Νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα διαμορφώνει η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με την Ιταλία για τον καθορισμό ΑΟΖ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για υπόδειγμα συνεννόησης. Επόμενο βήμα της ελληνικής διπλωματίας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επισκεφτεί το Κάιρο στις 18 του μήνα, επικεφαλής ομάδας εμπειρογνωμόνων με στόχο την θετική έκβαση στις συνομιλίες για την ΑΟΖ που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σημαντικό και καθοριστικό βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αποτελεί η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Με το βλέμμα στραμμένο στο Κάιρο η Αθήνα επιδιώκει να αξιοποιήσει το θετικό momentum από την υπογραφή της Συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ιταλία, προσβλέποντας να υπάρξει ανάλογη εξέλιξη και με την Αίγυπτο.
“Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως: “Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή οριοθέτηση είναι πολύ σημαντική, επιβεβαιώνει ότι τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα και όλα τα δικαιώματα που εκπορεύονται από αυτή”.
“Η Τουρκολιβυκή συμφωνία πλειοδοτεί προς Αίγυπτο δίνοντας τετραγωνικά χιλιόμετρα κλπ…”, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ tv.
Η σημασία της συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών με την Ιταλία και οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργών.
Επίσης ο κ. Δένδιας, είxε συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαϊντ (Sheikh Abdullah bin Zayed) και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνομιλία εστιάστηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη, καθώς και στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Τέλος, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο Εμιρατινός υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τη χώρα μας για την υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και υπογράμμισε τη σημασία της για την προώθηση της συνεργασίας και της ευημερίας στην περιοχή.
Την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Forum των Δελφών, τονίζοντας ότι είναι σημαντική η συμφωνία να επεκταθεί και με άλλες χώρες όπως και τα 12 μίλια.
“Θετική εξέλιξη για την επήρεια των νησιών δημιουργεί σημαντικό νομικό τετελεσμένο”, ανέφερε μιλώντας στο Mega tv ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Λοβέρδος.
“Θα ήμουν ο τελευταίος που δεν θα πανηγύριζα για την συμφωνία με την ΑΟΖ θα ανέβαινα επάνω στα έδρανα και θα απήγγειλα. Ωστόσο η συμφωνία αυτή είναι συνεκμεταλλευτική”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
“Θα αγωνιστούμε να μη σταθεί η θέσπιση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών έρεισμα για την ιταλική ολιγαρχία”, αναφέρει το ΜέΡΑ 25.
Μετά τους πρόσφατους ελιγμούς ειρήνης, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χoυλουσί Ακάρ επανήλθε με ανυπόστατες κατηγορίες με φόντο την συνθήκη της Λωζάνης, λέγοντας: “Τις προάλλες οι Έλληνες ομόλογοί μας δήλωσαν στον τύπο ότι θέλουν εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης. Κι εμείς το θέλουμε. 16 νησιά κατά παράβαση της συνθήκη της Λωζάνης έχουν εξοπλιστεί. Τι θα πείτε γι’ αυτό; Είναι απειλή να το ζητούμε αυτό”;
Την αντίθεση των ΗΠΑ στο τουρκολιβυκό μνημόνιο εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, λέγοντας: “έχουμε ξεκαθαρίσει και στους δύο και εδώ και στην Ουάσιγκτον και στην Άγκυρα ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν βοηθάει”.
«H Eλλάδα ανοίγει και πάλι τις πόρτες της και ότι οι Ιταλοί είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας», δήλωσε στο ιταλικό δημόσιο ειδησεογραφικό κανάλι Rai News, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενώ αναφέρθηκε και στην συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση της ΑΟ, λέγοντας πως: «Ήταν η κατάληξη μιας αρκετά μακράς διαδικασίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει μια σημαντική συμβολή για την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Αποτελεί, για όλη την περιοχή, ένα παράδειγμα πολιτικής συνεργασίας και ωριμότητας, αποδεικνύοντας και τους φιλικούς μας δεσμούς».
Διευρύνοντας το φάσμα των διπλωματικών ενεργειών στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την ερχόμενη Δευτέρα στο Ισραήλ με στόχο την εμβάθυνση της στενής σχέσης των δύο χωρών, μετά την υπογραφή της συμφωνία για την κατασκευή του East Med.
Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης
Πηγή: ΕΡΤ, με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος