς συμφωνίες», ενώ όσον αφορά τις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες είπε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος