Covid-free χώροι: Ηλεκτρονικά εργαλεία, αναλογικές ποινές και αναστολή λειτουργίας με την πρώτη παράβαση

Σε δέκα μέρες τίθεται σε ισχύ το νέο πλαίσιο για την εστίαση οπότε οι χώροι διασκέδασης που υποδέχονται κοινό θα δηλώνονται κατ’ επιλογή ως αμιγείς για εμβολιασμένους ή ως μικτοί σε ειδική πλατφόρμα και θα φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους. Παράλληλα θα εφαρμοστεί σχέδιο εντατικών ελέγχων με αυστηροποίηση των κυρώσεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τους παραβάτες με επιβολή αναστολής λειτουργίας από την πρώτη παρατυπία. Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Νίκος Μπίνης μίλησε στην εκπομπή «Από τις 6» για τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου που θα ισχύσει από 15 Ιουλίου.

Πώς θα διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο

Το πρώτο, σύμφωνα με τον κ. Μπίνη, είναι τα ηλεκτρονικά εργαλεία που όπως είπε θα τεθούν σε λειτουργία και συγκεκριμένα

  • μια πλατφόρμα όπου καταστηματάρχες, ελεγκτικές αρχές και πολίτες θα μπορούν να βλέπουν ποια καταστήματα είναι αμιγή και ποια μικτά, και
  • μια εφαρμογή με στοιχεία QR code μέσω της οποίας οι καταστηματάρχες θα μπορούν να προχωρούν σε επαλήθευση του εμβολιασμού και των πιστοποιητικών κατά την προσέλευση των πελατών, η οποία θα είναι διαθέσιμη από όλα τα γνωστές εμπορικές πλατφόρμες όπου θα μπορεί να την κατεβάσει όποιος θέλει σε τηλέφωνο ή ταμπλετ.

Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό θα είναι οι στοχευμένοι έλεγχοι σε νησιά και σε ηπειρωτικές περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Ηδη υπάρχει ένα αναλυτικό πρόγραμμα ελέγχων για το β 15μερο του Ιουλίου με στόχο τη μέγιστη δυνατή κάλυψη, είπε τονίζοντας πως θα υπάρχει συνεργασία του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων υπ. Ανάπτυξης και Εργασίας, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, και Διευθύνσεις Υγείας Περιφερειών και για πρώτη φορά θα δοθούν τρεις δυνατότητες:

  • Η εκ των υστέρων επιβολή προστίμων και κυρώσεων σε περίπτωση που υπάρχει ταυτοποίηση καταστημάτων μέσω εικόνων από αναρτήσεις στα socialmedia
  • Οι παραβάσεις θα λογίζονται αθροιστικά, δηλαδή διοικητική και οικονομική κύρωση για κάθε παράβαση
  • Θα είναι δυνατή η ανατολή λειτουργίας επτά ημερών από την πρώτη παράβαση και όχι από την υποτροπή όπως ίσχυε μέχρι τώρα, και 20 μέρες αναστολή σε περίπτωση δεύτερης παράβασης. Οι ανατολές θα τηρούνται αυστηρά και θα επιτηρούνται από την ΕΛΑΣ ενώ θα αναρτώνται σε ειδική πλατφόρμα με αναγραφή της επωνυμίας του καταστήματος.

Η τουριστική σεζόν είναι πολύ μικρή για να διακινδυνεύσουμε σοβαρό πισωγύρισμα μέχρι τέλος του Αυγούστου, είπε ο κ. Μπίνης και ανακοίνωσε πως τα μέτρα θα κλειδώσουν στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης την Τετάρτη, όπου θα εξεταστούν ειδικά πρωτόκολλα και για περιπτώσεις όπου ο έλεγχος δεν είναι εύκολος, όπως τα πανηγύρια.

Προανήγγειλε επίσης ότι στη νέα ΚΥΑ που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης θα ληφθεί μέριμνα ώστε οι κυρώσεις να είναι πιο αναλογικές προκειμένου να λειτουργούν αποτρεπτικά για καταστήματα μεγάλου μεγέθους, ωστόσο το βασικό όπλο θα είναι η αναστολή λειτουργίας από την πρώτη παράβαση.

Οι κραυγαλέες δυσαναλογίες θα διορθωθούν, είπε και πρόσθεσε πως τα έσοδα από τα πρόστιμα διοχετεύονται σε ειδικό κουμπάρα για τις δαπάνες που προκαλεί η πανδημία.

Τι θα ισχύει για τους πελάτες – 1500 ευρώ πρόστιμο για παραποίηση πιστοποιητικού

Σε περίπτωση ελέγχων θα γίνεται επαλήθευση από τις αρχές και των πιστοποιητικών που έχουν παρουσιάσει οι πελάτες και θα υπάρξει κύρωση της τάξης των 1500 ευρώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραποίηση και ποινικές ευθύνες, ενώ σε περίπτωση μη επίδειξης πιστοποιητικού θα υπάρχει ποινή και για τον καταστηματάρχη, όπως και για τον πελάτη, ανάλογη με κείνη της μη χρήσης μάσκας.

«Δεν είναι δύσκολο αν χαλαρώσουμε και να επιστρέψουμε σε προκλητικές καταστάσεις. Όλοι οι μηχανισμοί είμαστε συντονισμένοι και θα δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά αυτό το καλοκαίρι ώστε να μην κουράσουμε επιχειρηματίες και πολίτες, αλλά δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση» είπε ο κ. Μπίνης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος