Αναστάτωση από τα 5,1R στην Αττική- Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός (video)

Αναστάτωση και ανησυχία προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14.13 στην Αττική, καθώς το επίκεντρο του ήταν 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, στη Μαγούλα και είχε μικρό εστιακό βάθος 13 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σε εξέλιξη είναι η μετασεισμική ακολουθία. Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων επισκέφθηκε στις 9 το βράδυ ο πρωθυπουργός. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για προληπτικούς λόγους, δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ υπό τον κ. Λέκκα όπου εκτιμήθηκε ότι εξελίσσεται ομαλά η μετασεισμική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κώστα Μακρόπουλο, τα μέλη συγκλίνουν στην άποψη ότι η σεισμική δραστηριότητα μέχρι στιγμής εξελίσσεται ομαλά. Ο σεισμός προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας, που δεν είχε ενεργοποιηθεί από τον ισχυρό σεισμό το 1999. Ο κ. Μακρόπουλος συνέστησε στους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες της γγ Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και άλλων αρμόδιων φορέων, να αποφεύγουν την παραμονή τους σε κτίσματα που είναι ετοιμόρροπα, ενώ αν διαπιστώσουν ρωγμές σε κατοικίες και κτίρια να ενημερώσουν τους οικείους δήμους.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας από την πλευρά του ανέφερε ότι υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας, καθώς έχουν σημειωθεί περίπου 40 μετασεισμοί, εκ των οποίων ένας μόνο της τάξεως των 4,2 Ρίχτερ. Επίσης κάλεσε τους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν ψύχραιμοι, να αποφεύγουν τις φημολογίες και να ακολουθούν τις συστάσεις της γγ Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και των αρμόδιων φορέων.

Ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε εγρήγορση όλο το Σαββατοκύριακο τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την επίσημη ενημέρωση μετά τη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.
“Με εντολή πρωθυπουργού είμαστε εδώ και είμαστε δίπλα σας. Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος. Μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία”, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απευθυνόμενος προς τους πολίτες, σε ενημέρωση για τον ισχυρό σεισμό στην Αττική.

Ο υπουργός βρέθηκε εκεί από την πρώτη στιγμή και συντόνισε σύσκεψη του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων με αντικείμενο την αποτίμηση της κατάστασης και τον καθορισμό όλων των ενεργειών του κρατικού μηχανισμού. Ο υπουργός ανέφερε αναλυτικά τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν μετά το σεισμό και τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα ενώ η επιφυλακή θα συνεχισθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

“Η πόλη άντεξε”

Σε ότι αφορά τις ζημιές, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, υπήρξαν κάποιες καταρρεύσεις προσόψεων παλαιών κτιρίων, πτώσεις σοβάδων -κυρίως κοντά στο επίκεντρο του σεισμού- ενώ δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί. Όπως είπε, μια τουρίστρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ορισμένοι άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά.
Επίσης, αρχικά επικράτησε ανησυχία για την κατάρρευση κατασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, εξήγησε ο ίδιος, επειδή υπήρξαν φόβοι ότι μπορεί να είχε καταπλακωθεί κάποιο άτομο, αλλά η έρευνα με ειδικές ακτίνες και εκπαιδευμένο σκύλο της πυροσβεστικής, έδειξε ότι δεν υπήρχε το παραμικρό.
Για το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σημειώθηκαν αρρυθμίες με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες λύθηκαν και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν. Ανέφερε ακόμη χαρακτηριστικά «η πόλη άντεξε και θα αντέξει» ενημερώνοντας ότι συνεχίζουν να πετούν 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής πάνω από την περιοχή του επίκεντρου για να υπάρχει εικόνα -κυρίως για τους ορεινούς όγκους και για πράγματα που δεν φαίνονται εύκολα- σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τα σχετικά εγχειρίδια της Πολιτικής Προστασίας.
«Είναι ώρα που πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα και να δούμε τα ζητήματα άμεσης αποκατάστασης και με την ευθύνη που διακρίνει την κάθε υπηρεσία να ανταποκριθούμε σε άλλη μια πρόκληση φυσικών φαινομένων» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
Καταλήγοντας τόνισε ότι αν χρειαστεί και στον βαθμό που κρίνει η κάθε υπηρεσία θα ανακληθούν οι άδειες προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Πως αξιολογούν οι σεισμολόγοι το μέγεθος και το ρήγμα του σεισμού

Περίπου 40 μετασεισμοί ακολούθησαν την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε στις 14.13 στην Αττική. Οι σεισμολόγοι συνιστούν ψυχραιμία στους κατοίκους της Αθήνας ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη ο σεισμός κατα πασα πιθανότητα είναι ο κύριος σεισμός και προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε την ικανοποίηση του από την σεισμική ακολουθία, σημείωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός και υπογράμμισε ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλοι μετασεισμοί.

Επιστροφή στην κανονικότητα μετά τον ισχυρό σεισμό

Από τον σεισμό τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους ένα 8χρονο παιδάκι από πτώση καμινάδας στο Καματερό, άλλοι δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και πήγαν μόνοι τους στο Θριάσιο για τις πρώτες βοήθειες, ενώ στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε μία τουρίστρια, η οποία είναι έγκυος και την ώρα του σεισμού βρισκόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και χτύπησε ελαφρά από έναν πανικόβλητο επισκέπτη.

Αναστάτωση από τα 5,1R στην Αττική- Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός (video)
(EUROKINISSI)
Μικρές ζημιές καταγράφηκαν στην Αθήνα από τον σεισμό. Κομμάτια από μάρμαρα έπεσαν στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά. Επίσης έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.
Σοφάδες έπεσαν και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται όλο το σύστημα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και της Αυτοδιοίκησης μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού στην Αθήνα, βεβαιώνει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μετά την επικοινωνία που είχε από νωρίς με τους εκπροσώπους τους.
Ο υπουργός συνομίλησε με τους περιφερειάρχες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας Ρένα Δούρου και Κώστα Μπακογιάννη καθώς και με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπ. Κοκκινάκη, ενημερώθηκε για τις μικροζημιές που σημειώθηκαν, για την ενεργοποίηση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας και για την επιφυλακή στην οποία θα παραμείνουν έως να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος.

Σε ετοιμότητα και η Περιφέρεια Αττικής

Σε 48ωρη ετοιμότητα έθεσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού, ενώ τεχνικά συνεργία της Περιφέρειας προέβησαν σε άμεσο έλεγχο των υποδομών και τεχνικών έργων της Περιφέρειας Αττικής και δεν διαπιστώθηκαν ζημιές στις υποδομές αρμοδιότητάς της (οδικό δίκτυο, σήμανση, ηλεκτροφωτισμός κ.λπ.). Εξάλλου, όπου εντοπίστηκαν μικρής έντασης καταπτώσεις πρανών, όπως στην περιφερειακή Αιγάλεω, αντιμετωπίστηκαν.

Την πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά όπου κατέρρευσε από τον σεισμό μέρος του ταινιοδιάδρομου, μήκους περίπου 100 μέτρων, επισκέφθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, μαζί με τον αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αντιναύαρχο Σταμάτη Ράπτη και τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά αρχιπλοίαρχο Τσελίκη Αλέξανδρο. Ο κ. Πλακιωτάκης ζήτησε να ασφαλιστεί όλη η περιοχή ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή σε μία ενδεχόμενη νέα σεισμική δόνηση.
Επίσης εξαιτίας του ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου του οδικού δικτύου ζήτησε να υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε τα πλοία της ακτοπλοΐας να τροποποιήσουν τα δρομολόγια τους, ενώ ενημερώθηκε ότι το λιμάνι του Πειραιά δεν αντιμετώπιζε κανένα άλλο λειτουργικό πρόβλημα.

«Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν συντονισμένες ενέργειες και ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ. Θέλαμε να αποκλείσουμε την απώλεια ανθρώπινης ζωής και θα λάβουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του χώρου», ανέφερε σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. «Είμαστε εδώ, είμαστε ψύχραιμοι, είμαστε παρόντες και αντιμετωπίζουμε την οποιαδήποτε δυσκολία», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου του δήμου Πειραιά πραγματοποιήθηκε, προκειμένου οι υπηρεσίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε διάφορα σημεία, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα πέρα από ελάχιστες πτώσεις εξωτερικών σοβάδων κυρίως σε εγκαταλελειμμένα ακίνητα, στα οποία τοποθετήθηκε προειδοποιητική ταινία σήμανσης από τον δήμο. Ενδεικτικά αναφέρεται η πτώση σοβάδων σε εγκαταλελειμμένο ακίνητο επί της Ομηρίδου Σκυλίτση & Δεληγιώργη, στο οποίο τοποθετήθηκε προειδοποιητική ταινία σήμανσης και δρομολογούνται περαιτέρω ενέργειες ενώ ειδοποιήθηκαν και οι ιδιοκτήτες του κτηρίου.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ομαλά και χωρίς προβλήματα εκκενώθηκαν νωρίτερα όλοι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του δήμου Πειραιά, ενώ κλιμάκιο του δήμου θα πραγματοποιήσει αυτοψία σε όλα τα κτήρια των Βρεφονηπιακών Σταθμών από σήμερα Παρασκευή 19/7/2019 έως την Κυριακή 21/7/2019. Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Τροχαίας Πειραιά.

Διακοπές ρεύματος και εγκλωβισμοί σε ασανσέρ-Τα μέτρα προστασίας από το σεισμό

Προβλήματα υπήρξαν στις τηλεφωνικές επικοινωνίες καθώς μετά το σεισμό όλοι ήθελαν να μιλήσουν στους δικούς τους ανθρώπους, ενώ σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και εγκλωβισμοί σε ασανσέρ.

Συμβουλές προστασίας για το σεισμό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ομαλοποιήθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων αργά το βράδυ

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής ομαλοποιήθηκε πλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση από την αστυνομία.
Προβλήματα παρατηρούνται μονό στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, από το Παλατάκι έως τον Σκαραμαγκά, λογά τροχαίου ατυχήματος.

Ο διεθνής Τύπος για τον σεισμό

Η Ζέτα Κονταξή έχει επιμεληθεί το ρεπορτάζ για το πώς μετέδωσαν την είδηση του σεισμού τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σχετική είδηση: Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Αττική 5,1 Ρίχτερ (live+video+upd)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος