Στην Αθήνα επιστρέφει σήμερα ο πρωθυπουργός, μετά από μία εβδομάδα πυκνών επαφών με ξένους ηγέτες, οικονομικούς παράγοντες και την ομογένεια, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το μεταναστευτικό, ανέπτυξε την στρατηγική της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην τουρκική προκλητικότητα, που όπως είπε παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Από το βήμα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μια νέα μέρα έχει ανατείλει για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η χώρα πλέον κατευθύνεται μακριά από την κρίση που την ταλαιπώρησε την τελευταία δεκαετία, «διατηρώντας ωστόσο την επίγνωση της θέσης μας στην ευμετάβλητη περιοχή που ζούμε και του ρόλου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ιδανικά της οποίας εμπνεύσαμε και τις ευθύνες μας στον ευάλωτο κόσμο που κατοικούμε όλοι».
Ο πρωθυπουργός προέταξε το μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης και υπογραμμίζοντας προς τους Ευρωπαίους εταίρους το «προφανές»: «η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. Διατυπώνοντας τις θέσεις της κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.
Όσον αφορά στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός διατύπωσε την κοινή θέση Ελλάδας–Κύπρου ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με την κλιματική αλλαγή δηλώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση την έχει θέσει ως βασικό στοιχείο της ατζέντας της και εξήγησε: «σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε μια νέα, φιλόδοξη εθνική στρατηγική για την ενέργεια, το περιβάλλον και το κλίμα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Θα απαγορεύσουμε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021. Θα κλείσουμε όλους τους λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες για την προστασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τις επιπτώσεις των δυσμενών κλιματικών συνθηκών.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γ. Τρουπής
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος