Δ. Ελλάδα: Αγώνας για αποκατάσταση των προβλημάτων-Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αγρίνιο, Μεσολόγγι (video)

Πυρετωδώς εργάζονται τα συνεργεία Δήμων, Περιφερειών και Πολιτικής Προστασίας στη Δυτική Ελλάδα για την αποκατάσταση των ζημιών από τις έντονες βροχοπτώσεις, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Αιτωλοακαρνανία, και κυρίως στους δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου που ήδη κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κοινό στοιχείο των πληγεισών περιοχών τα πλημμυρισμένα σπίτια και οι εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές.

Στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, παρουσία τού περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολου Κατσιφάρα, αποφασίσθηκε να οριστούν επιτροπές από τους δήμους και την περιφερειακή ενότητα για αυτοψίες σε πληγείσες κατοικίες, υποδομές και επιχειρήσεις.

Δ. Ελλάδα: Αγώνας για αποκατάσταση των προβλημάτων-Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αγρίνιο, Μεσολόγγι (video)Ειδικότερα, στην περιοχή του Αγρινίου έχει πλημμυρίσει μεγάλος αριθμός υπογείων σπιτιών, καταστημάτων και επιχειρήσεων, ενώ μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες καταγράφονται στις κοινότητες Ζευγαράκι, Καινούργιο, Κυρά Βγένα και Παραβόλα. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν συνεχώς να απομακρύνουν λάσπες, νερά και φερτά υλικά, ενώ μηχανήματα του δήμου, της περιφέρειας και ιδιωτών προχωρούσαν σε διανοίξεις δρόμων.

Στο μεταξύ, εκτεταμένες είναι, σύμφωνα με τον απολογισμό του δήμου Μεσολογγίου, οι καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις περιοχές του Αιτωλικού, του Χρυσοβεργίου, των Φραγκουλέικων και των Οινιαδών, κυρίως την περιοχή του Νεοχωρίου.

Ειδικότερα, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε οδικό δίκτυο, υποδομές, κατοικίες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται, λόγω της συνεχιζόμενης έντονης βροχόπτωσης, στο Ευηνοχώρι και σε ορεινές κοινότητες, όπως τα Ελληνικά, Μούσουρα, Ρέτσινα, Κουδούνι, ‘Αγιος Γεώργιος και Κουτσοχέρι.

Τα μηχανήματα του δήμου καταβάλλουν προσπάθειες διάνοιξης κοινοτικών δρόμων των τοπικών κοινοτήτων Χρυσοβεργίου, Χαλίκι, Μαγούλες και Σταμνάς, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί η πρόσβαση των κατοίκων προς τα σπίτια τους ή τους αγροτικούς και αποθηκευτικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές.

Δ. Ελλάδα: Αγώνας για αποκατάσταση των προβλημάτων-Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αγρίνιο, Μεσολόγγι (video)Παράλληλα, οι τεχνικές υπηρεσίες της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης αποκαθιστούν το δίκτυο υδροδότησης στους οικισμούς Μαγούλες και Χαλίκι, ενώ τα προβλήματα στην ύδρευση συνεχίζονται στην κοινότητα των Φραγκουλέικων, καθώς οι κατολισθήσεις στην παλαιά εθνική οδό, στο ύψος του φαραγγιού της Κλεισούρας, και η υποχώρηση του οδοστρώματος, δεν επιτρέπουν την διέλευση των μηχανημάτων.

Κλειστή μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου  θα παραμείνει  η νέα εθνική οδός Αντιρρίου-Ιωαννίνων, από τη διασταύρωση Αγγελοκάστρου, έως το κόμβο Συκιάς, λόγω της καθίζησης που υπέστη το οδόστρωμα από τη βροχόπτωση.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται, είτε μέσω της Ιόνιας Οδού, είτε μέσω του παράπλευρου επαρχιακού οδικού δικτύου, ανάλογα με τον προορισμό των οχημάτων.

Μεγάλα προβλήματα και στην Ήπειρο, όπου καταγράφονται μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο καθώς και στον Λουρο Πρέβεζας, από την υπερχείλιση του ποταμού.

Περισσότερα από 30 σπίτια στον Λούρο και 7 επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όταν την 1 τα ξημερώματα τα ορμητικά νερά ενός χειμάρρου μπήκαν στα σπίτια και κινδύνευσαν ζωές. Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε 10 άτομα, ενώ έως αυτή την ώρα κάνει αντλήσεις υδάτων από υπόγεια σπιτιών. Οι κάτοικοι, σε απόγνωση, βλέπουν τις περιουσίες τους μέσα στα λασπόνερα και επιρρίπτουν ευθύνες σε δημοτικές αρχές του παρελθόντος καταγγέλλοντας ότι μπάζωσαν φρεάτια και ρέματα για να κάνουν δρόμους.

Στη θέση Πλατανάκια Τερόβου, τα νερά του Λούρου ποταμού, παρέσυραν μια σιδερένια γέφυρα και κόπηκε η πρόσβαση προς τα σπίτια 3 οικογενειών.

Δ. Ελλάδα: Αγώνας για αποκατάσταση των προβλημάτων-Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αγρίνιο, Μεσολόγγι (video)Στην Κόνιτσα, όπου κατέρρευσε το οδόστρωμα προς την Λαγκάδα Μαστοροχωρίων λόγο υπερχείλισης του Σαραντάπορου, μετά από προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας δόθηκε μια προσωρινή λύση.

Κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων σημειώνονται σε περιοχές του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων και έως αυτήν την ώρα, γίνονται προσπάθειες για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Την ίδια ώρα, ανησυχία υπάρχει στη Θεσσαλία, καθώς , όπως γνωστοποίησε ο δήμος Αργιθέας,  η στάθμη του Αχελώου έχει ανέβει σε οριακό επίπεδο, ενώ ανέβηκε και η στάθμη του Πηνειού.

Σε επιφυλακή, εν τω μεταξύ, βρίσκεται η Πολιτική Προστασία στον Έβρο, καθώς αναμένονται μεγάλες ποσότητες νερού από τα φράγματα της Βουλγαρίας.

Η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος