Ανησυχητική παραμένει η εξάπλωση της πανδημίας σε διάφορα κράτη της υφηλίου

Σε αρκετές Ευρωπαϊκές και Βαλκανικές χώρες συνεχίζουν τα αισιόδοξα μηνύματα μέχρι στιγμής, από την πορεία εξάπλωσης την πανδημίας και τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού που οδηγούν και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Ανησυχητικά είναι ωστόσο τα νέα από τις ΗΠΑ και την Λατινική Αμερική.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει πλέον στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 290.000 ανθρώπους στον πλανήτη, το 80% και πλέον εκ των οποίων ζούσε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αφότου εκδηλώθηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα, σύμφωνα με την καταμέτρηση που βασίζεται σε επίσημες ανακοινώσεις μέχρι σήμερα.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 290.477 θάνατοι παγκοσμίως επί συνόλου 4.243.916 κρουσμάτων, εκ των οποίων 159.205 στην Ευρώπη (1.780.820 κρούσματα), την ήπειρο που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα.

Στις ΗΠΑ, ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων αυξήθηκε αλματωδώς το τελευταίο 24ωρο, καθώς σχεδόν 1.900 ασθενείς υπέκυψαν.
Στο Μεξικό ανακοίνωσαν τον βαρύτερο απολογισμό νεκρών εξαιτίας της ασθένειας , μέσα σε 24 ώρες, ο οποίος ανήλθε σε 353, κάνοντας επίσης λόγο για 1.997 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος που ανακοινώνεται από τις αρχές στο Μεξικό σε μια μέρα από την έναρξη της πανδημίας.

Νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων στη Βραζιλία.  Το προηγούμενο εικοσιτετράωρο
881 ασθενείς κατέληξαν, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων να ανέρχεται σε 12.400.

Ξεπεράστηκε το όριο των 2.000 θανάτων, σε μια μόνο μέρα, στο Περού,ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης ξεπέρασε τα 72.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Το προηγούμενο 24ωρο υπέκυψαν 96 ασθενείς, με τον απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται σε 2.057. Τα κρούσματα μόλυνσης εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στη Λίμα, στην Καγιάο, κοντά στην πρωτεύουσα, και στη Λαμπαγέκι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το Περού καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στον κατάλογο των κρατών της Λατινικής Αμερικής που θρηνούν τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, μετά τη Βραζιλία, το Μεξικό και τον Ισημερινό.

Η Χιλή  κατέγραψε 12 θανάτους και 1.658 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, δεδομένα που ανεβάζουν τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε 335 νεκρούς επί συνόλου 31.721 κρουσμάτων.

Στην Κολομβία οι μισοί έγκλειστοι στη φυλακή στην πόλη Λετίσια, σχετικά κοντά στα τριεθνή σύνορα της Κολομβίας με τη Βραζιλία και το Περού, στον Αμαζόνιο, διαγνώστηκε ότι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, εξέλιξη που υπογραμμίζει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κρατούμενοι στη χώρα εν μέσω της πανδημίας.

Οι εξετάσεις των 89 από τους 180 τροφίμους και ενός μέλους του σωφρονιστικού προσωπικού στη φυλακή, στην πρωτεύουσα της επαρχίας Αμασόνας της Κολομβίας, είχαν θετικό αποτέλεσμα.

Στην Ευρώπη ενώ οι Βρυξέλλες παρουσιάζουν σήμερα τις συστάσεις τους για τουρισμό και μεταφορές στα μέλη της Ε.Ε η προσοχή στρέφεται στη Γερμανία όπου ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο στην COVID-19 αυξήθηκε κατά 101, ενώ εντοπίστηκαν 798 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία ανήλθε έτσι σε 7.634 νεκρούς επί συνόλου 171.306 κρουσμάτων μόλυνσης.

Σε αριθμούς θανάτων ωστόσο προηγούνται το Ηνωμένο Βασίλειο (32.692), η Ιταλία (30.911), η Γαλλία (26.991) και η Ισπανία με (26.920) θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, DPA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος