Αντιτρομοκρατική επιχείρηση κάτω από πέπλο τρόμου στην Ισπανία-Ενός λεπτού σιγή (videο+upd)

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισπανία. Σε εξέλιξη μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση από τις ισπανικές αρχές, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς, με διαφορά λίγων ωρών. Όπως έγινε γνωστό, από την αστυνομία, σε αυτές, συμμετείχε, ένας πυρήνας ο οποίος προετοίμαζε χτυπήματα με φιάλες αερίου. Αναζητούνται ακόμη 4 ύποπτοι ενώ έχουν συλληφθεί κι άλλα τρία άτομα στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις. O βασιλιάς της Ισπανίας και όλη η πολιτική ηγεσία μαζί με πλήθος κόσμου τήρησαν στις 13:00 ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων στην Πλάθα Κατολούνια. Οι νεκροί έφτασαν τους 14, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 130 και αγνοείται και ένα παιδί από την Αυστραλία. Δεκαεπτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ η κατάσταση άλλων 30 χαρακτηρίζεται σοβαρή.

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση κάτω από πέπλο τρόμου στην Ισπανία-Ενός λεπτού σιγή (videο+upd)Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης και τήρησαν ενός λεπτού σιγή παρουσία του βασιλιά και των κύριων αρχών της Ισπανίας, ενώ στη συνέχεια φώναξαν «δεν φοβόμαστε», την επομένη των επιθέσεων που αιματοκύλισαν την Καταλονία.

«No tinc por, no tinc por» («δεν φοβόμαστε» στα καταλανικά) φώναξαν δέκα φορές οι χιλιάδες κάτοικοι της Βαρκελώνης που αποφάσισαν να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Καταλονίας στη Βαρκελώνη.

Προηγουμένως ο βασιλιάς Φελίπε 6ος, ο οποίος είχε φθάσει το πρωί μαζί με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον πρόεδρο της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν, είχε τηρήσει μαζί τους ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 14 νεκρών και των 130 τραυματιών που προκάλεσε η φονική κούρσα του φορτηγού. Ακολούθησαν χειροκροτήματα χωρίς χαρά και η συλλογική κραυγή «δεν φοβόμαστε» υψώθηκε από το πληθος.

Η αστυνομία θεωρεί ότι οι δύο επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς, συνδέονται, αλλά δεν είναι σαφές αν ο οδηγός του βαν, δράστης της επίθεσης στη Βαρκελώνη που διέφυγε, περιλαμβάνεται στους πέντε υπόπτους που σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς. Αντιτρομοκρατική επιχείρηση κάτω από πέπλο τρόμου στην Ισπανία-Ενός λεπτού σιγή (videο+upd) Στο Καμπρίλς, εκτός από τους δράστεςένας πολίτης σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν στη  δεύτερη νυχτερινή επίθεση  κατά του πλήθους στον παραλιακό δρόμο του θερέτρου της Καταλονίας Καμπρίλς, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των συλληφθέντων υπόπτων βρίσκεται ένας Μαροκινός και ένα άτομο από τον ισπανικό θύλακα Μελίγια στην Βόρεια Αφρική.

Ο Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο. Συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελόνης, σε μία κωμόπολη όπου την περασμένη νύκτα είχε σημειωθεί έκρηξη σε κατοικία, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Η αστυνομία συνδέει αυτήν την έκρηξη με την επίθεση της Βαρκελώνης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο Μαροκινός ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Συνδέεται με την ενοικίαση της καμιονέτας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελώνης και συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελώνης.

Επίσης, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν τον Μούσα Ουκαμπίρ, αδελφό ενός από τους συλληφθέντες στην τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελόνη, τον οποίο θεωρούν ύποπτο-κλειδί. Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο Μούσα, ο νεώτερος αδελφός του Ντρις Ουκαμπίρ, φέρεται να ήταν ο δράστης της επίθεσης στη Ράμπλας.

Ο οδηγός του μακελειού της Βαρκελώνης, κατέβηκε από το όχημα και διέφυγε τρέχοντας χωρίς να πει ούτε λέξη και η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει πως τον εντόπισε.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν δήλωσε πως η αστυνομία εξακολουθεί να καταζητεί τον οδηγό και πως δεν έχει στη διάθεσή της στοιχεία «για τις δυνατότητές του να βλάψει». «Το ξέρουμε, το έδειξαν ότι η βούλησή τους είναι να κάνουν κακό», συνέχισε ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης προσθέτοντας πως «τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν αποτελέσματα», δεδομένης της «δουλειάς που κάνει η αστυνομία». Να δούμε το χρονικό που επιμελήθηκε η Ζέτα Κονταξή.

Οι ύποπτοι που έχουν συλληφθεί για τη φερόμενη εμπλοκή τους στις επιθέσεις στις ισπανικές πόλεις Βαρκελόνη και Καμπρίλς, δεν είχαν προηγούμενη εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης της ισπανικής εισαγγελίας Χαβιέρ Θαραγόθα.

Επίσης, σύμφωνα με το ραδιοσταμό Cadena Ser, οι καταλανικές αρχές αναζητούν ένα τρίτο όχημα, ένα βαν, και δύο ανθρώπους σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, μετά τη σύλληψη ενός τρίτου υπόπτου.

Τα θύματα της επίθεσης στη Βαρκελώνη και την Καμπριλς, οι 14 νεκροί (υπέκυψε ένας ακόμη τραυματίας) και 130 τραυματίες είναι 34 διαφορετικών εθνικοτήτων.  Στους τραυματίες της επίθεσης στη Βαρκελώνη, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η ISIS, περιλαμβάνονται η σύζυγος ένος Ελληνα που είναι Γερμανίδα και έχουν δύο παιδιά, και 26 Γάλλοι, δύο από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση κάτω από πέπλο τρόμου στην Ισπανία-Ενός λεπτού σιγή (videο+upd)

Σχετική είδηση:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος