Άνθρωποι και κράτη θωρακίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο απέναντι στον κορονοϊό (video)

Μέτρα πρόληψης και προστασίας απέναντι στον κορονοϊό λαμβάνουν η μια μετά την άλλη οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς τα θύματα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Οι νεκροί πλέον αριθμούν χιλιάδες, και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εκατοντάδες χιλιάδες. Πρώτο μέλημα των κρατών να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας, να προστατέψουν τις ευπαθείς ομάδες και να περιορίσουν τις μετακινήσεις εντός αλλά και προς τα σύνορα τους.

Στην Ιταλία, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δραματική. Ξεπέρασαν τους χίλιους οι νεκροί και τα 15.000 τα κρούσματα. Το Βατικανό, κλείνει όλες τις εκκλησίες στη Ρώμη, έως τις 3 Απριλίου, ενώ ανάλογο μέτρο έλαβε και η Αυστρία.
Στην Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί. Σε καραντίνα τέσσερις πόλεις στη Γερμανία. Ένας 80χρονος από την Βαυαρία και μια 78χρονη από την Βόρεια Ρηνανία έχασαν χθες τη μάχη για τη ζωή εξαιτίας επιπλοκών του νέου κορονοϊού. Και οι δύο έπασχαν από χρόνιες ασθένειες.Το τελευταίο 24ωρο τα διαπιστωμένα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 στην Γερμανία έχουν ξεπεράσει τα 2.400, ενώ τα θύματα πλέον ανέρχονται σε έξι. Η δικαιοδοσία για ενδεχόμενη απόφαση να κλείσουν να συνεχίζει να επαφίεται στις τοπικές κυβερνήσεις.

Στη γειτονική Τουρκία μετά την ανακοίνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος από τις 16 Μαρτίου κλείνουν τα σχολεία για μία εβδομάδα καθώς και τα πανεπιστήμια, για τρεις εβδομάδες όχι όμως και για το προσωπικό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Δεύτερος ασθενής επιβεβαιώθηκε στην Τουρκία, όπου απαγορεύονται πλέον οι επισκέψεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, που καθημερινά έφταναν ακόμη και τις οκτώ χιλιάδες.

Στην Αλβανία, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σε Τίρανα και άλλες 6 πόλεις.
Στο Βέλγιο κλείνουν από σήμερα έως τις 3 Απριλίου, σχολεία, καφετέριες, εστιατόρια και κάποια καταστήματα, μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών , να περιορίσουν όλες εκτός από τις απαραίτητες δραστηριότητες. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.
Στην Πορτογαλία, κλειστά θα μείνουν τα σχολεία έως τις 9 Απριλίου και νυχτερινά κέντρα, ενώ δεν θα επιτρέπεται σε κρουαζιερόπλοια να αποβιβάζουν επιβάτες, εκτός όσων είναι κάτοικοι Πορτογαλίας.
Στη Βρετανία ενδέχεται να έχουν νοσήσει περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Η κυβέρνηση ελπίζει σε “ανοσία αγέλης” και επικρίνεται σφόδρα γιατί δεν λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα.

Η πιθανότητα να κηρυχθεί η Ισπανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μεγαλώνει ώρα με την ώρα. Οι νεκροί έφτασαν τους 90 και κοντά στα 4.000 τα κρούσματα ως τώρα. Τα 2.000 εξ αυτών μόνο στη Μαδρίτη. Στην Τέσσερις πόλεις στην Καταλονία με 66.000 κατοίκους μπαίνουν σε καραντίνα. Η Βουλή και η Γερουσία διακόπτουν τις εργασίες τους για δύο εβδομάδες και μόνο για τα επείγοντα θέματα γίνεται ψηφοφορία τηλεματικά. Το προσωπικό εργάζεται από το σπίτι του.

Τέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε η Κύπρος.

Σήμερα στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ με αντικείμενο την πανδημία του κορονοϊού αλλά και την τεταμένη κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ενδέχεται να εξετάσουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και την στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται περισσότερο.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία και να απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις έως την 1η Μαΐου προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού και είπε σήμερα ότι εργάζεται για να παράσχει οικονομική υποστήριξη ώστε να βοηθήσει επιχειρήσεις που δοκιμάζονται σε τομείς όπως ο τουρισμός.

Η Εσθονία έχει καταγράψει μέχρι τώρα 41 κρούσματα. Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης πως οι ταξιδιώτες από χώρες όπως η Ιταλία, η Κίνα, το Ιράν, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, και τμήματα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας θα υπόκεινται σε απομόνωση δύο εβδομάδων.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Τσεχίας θα απαιτήσει από όσους επιστρέφουν από χώρες υψηλού κινδύνου να τεθούν σε καραντίνα, διευρύνοντας μια απαίτηση η οποία μέχρι τώρα εφαρμοζόταν μόνο σε όσους επέστρεφαν από την Ιταλία.

Στον σημερινό κατάλογο κατονομάζονται 15 χώρες υψηλού κινδύνου, περιλαμβανομένων των γειτονικών χωρών Γερμανία και Αυστρία. Ανακλήθηκε  προηγούμενη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο κατάλογος περιελάμβανε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Ελλάδα.

Στον Καναδά, θετική ανιχνεύθηκε η σύζυγος του Πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, χωρίς προς το παρόν να εμφανίζει κανένα σύμπτωμα, ενώ ο ίδιος τέθηκε προληπτικά σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Στις ΗΠΑ, κλείνει ως την 1η Απριλίου το Καπιτώλιο, καθώς βρέθηκε θετικός ένας υπάλληλος.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε, στους δημοσιογράφους ότι, οι βουλευτές και ο Λευκός Οίκος βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για ένα νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού.  Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προχωρήσει σήμερα σε ανακοίνωση για το ζήτημα αυτό.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας Πίτερ Ντέιτον δήλωσε ότι εξετάστηκε σήμερα και βγήκε θετικός στον νέο κορονοϊό.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει 156 κρούσματα και 3 θανάτους από την ασθένεια αυτή. Οι αρχές αναμένουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί γρήγορα τις ερχόμενες εβδομάδες με την άφιξη του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο.

Στην Ταϊλάνδη εκατοντάδες  πίθηκοι στην  εθεάθησαν  να διαγκωνίζονται για μια  μπανάνα μετά από την έξαρση του κορονοϊού που προκάλεσε μια τεράστια πτώση στο κύμα των  τουριστών που κανονικά θα τους έφερναν φαγητό.

Η Κένυα επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Μουτάχι Κάγκουε. Ο ασθενής, ο οποίος διεγνώσθη τη νύχτα της 12ης Μαρτίου, είχε επιστρέψει στην Κένυα από τις ΗΠΑ μέσω Λονδίνου.

Στα ανοικτά της Μαρτινίκας δύο άνθρωποι, ένα μέλος του πληρώματος κι ένας επιβάτης κρουαζιερόπλοιου της εταιρείας Costa, που έχει τεθεί σε καραντίνα, επαληθεύτηκε ότι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μετά τις εξετάσεις που έγιναν σε πέντε ασθενείς επιβάτες πάνω στο πλοίο Costa Magica, το οποίο παρέμεινε όλη την ημέρα χθες αγκυροβολημένο έξι χιλιόμετρα από τις ακτές αυτού του νησιού των Γαλλικών Αντίλλων.

Το Νεπάλ ανέστειλε την χορήγηση αδειών για το Έβερεστ, μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη της περιόδου αιχμής για ανάβαση στην στέγη του κόσμου. Οι 2.303 επιβάτες παρέμεναν σε καραντίνα και ελπίζουν να αρχίσουν να αποβιβάζονται σήμερα.

Πρώτο κρούσμα στην Premier League καθώς θετικός βρέθηκε ο παίκτης της Τσέλσι Κάλουμ Χάντσον-Οντόι.

Ανταποκρίσεις: Αριάνα Φερεντίνου, Ευδοξία Λυμπέρη, Δώρα Μακρή

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters,Dpa

Σχετική είδηση :

Σε καραντίνα η Ευρώπη-ΠΟΥ: Διπλασιάστε τα μέτρα κατά της πανδημίας-Η Κίνα στο πλευρό της Ιταλίας (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος