Brexit: Συνεχίζεται το πολιτικό θρίλερ-Παραιτήθηκε ο αδελφός του Τζόνσον από την κυβέρνηση (video)

Συνεχείς οι εξελίξεις στη Βρετανία μετά και τη νέα χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής, όπου ο πρωθυπουργός  Μπόρις Τζόνσον κατέγραψε μία ακόμη κοινοβουλευτική ήττα, καθώς εγκρίθηκε το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης για την αναβολή του Brexit και απορρίφθηκε η πρότασή του για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου. Το νέο πλήγμα για την κυβέρνησή του ήρθε σήμερα με την ανακοίνωση του αδελφού του ότι παραιτείται από την θέση του υφυπουργού και από την βουλευτική του έδρα επικαλούμενος σύγκρουση ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον.

«Ηταν τιμή μου που εκπροσώπησα το Ορπινγκτον επί εννέα χρόνια και που υπηρέτησα ως υπουργός υπό τρεις πρωθυπουργούς», δήλωσε ο Τζο Τζόνσον.

«Τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκα διχασμένος ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον – είναι μία ανεπίλυτη πιεστική κατάσταση και είναι η στιγμή για άλλους να αναλάβουν τους ρόλους μου ως βουλευτή και υπουργού».

Ο ίδιος ο Τζόνσον πάντως εμφανίζεται ακάθεκτος να προχωρά με την οργάνωση της προεκλογικής του εκστρατείας, ανακοινώνοντας πως θα ζητήσει εκ νέου τη Δευτέρα εκλογές από το Κοινοβούλιο.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρι να εγκριθεί το σχέδιο νόμου που έχει σκοπό να εμποδίσει μια έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στο τέλος Οκτωβρίου, κάτι που αναμένεται να συμβεί τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα οι ισορροπίες στο βρετανικό κοινοβούλιο αλλάζουν συνεχώς με το Συντηρητικό κόμμα να έχει υποστεί σημαντική αποδυνάμωση και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες να ενισχύονται.

Η πρώην βουλευτής των Εργατικών Λουτσιάνα Μπέργκερ, που είχε παραιτηθεί από το κόμμα για να ενταχθεί στον τότε πολιτικό σχηματισμό «Αλλαγή στη Βρετανία» μαζί με άλλους βουλευτές και από το Συντηρητικό κόμμα, ανακοίνωσε με μήνυμά της στο twitter ότι προσχωρεί στο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Είναι η δεύτερη βουλευτής που εντάσσεται στο κόμμα των Φιλελεύθερων αυτή την εβδομάδα, μετά τον πρώην υπουργό και βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος Φίλιπ Λι, ο οποίος την Τρίτη, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, διέσχισε την αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής και κάθισε στα έδρανα των Φιλελεύθερων, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την αποχώρησή του από το κυβερνών κόμμα.

Εν τω μεταξύ, μία ομάδα περίπου 100 Συντηρητικών της μετριοπαθούς ομάδας του κόμματος «Ένα Έθνος» υπέγραψαν επιστολή, που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας του να ανατρέψει την απόφασή του να διαγράψει τους 21 αντάρτες βουλευτές.

Βουλευτές του κόμματος υποστηρίζουν ότι οι Τόρις δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν σε εκλογές χωρίς μία διευρυμένη βάση ψηφοφόρων και εκπροσώπων από όλες τις πλευρές και ζητούν από την Ντάουνινγκ Στριτ να επανεξετάσει γρήγορα το ζήτημα της διαγραφής.

Η Βουλή πάντως δεν πρόκειται να κλείσει τη Δευτέρα όπως είχε προγραμματιστεί κατόπιν απόφασης του Τζόνσον, παρά θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να ολοκληρωθούν οι όποιες διαδικασίες είναι σε εξέλιξη για την επικύρωση του νομοσχεδίου.

Tο μοιραίο πρόσωπο για τον Μπ. Τζονσον και τις ολέθριες ήττες

Το πρόσωπο που μπαίνει στο στόχαστρο είναι ο εγκέφαλος πίσω από την καμπάνια του δημοψηφίσματος για το Brexit. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς είναι ο εγκέφαλος της επιθετικής στρατηγικής του Μπόρις Τζόνσον, η οποία οδήγησε  τον Βρετανό πρωθυπουργό σε 3 ήττες. Οργή και σκληρή κριτική για τις πρακτικές που χρησιμοποιεί ο Ντόμινικ Κάμινγκς, έρχονται συνεχώς στο φως από τους διαγραφέντες οι οποίοι τον χαρακτηρίζουν επικίνδυνο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ υποστηρίζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να απολύσει τον Ντόμινικ Κάμινγκς. Ο Μέιτζορ, που ήταν πρωθυπουργός από το 1990 μέχρι το 1997, σχολίασε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι βουλευτές φαίνεται ότι πλέον είναι άχρηστες, εκτός και αν “παπαγαλίζουν τις απόψεις ενός πρωθυπουργού, επηρεασμένου από έναν πολιτικό αναρχικό”, δηλαδή τον Κάμινγκς.

“Η Βρετανία δεν χρειάζεται μαθήματα για το πώς θα χειριστεί τις εσωτερικές της υποθέσεις”, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Λονδίνο.

Εν τω μεταξύ, ράλι έκανε σήμερα η στερλίνα και ανήλθε σε υψηλό εβδομάδας. Η πολιτική αβεβαιότητα παρέμεινε υψηλή αλλά οι παράγοντες της αγοράς εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι που τουλάχιστον φαίνεται να αποφεύχθηκε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος