Αυστηρά πρόστιμα για “αυτοσχέδια πάρτι”-Ν. Χαρδαλιάς: Δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης (video)

Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στις αρχές το ρεσιτάλ ανευθυνότητας μιας μερίδας πολιτών, νεαρής ηλικίας ως επί το πλείστον, που στήνουν υπαίθρια πάρτι έξω από καντίνες και καφέ take away, χωρίς φυσικά να τηρούν κανένα απολύτως μέτρο προφύλαξης. Οι παραβάτες είναι αντιμέτωποι με αυστηρές κυρώσεις, οι μεν καταστηματάρχες με πρόστιμο 5.000 ευρώ και σφράγιση της επιχείρησης, οι δε πελάτες με πρόστιμο 150 ευρώ, καθώς εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 10 ατόμων. Μέτα τοπικού χαρακτήρα ξεκινούν με αφορμή τα γεγονότα χτες το βράδι στην Αγ. Παρασκευή Αττικής

Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Αγία Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς είπε πως δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση και κόπωση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους δεκάδες που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Τη Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και τις παραινέσεις των αστυνομικών. Χθες Τρίτη επιδόθηκαν σε ακρότητες και πετροπόλεμο απέναντι στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού.

Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε πως η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες και ο σεβασμός στην προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που τηρεί τα μέτρα και ακολουθεί τις οδηγίες, επιβάλλει τη λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Ενημέρωσε ειδικότερα ότι εδώ και αρκετά λεπτά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στον χώρο, και η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή θα παραμένει καθημερινά κλειστή από τις 9 το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί και μέχρι νεότερας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κάλεσε τους  ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα και τις οδηγίες και τόνισε ότι “συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσία υγεία και ταυτόχρονα προβάλλουν και προκαλούν τόσο το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που αυτά τα πρώτα 24ωρα επιδεικνύει μοναδική πειθαρχία, εφαρμόζοντας τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής, κρατώντας αποστάσεις και αποφεύγοντας τον άσκοπο συγχρωτισμό, όσο και τους συναδέλφους τους στον κλάδο εστίασης που καθολικά και υπεύθυνα ακολουθούν τις οδηγίες και παρά την τεράστια οικονομική και όχι μόνο πίεση, αντιλαμβάνονται την ανάγκη, τη στρατηγική και περιμένουν την άρση της απαγόρευσης, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια”.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων αποτελεί συλλογική προσπάθεια, μας αφορά όλους, ακριβώς όπως και η εξίσου επώδυνη, δύσκολη πρώτη φάση.  Τα επιμέρους στοιχεία, μπορεί να έχουν αλλάξει “δεν έχει διαφοροποιηθεί όμως η ουσία, δεν έχει αλλάξει το καθημερινό μας στοίχημα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής”, σημείωσε.

Στην Αγία Παρασκευή χθες, στις 11 χθες βράδυ, 300 και πλέον νεαροί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Ιωάννου πίνοντας μπύρες κι ακούγοντας μουσική σε ένα αυτοσχέδιο πάρτι. Η αστυνομία όταν έφτασε στην περιοχή προχώρησε σε συστάσεις για να διαλυθεί το συγκεντρωμένο πλήθος. Οι νεαροί αντέδρασαν πετώντας πέτρες κι άλλα αντικείμενα. Αστυνομικοί και διμοιρία των ΜΑΤ “απάντησαν” με περιορισμένη χρήση χημικών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Βασίλη Ζορμπά, αυτοσχέδιο πάρτι είχε στηθεί και τη Δευτέρα το βράδυ ενώ καταγγέλλει πως η πλατεία είναι στέκι διακίνησης ναρκωτικών.

“Καταγγέλλω εγώ ως δήμαρχος ότι γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση ναρκωτικών στην Αττική τα τελευταία 2 – 3 χρόνια και παλαιότερα. Από τη Δευτέρα ξεκίνησε συγκέντρωση νεαρών από όλη την Αττική από παντού, πάνω από 500 άτομα κάθε βράδυ και βεβαίως ο κίνδυνος για τη μετάδοση του κορωνοϊού στην πόλη της Αγίας Παρασκευής είναι τεράστιος, το αντιλαμβάνεστε”, δήλωσε ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα τα πνεύματα ηρέμησαν, οι νεαροί διαλύθηκαν, ενώ άφησαν πίσω τους φθορές σε στάση λεωφορείου και σε κάδο απορριμάτων.

Κι οι υπαίθριες συναθροίσεις συνεχίζονταν σε διάφορα σημεία της Αττικής. Γνωστό καφέ – μπαρ της Κηφισιάς σέρβιρε ποτό σε πλαστικό ποτήρι. Ο κόσμος μπορεί να μην συνωστίσθηκε στο μαγαζί, αλλά στη μικρή πλατεία που υπάρχει ακριβώς απέναντι. Η δημοτική αρχή ενημερώθηκε και μέσω της πολιτικής προστασίας του δήμου προχώρησε αρχικά σε συστάσεις.

“Από το απόγευμα το είχε αντιληφθεί η πολιτική προστασία που διαθέτουμε κι είχε αρχίσει τις συστάσεις. Βέβαια η πολιτική προστασία ενός δήμου δεν έχει τη δυνατότητα καταστολής. Αργότερα το βράδυ όταν η κατάσταση πύκνωσε, επενέβη η αστυνομία κατόπιν ειδοποίησής μας”, αναφέρει ο δήμαρχος Κηφησιάς Γιώργος Θωμάκος.

Ο δήμαρχος της Κηφισιάς κάνει έκκληση προς τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της πολιτείας και των υγειονομικών καθώς ο κίνδυνος της πανδημίας δεν έχει παρέλθει.

Στο Κολωνάκι συνελήφθη ο ιδιοκτήτης και ο υπεύθυνος καταστήματος καθώς υπήρξαν καταγγελίες πως σέρβιρε ποτά κι ο κόσμος συνωστιζόταν έξω από το μαγαζί του. Και οι δυο άνδρες οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.

Κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε το βράδυ της Δευτέρας και στον Βόλο,όπου σύμφωνα με καταγγελίες, κατάστημα σέρβιρε ποτά και κοκτέιλς σε πλαστικό, ως take away στους θαμώνες του.

Στη Λάρισα, επίσης, τρεις ιδιοκτήτες καφέ μπαρ κατέληξαν στα κρατητήρια όταν βρέθηκαν να σερβίρουν ποτά σε πελάτες που παρέμειναν έξω από τα καταστήματα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ρ. Σαβούρδου, Π. Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος