Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη για την από «λάθος» κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους

«Μας συγχωρείτε λάθος» είπαν για την κατάρριψη του Ουκρανικού αεροσκάφους οι Φρουροί της Επανάστασης.  Δεν σκοπεύαμε να σκοτώσουμε στρατιώτες του εχθρού υποστηρίζουν τώρα. Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη.   Η αστυνομία διέλυσε χθες συγκεντρώσεις φοιτητών στην Τεχεράνη, στη μνήμη των 176 θυμάτων που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους, το οποίο κατέρριψε ο ιρανικός στρατός «από λάθος”.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ  Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν δήλωσε σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Fox News πως η «εκστρατεία μέγιστης πίεσης» της κυβέρνησης του Τραμπ φέρνει αποτελέσματα και πρόσθεσε πως το Ιράν «ασφυκτιά» και «δεν έχει καμία άλλη επιλογή παρά να έρθει στο τραπέζι» για να διαπραγματευθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολιάζοντας την τοποθέτηση του συμβούλου δήλωσε στο twitter ότι η διαπραγμάτευση επαφίεται  στους Ιρανούς ηγέτες και ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται και πολύ για αυτό.

Το Ιράν να μην καταστέλλει τις διαδηλώσεις, να μην σκοτώνει τους διαδηλωτές και δεν πρόκειται να αποκτήσει πυρηνικά επανέλαβε εν τω μεταξύ ο Ντόναλντ Τράμπ, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι έτοιμος να συζητήσει με τους ηγέτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η αστυνομία στην Τεχεράνη δεν πυροβόλησε εναντίον των διαδηλωτών καθώς τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν εντολές να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση, ανέφερε ο διοικητής της αστυνομίας της ιρανικής πρωτεύουσας σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε σήμερα στον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης.

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε ότι βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψαν πυροβολισμούς κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, αφού το Ιράν παραδέχθηκε ότι κατέρριψε από λάθος ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος.

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσε  στο Κοινοβούλιο πως σκοπός των πληγμάτων της 8ης Ιανουαρίου εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ δεν ήταν να «σκοτώσουν στρατιώτες του εχθρού». Παρά το γεγονός ότι  τις πρώτες ώρες,  στρατιωτικές πηγές του Ιράν έκαναν λόγο για 80 νεκρούς, ο Στρατηγός  Σαλαμί έδωσε μια διαφορετική διάσταση για την επίθεση με πυραύλους στις βάσεις του Ιράκ, υποστηρίζοντας πως πρόθεση των Ιρανικών δυνάμεων ήταν μόνο να δείξουν την ανωτερότητα τους και το αξιόμαχο τους.

«Ο σκοπός μας δεν ήταν αληθινά να σκοτώσουμε στρατιώτες του εχθρού, αυτό δεν ήταν σημαντικό», δήλωσε ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί στη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του ιρανικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με αποσπάσματα βίντεο που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στο Μπόινγκ 737 της Ukraine International Airlines το οποίο είχε μόλις απογειωθεί από την Τεχεράνη σκοτώθηκαν στην τραγωδία, για την οποία ο στρατηγός Αμιραλί Χατζιζαντέχ, επικεφαλής του αεροδιαστημικού τομέα των Φρουρών, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη.

Το Ιράν κάλεσε ξένους ειδικούς, κυρίως από τον Καναδά (πολλοί πολίτες του οποίου επέβαιναν στο αεροσκάφος), τις Ηνωμένες Πολιτείες (τη χώρα όπου κατασκευάστηκε το αεροσκάφους), την Ουκρανία και τη Γαλλία (τη χώρα όπου κατασκευάστηκαν οι κινητήρες του αεροσκάφους), να συμμετάσχουν στην έρευνα.

«Δεν αγγίξαμε τίποτα», διαβεβαίωσε τους βουλευτές ο στρατηγός Σαλαμί, «δεν μετακινήσαμε τα συντρίμμια του αεροσκάφους, δεν τροποποιήσαμε τη σκηνή (το σημείο πρόσκρουσης του αεροσκάφους στο έδαφος), δεν μετακινήσαμε το σύστημα αεροπορικής άμυνας (απ΄όπου εκτοξεύθηκε ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος), ούτε τροποποιήσαμε τις ενδείξεις των ραντάρ», είπε.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ότι θα επιδιώξει “την απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης” για τους υπεύθυνους της αεροπορικής τραγωδίας στο Ιράν.

Ο ίδιος συμμετείχε σε επιμνημόσυνη τελετή που έγινε στο Έντμοντον της Αλμπέρτα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος