Brexit: Νέα ψηφοφορία σήμερα μετά την πανωλεθρία Μέι- Τι λέει η Ευρώπη (ανταπόκριση)

Νέα μεγάλη ήττα υπέστη στη βρετανική Βουλή το τελικό σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit που παρουσίασε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καθώς απορρίφθηκε με διαφορά 149 ψήφων. Σήμερα θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία για Brexit χωρίς συμφωνία και αν η Βουλή των Κοινοτήτων την απορρίψει, θα διεξαχθεί τρίτη ψηφοφορία αύριο, για το ενδεχόμενο παράτασης της διαπραγμάτευσης.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι προσωρινά θα άρει τους δασμούς εισαγωγής σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και θα αποφύγει το λεγόμενο σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Πολλοί εργοδότες έχουν ανησυχήσει με την προοπτική της αποχώρησης χωρίς συμφωνία καθώς πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς η ημερομηνία της 29ης Μαρτίου, οπότε και θεωρητικά θα γίνει το Brexit.

Χθες στο βρετανικό κοινοβούλιο η Τερέζα Μέι είπε ότι η συμφωνία παραμένει «η καλύτερη και η μοναδική που είναι διαθέσιμη».

«Νεκρή» η Συμφωνία της Μέι, δηλώνει ο ηγέτης των Εργατικών Τζερεμι Κόρμπιν.

O βρετανός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ δήλωσε σήμερα ότι μια πιθανή αποτυχία εξόδου της χώρας από την ΕΕ συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο για τη Βρετανία σε σχέση με ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η Βρετανία θα λάβει μια μεταβατική περίοδο στη μετά-Brexit εποχή, μόνο αν η Βουλή των Κοινοτήτων επικυρώσει τη Συμφωνία, δήλωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Η δεύτερη απόρριψη  «αύξησε σημαντικά» τον κίνδυνο ενός ζημιογόνου διαζυγίου «χωρίς συμφωνία», δηλώνουν οι Βρυξέλλες.

Μοσκοβισί-Ροτ: Επιτέλους πείτε μας τι θέλετε

Το βρετανικό κοινοβούλιο έχασε «την τελευταία του ευκαιρία» να καταλήξει σε μια συμφωνία για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

«Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε», τόνισε ο Μοσκοβισί στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. «Έχει έρθει τώρα η ώρα οι Βρετανοί να πουν τι θέλουν, τώρα που έχουν πει τι δεν θέλουν», πρόσθεσε.

Αντίστοιχος ήταν ο τόνος και του Γερμανού υπουργού αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μίχαελ Ροτ, ο οποίος τόνισε ότι η Βρετανία πρέπει τώρα να πει στην ΕΕ τι θέλει από μια συμφωνία για το Brexit.

«Είμαστε στα απώτατα όρια του ανεκτού», επεσήμανε ο Ροτ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Αλλάξαμε ήδη μία φορά τη συμφωνία αποχώρησης για να ικανοποιήσουμε τη Βρετανία. Είμαστε ανοικτοί και έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά δεν λαμβάνουμε καμία ξεκάθαρη εικόνα από τη Βρετανία σχετικά με το τι επιθυμεί, μόνο τι δεν επιθυμεί», πρόσθεσε.

Μέρκελ: Περιορίζονται οι επιλογές

«Δεν έχουμε εγκαταλείψει τον στόχο μιας συντεταγμένης εξόδου (για τη Βρετανία), αλλά τα χθεσινά γεγονότα σημαίνουν ότι οι επιλογές έχουν στενέψει», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι θα είναι σε θέση να πει πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μόνο μετά τις επόμενες ψηφοφορίες στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Χ. Μάας: Πάμε για Brexit «χωρίς συμφωνία»

Το σενάριο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υφίσταται οποιαδήποτε συμφωνία μοιάζει να γίνεται ολοένα επικρατέστερο, έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, λίγες ώρες μετά τη δεύτερη απόρριψη από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων της συμφωνίας που έκλεισε η πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

«Για να το πούμε καθαρά: με αυτή την απόφαση, πλησιάζουμε όλο και περισσότερο το σενάριο [της αποχώρησης] χωρίς συμφωνία», τόνισε ο Μάας, προσάπτοντας στο πολιτικό προσωπικό της Βρετανίας ότι «παίζει» αψήφιστα με «την ευημερία των πολιτών» και με την τύχη της «οικονομίας» της χώρας.

«Δυστυχώς, μπορώ μόνο να πω αυτή τη στιγμή ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για το χειρότερο όσο πιο επαρκώς είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

«Φυσικά ελπίζουμε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των 17 προσεχών ημερών θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια μη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει «σπέκουλα» αλλά να «περιμένει την έκβαση των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων» στη Βρετανία.

Κατά τον Μάας, τα πάντα είναι πλέον «στα χέρια» της Βουλής των Κοινοτήτων, έπειτα από όλες τις παραχωρήσεις που επισήμανε ότι έκαναν οι Βρυξέλλες.

Γερμανός υπουργός Οικονομίας: Σημείο καμπής η σημερινή ψηφοφορία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ εξέφρασε την ελπίδα οι Βρετανοί βουλευτές να ψηφίσουν σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία κατά ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

“Έπειτα από αποφασιστικές συζητήσεις και ψηφοφορίες η σημερινή ημέρα ίσως αποτελέσει σημείο καμπής”, προειδοποίησε ο Άλτμαϊερ στον λογαριασμό του στο Twitter.

“Η απόρριψη του Brexit χωρίς συμφωνία με μεγάλη διακομματική πλειοψηφία θα ενώσει εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη“, πρόσθεσε σε ένα tweet του που απευθυνόταν στους Βρετανούς. “Ότ,ι κι αν τελικά αποφασίσετε, καλή τύχη, αγαπητοί φίλοι!”, ευχήθηκε ο Γερμανός υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Σχετική είδηση: Νέα συντριπτική ήττα για τη Μέι-Δεύτερη απόρριψη από τη βρετανική βουλή στη Συμφωνία για το Brexit

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος