Σε βλάβη του κινητήρα πιθανότατα οφείλεται η συντριβή του Boeing 737-800 NG της Ukraine International Airlines (UIA) που μετέφερε κυρίως Ιρανούς και Ιρανοκαναδούς. Το Boeing 737-800 είχε κάνει αναστροφή εξαιτίας ενός «προβλήματος», ανακοίνωσε σήμερα ο ιρανικός Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας. Ωστόσο Καναδάς και Ουκρανία αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ουκρανοί επιστήμονες θέλουν να διερευνήσουν για ρωσικό πύραυλο στο σημείο της συντριβής.
Η Ουκρανία ερευνά διάφορα αίτια για την συντριβή, περιλαμβανομένου πιθανού πλήγματος από πύραυλο, σύγκρουσης, έκρηξης του κινητήρα ή τρομοκρατικής ενέργειας με την πρόκληση έκρηξης στο εσωτερικό του αεροσκάφους, όπως είπε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας Αλεξέι Ντανίλοφ.
Η Ουκρανία ερευνά διάφορα αίτια για την συντριβή, περιλαμβανομένου πιθανού πλήγματος από πύραυλο, σύγκρουσης, έκρηξης του κινητήρα ή τρομοκρατικής ενέργειας με την πρόκληση έκρηξης στο εσωτερικό του αεροσκάφους, έγραψε ο Αλέξι Ντανίλοφ στο Facebook.
Αναφέρθηκε σε ανεξακρίβωτης προέλευσης εικόνα που κυκλοφόρησε στα ιρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει τα συντρίμμια ενός Tor-M1, ρωσικής κατασκευής πυραύλου εδάφους-αέρος, που χρησιμοποιείται από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους συνέβη λίγες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, γεγονός που δημιούργησε φημολογία για την πιθανότητα να επλήγη από πύραυλο.
Ο ιρανικός Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, ανέφερε ότι «το αεροσκάφος, το οποίο κατευθύνθηκε αρχικά προς δυσμάς για να βγει από την (εναέρια) περιοχή του αεροδρομίου, έκανε δεξιά στροφή, μετά την εκδήλωση προβλήματος και βρισκόταν καθ’ οδόν για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο τη στιγμή της συντριβής» του, που στοίχισε τη ζωή των 176 επιβαινόντων σε αυτό. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
Η έκθεση του οργανισμού πολιτικής αεροπορίας του Ιράν επικαλείται μάρτυρες στο έδαφος και σε ένα διερχόμενο αεροσκάφος που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος οι οποίοι είπαν πως το αεροπλάνο είχε πιάσει φωτιά ενώ βρισκόταν στον αέρα.
Το τεχνικό πρόβλημα δεν διευκρινίζεται στην έκθεση, όπου αναφέρεται επίσης ότι δεν υπήρχε επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τον κυβερνήτη και πως το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ σε ύψος 8.000 ποδών (2.440 μέτρων).
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων των υπηρεσιών ασφαλείας σε Αμερική, Ευρώπη και Καναδά γίνεται λόγος για την ύπαρξη στοιχείων που οδηγούν σε συμπεράσματα για υπερθέρμανση ενός κινητήρα.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό αρνήθηκε να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο ερωτηθείς για τη συντριβή ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους οι 176 επιβαίνοντες .
https://youtu.be/EwdZuYsSZNU
Η προσπάθεια των υπηρεσιών πληροφοριών να κατανοήσουν τι συνέβη καταγράφεται την ώρα που τα αεροσκάφη 737 MAX της Μπόινγκ συνεχίζουν να είναι καθηλωμένα στο έδαφος μετά τα δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν δύο εξ αυτών το 2018 και το 2019 στην Ινδονησία και στην Αιθιοπία αντίστοιχα. Το 737-800, ένα από τα μοντέλα της εταιρείας που χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα διεθνώς, έχει καλό ιστορικό ως προς την ασφάλεια και δεν είναι εφοδιασμένο με το λογισμικό που πιστεύεται ότι προκάλεσε τα δύο δυστυχήματα των 737 MAX.
Την έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής του Μπόινγκ εντέλλονται να διενεργήσουν οι αρχές του Ιράν, βάσει της Σύμβασης του Σικάγου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.
Η Σύμβαση προβλέπει ακόμη ότι το κράτος που σχεδίασε και κατασκεύασε το αεροσκάφος (εν προκειμένω οι ΗΠΑ) και το κράτος που το εκμεταλλευόταν (η Ουκρανία) έχουν επίσης τη δυνατότητα να ορίσουν το καθένα «διαπιστευμένο αντιπρόσωπο που θα συμμετάσχει στην έρευνα».
Μια εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας εντοπισμού θέσης εμπορικών πτήσεων Aireon ανακοίνωσε πως έχει συγκεντρώσει δεδομένα για τη θέση του αεροσκάφους της UIA που συνετρίβη χθες κοντά στην Τεχεράνη και τα μοιράζεται με τις αρμόδιες αρχές.
Το σύστημα παγκόσμιου εντοπισμού θέσης αεροσκαφών της Aireon, που βασίζεται σε δορυφόρους, προσφέρει πολύ πιο λεπτομερή στοιχεία από αυτά που αναρτώνται σε ιστότοπους όπως είναι για παράδειγμα ο FlightRadar24 — ο οποίος δεν διαθέτει δεδομένα για τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης του Μπόινγκ χθες.
Στο Παρίσι η κατασκευάστρια των μηχανών του 737-800, η CFM (ανήκει στην αμερικανική General Electric και στη γαλλική Safran) ανέφερε ότι είναι πρόωρο να γίνονται υποθέσεις για τα αίτια του δυστυχήματος. Δήλωση συμπαράστασης έκανε και η Μπόινγκ
Η Ουκρανία σύστησε μια επιτροπή για να διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ η UIA ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος ήταν σε καλή κατάσταση, είχε περάσει πριν από δύο μέρες από τον τακτικό έλεγχο και ότι πραγματοποιεί όλες τις ενέργειες για να διακριβώσει τι συνέβη.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε δηλώσεις του προέτρεψε να μην υιοθετούνται βιαστικά θεωρίες συνωμοσίας και υπογράμμισε πως χρειάζεται υπομονή και γνώση ώστε να εξακριβωθούν πλήρως τα αίτια της πτώσης.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει ομάδα ειδικών στο Ιράν για να συμμετέχουν στις έρευνας. Ο πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε εντολή στον Ουκρανό γενικό εισαγγελέα να διενεργήσει έρευνα ποινικής φύσης, χωρίς να διευκρινίσει κατά τίνος.
Η ουκρανική πρεσβεία στο Ιράν απέσυρε την αρχική της αναφορά περί προβλήματος στον κινητήρα που προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα αίτια και ότι τα αρχικά σχόλια ήταν ανεπίσημα.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τόνισε από τη δική του πλευρά ότι η Ουάσινγκτον θέλει να υπάρξει πλήρης συνεργασία των αρχών του Ιράν στην έρευνα. ωστόσο το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τα “μαύρα κουτιά” στις ΗΠΑ.
Ο υπουργός Μεταφορών του Καναδά Μαρκ Γκαρνό προσέφερε επίσης τη βοήθεια της χώρας του στις ιρανικές αρχές για την αποκωδικοποίηση των δεδομένων των μαύρων κουτιών του Μπόινγκ τα οποία ανακτήθηκαν χθες, σε πολύ κακή κατάσταση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP
Σχετική είδηση:
Συντριβή Boeing μετά την απογείωση-Ιρανοί, Καναδοί, Ευρωπαίοι στα θύματα (video)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος