Άμεση απάντηση Ε.Ε. – ΗΠΑ σε Πούτιν για την ανεξαρτησία Ντονέτσκ – Λουγκάνσκ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη ρωσο-ουκρανική κρίση, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε διάγγελμά του αναγνώρισε την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Μετά την απόφαση του Ρώσου Προέδρου ξέσπασαν πανηγυρισμοί σε περιοχές του Ντορνμπάς, ενώ την ίδια ώρα στο Κίεβο έχει σημάνει συναγερμός και οι δυτικές κυβερνήσεις απειλούν τη Μόσχα με αυστηρές κυρώσεις.

Την πρόθεσή τους να ανακοινώσουν πρόσθετα μέτρα «επιπλέον των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοιμάζαμε σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ μέσω της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, ενώ αναμένεται επικοινωνία του Ζελένσκι και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η αμερικανική προεδρία έκανε γνωστό επίσης ότι μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελαρίου ‘Ολαφ Σολτς άρχισε στις 22.17 ώρα Ελλάδας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Απο την πλευρά της με tweet η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι «η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία.”

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία από τη Μόσχα ως “κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας” της χώρας και “αποκήρυξη” των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.

Η αυστριακή κυβέρνηση καταδίκασε την αναγνώριση από τη Μόσχα των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και συγκάλεσε για αύριο, Τρίτη, έκτακτο «υπουργικό συμβούλιο κρίσης», προκειμένου να αποφασίσει τη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Νωρίτερα απόψε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον συντονισμό δράσης και στο πλαίσιο της ΕΕ.

Tην αναγνώριση από τη Μόσχα των «Ανατολικών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ καταδίκασε και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Η Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε τη Ρωσία «να ανακαλέσει την απόφασή της και να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματικής και πολιτικής διευθέτησης των διενέξεων», προειδοποιώντας ότι η Γερμανία και οι εταίροι «θα αντιδράσουμε σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου.

Σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχία της Ουκρανίας, για διάβρωση των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης και παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, τις οποίες έχει υπογράψει και η ρωσική πλευρά.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος