Ασφυκτιούν τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου- Ο Γ. Πλακιωτάκης μιλά στην ΕΡΤ (video)

Aναταραχή συνεχίζει να επικρατεί στα νησιά που ασφυκτιούν από τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών. Νέο αίτημα  σήμερα από τον Περιφερειάρχη Β.Αιγαίου να κηρυχθούν  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Λέσβος , Σάμος και Χίος  μετά τη χθεσινή  απόρριψη του αιτήματος από την κυβέρνηση.

Στην ανάγκη κήρυξης των νησιών του βορείου Αιγαίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επανέρχεται σήμερα ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος υπέβαλλε εκ νέου το αίτημα που χθες απέρριψε η κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση έσφαλε απορρίπτοντας χθες το αίτημα μας να κηρύξει τις νήσους Λέσβο, Χίο και Σάμο σε έκτακτη ανάγκη. Αν η παρούσα κατάσταση δεν είναι έκτακτη ανάγκη, τότε ποια είναι;» σημειώνει ο Κώστας Μουτζούρης. Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση επιβάλλει τη δημιουργία νέων δομών, κόστους εκατοντάδων εκατομμυρίων, οι οποίες βάσει απλής αριθμητικής δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα το επιδεινώσουν.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου υποστηρίζει ότι «με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο η κυβέρνηση επικαλείται την έννοια της κατάστασης έκτακτου ανάγκης για να προχωρήσει στην κατασκευή των δομών αλλά την αρνείται στην Περιφέρεια».

Στη Μυτιλήνη χθες το βράδυ μετανάστες, πρόσφυγες αλλά και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων πραγματοποίησαν νέα πορεία διαμαρτυρίας και η κυβέρνηση ερευνά αν πρόκειται για υποκινούμενα επεισόδια, επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία κατά την οποία εκδηλώνονται. Κάτοικοι της Μόριας δεν κρύβουν την ανησυχία τους και ζητούν 24ωρη αστυνόμευση του χωριού τους.

Στη Χίο επικρατεί περισσότερη ηρεμία πάρα τους υπεράριθμους φιλοξενούμενους στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ. Το αίτημα των κατοίκων για αποσυμφόρηση παραμένει όπως και η δημιουργία του αστυνομικού τμήματος  στην περιοχή.

Στη Σάμο επιπρόσθετα προβλήματα δημιουργεί στο ΚΥΤ όπου στοιβάζονται 7800 άνθρωποι, η επιδείνωση του καιρού. Οι κάτοικοι ευελπιστούν ότι τα μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και επιστροφών, αλλά και ο έλεγχος των ΜΚΟ θα μπορούσαν να φέρουν θετικά αποτελέσματα. Παραμένει ωστόσο η απόφαση του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου για επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις  μέχρις ότου επιτευχθεί η αποσυμφόρηση. Οι Σαμιώτες προσανατολίζονται να επεκτείνουν τις δράσεις τους και προς τη Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να λυθεί ριζικά το πρόβλημα.

Ο υπ. Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης  μιλώντας στην ΕΡΤ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό  τόνισε  ότι αποτελεί εθνικής σημασίας ζήτημα για την κυβέρνηση και βούλησή της είναι να προχωρήσει σύντομα το κυβερνητικό της σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών και την επαναπροώθηση των μεταναστών.Χαρακτήρισε μάλιστα την μέχρι σήμερα συμπεριφορά της Τουρκίας “ασταθή” στο ζήτημα αυτό.

Ο υπουργός χαρακτήρισε πιλοτικό το μέτρο του πλωτού φράγματος σημειώνοντας ότι στόχος μας είναι η διαφύλαξη των συνόρων μας χωρίς όμως να προκληθούν προβλήματα στη ναυτιλία μας. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν τα Λιμεναρχεία ειδικά τα ανατολικά με επιπλέον προσωπικό κατά 1.500 άτομα. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος τα τελευταία χρόνια έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Πλακιωτάκης  υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνηση να πραγματοποιήσει ελέγχου για να διακριβώσει αν τα επεισόδια ήταν υποκινούμενα.  Στόχος της κυβέρνησης είπε  είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια  στην λειτουργία των ΜΚΟ  ιδιαίτερα μετά την ψήφιση  της τροπολογίας για τον αυστηρότερο έλεγχο τους στη Βουλή.

Ασφυκτιούν τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου- Ο Γ. Πλακιωτάκης μιλά στην ΕΡΤ (video)
(EUROKINISSI)

Για «σκοτεινές ρίζες ενός μεγάλου δικτύου συμφερόντων» σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, «που ουσιαστικά λειτουργούσαν ως βδέλλες» μίλησε σε σημερινή συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε συνέχεια των χθεσινών καταγγελιών που έκανε από το βήμα της Βουλής, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι τα χρόνια της μεγάλης προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης του 2015 και 2016, «διαμορφώθηκε ένας γαλαξίας φωτεινών, γκρίζων και σκοτεινών ΜΚΟ», «άλλων πραγματικά σοβαρών, που είχαν και μία πορεία δοκιμασμένη στον χρόνο και άλλων που φτιάχτηκαν εν μία νυκτί, αποσκοπώντας να κερδίσουν από τα κονδύλια που διατίθεντο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο υπουργός είπε ότι αυτο το δίκτυο  καλλιεργείτο και μεγάλωνε λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης, ουσιαστικά της αναποτελεσματικής διαδικασίας εξετάσεως του ασύλου. Πολλές φορές αυτή η διαδικασία οδηγείτο στο να χαρακτηρίζονται σχεδόν 80% των αιτούντων άσυλο ως ευάλωτοι».

Επανέλαβε δε ότι υπάρχει μία «χρονική σύμπτωση της διακηρυγμένης βούλησης της κυβέρνησης να μπει τάξη σε αυτό το σκοτεινό δίκτυο συμφερόντων και της εξέγερσης που έγινε στη Μυτιλήνη αυτές τις μέρες».

Toυς λόγους, για τους οποίους το Κίνημα Αλλαγής δεν ψήφισε στη Βουλή την τροπολογία για τις ΜΚΟ, εξήγησε ο υπεύθυνος για το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό, Γιώργος Καμίνης. Κάνει λόγο για πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα μέτρο, «δείγμα κακής νομοθέτησης που δημιουργεί κολοσσιαία γραφειοκρατία χωρίς να λύνει κάποιο πρόβλημα» καθώς ζητά την καταγραφή των ΜΚΟ ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, όπως και των φυσικών μελών τους. Υπενθυμίζοντας ότι η καταγραφή των ΜΚΟ είχε ξεκινήσει το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ και άρα μπορεί να γίνει η πιστοποίησή τους καταλογίζει στην κυβέρνηση κίνηση «εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, καθώς εξαιτίας κάποιων απατεώνων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, καταφεύγουν σε ένα μέτρο ανεφάρμοστο που πλήττει εν δυνάμει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων χωρίς λόγο».

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας χθες από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα hot spots σε όλα τα νησιά, αμέσως, και οι πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινηθούν σε ανοιχτές δομές στην ηπειρωτική χώρα, για σύντομο διάστημα και από κει να πάνε πολύ γρήγορα στον τόπο προορισμού τους.

«Η ΕΕ αντί να μυξοκλαίει, να ανοίξει τις πύλες της και να δεχτεί πρόσφυγες που έχουν προορισμό αυτές τις χώρες. Να καταργηθεί το Δουβλίνο που τους εγκλωβίζει εδώ και όσο θα υποτάσσεστε σ’ αυτό, στο Δουβλίνο και στην απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, τόσο περισσότερο θα χειροτερεύει η κατάσταση, θα οδηγούμαστε σε νέα αδιέξοδα, πέρα απ’ αυτά που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα» κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Παναγιώτης Παπαρίσβας πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα χαρακτήρισε τις ΜΚΟ “κράτος εν κράτει στη Μόρια”. Όπως είπε ορισμένες εξ αυτών εμπλέκονται σε κυκλώματα διακίνησης, ενώ καθοδηγούν και εξεγέρσεις.

Ανταποκρίσεις : Μ. Τζίνέλλη, Θ. Πυλιώτης. Χ. Ζαβουδάκης

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος