Αιγαίο-Αμερικανικό Β-52: Είχε προβλεφθεί νέα τουρκική πρόκληση-Η ανακοίνωση του ΓΓΕΘΑ (video)

Το ΓΕΕΘΑ, με ανακοίνωση του, απάντησε στο τουρκικό υπουργείο ‘Αμυνας με αφορμή ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του ότι δήθεν “τουρκικά αεροσκάφη συνόδευσαν μέχρι βαθιά στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου” το στρατηγικό αμερικανικό βομβαρδιστικό τύπου Β-52. “Τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες παραβίασης των συμφωνηθέντων αφενός δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, αφετέρου καταστρατηγούν τους Διεθνείς Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος και θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο αεροπορικά μέσα και άλλων συμμαχικών κρατών”, επισημαίνεται.

Το αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου Β-52 παρελήφθη νοτίως της Χίου από 4 ελληνικά F-16 προκειμένου να το συνοδεύσουν στην πτήση του εντός των FIR Αθηνών και Σκοπίων, σύμφωνα με τη σχεδίαση, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής δραστηριότητας «ALLIED SKY», που μεταξύ άλλων είχε ως σκοπό την επίδειξη των ισχυρών συμμαχικών δεσμών των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση-απάντηση του ΓΕΕΘΑ,,” κατά τη σχεδίαση της ΝΑΤΟικής δραστηριότητας «ALLIED SKY» η πιθανότητα εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς από την πλευρά της Τουρκίας είχε προβλεφθεί και γνωστοποιηθεί στους Συμμάχους μας και είχαν ληφθεί από το ΓΕΕΘΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισής της”.

“Παρά τα συμφωνηθέντα και τις σχετικές διαβεβαιώσεις, κατά την είσοδο του Β-52 στο FIR Αθηνών τα τουρκικά μαχητικά επιδεικνύοντας ιδιαίτερα προκλητική, αντιδεοντολογική, αντισυμμαχική και αντιδιαμετρικά αντίθετη συμπεριφορά από το σκοπό της δραστηριότητας, εξακολούθησαν την πτήση τους πλησίον του αμερικανικού αεροσκάφους το οποίο παρέλαβε σύμφωνα με τη σχεδίαση η ελληνική τετράδα F-16.

Δύο ζεύγη αεροσκαφών F-16 BLK 52+, τα οποία βρίσκονταν σε ετοιμότητα στην περιοχή γι’ αυτόν το λόγο, αναγνώρισαν, αναχαίτισαν και εξεδίωξαν από το ελληνικό FIR Α τα τουρκικά αεροσκάφη”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το Β-52 εκτελούσε Νατοϊκή αποστολή, πετώντας πάνω από όλες τις χώρες κράτη μέλη της Συμμαχίας

Στο όριο του FIR κάθε χώρας, το παραλάμβαναν σε σχηματισμό μαχητικά από κάθε κράτος. ‘Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τουρκικά F-16 επιχείρησαν να παραμείνουν στον σχηματισμό του αμερικανικού βομβαρδιστικού λίγα μίλια πίσω από τα ελληνικά.

Σκληρή αερομαχία κοντά στο Β-52

Η ελληνική συνοδεία ξεκίνησε ανάμεσα από τη Σάμο και τη Χίο.

Με το Β-52 να φτάνει στο FIR Αθηνών από την Τουρκία, οι Τούρκοι ιπτάμενοι, παρά τις συμφωνίες που είχαν γίνει σε Συμμαχικό επίπεδο, προκλητικά παρέμειναν εντός του FIR Αθηνών περίπου 4-5 μίλια πίσω από τα ελληνικά F-16 που συνόδευαν πλέον το Β-52.

Μέχρι και τα μαχητικά της 337ης μοίρας από τα readiness της Σκύρου απογειώθηκαν για την αναχαίτιση των τουρκικών, με αποτέλεσμα σε σκληρή αερομαχία σε κοντινή απόσταση από το Β-52, που συνέχισε και πέταξε ακόμη και πάνω από την Αθήνα αλλά και τη Β. Μακεδονία πάντα συνοδευόμενο από τα Ελληνικά F-16.

Το Επιτελείο μάλιστα απαντά εμμέσως και για άλλες αναρτήσεις του τουρκικού υπουργείου ‘Αμυνας σημειώνοντας με σκληρό τρόπο ότι «πειρατικές» συμπεριφορές απέναντι στις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΠΑ δεν αμφισβητούνται ειδικά μετά την αποστολή των 8 μαχητικών στην Κύπρο για την τετραμερή άσκηση.

«Ελληνική άσκηση Μεσόγειος»

Με εντυπωσιακές εικόνες με πτήσεις νότια της Καρπάθου, του Καστελόριζου μέχρι και το ανατολικότερο άκρο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και του FIR, έπεσε η αυλαία της άσκησης. Χαμηλές διελεύσεις των F-16 σε συνεργασία με τις ελληνικές φρεγάτες που ασκήθηκαν στα νερά της Μεσογείου- και που παραμένουν εκεί-. Παράλληλα στον Έβρο με την ευκαιρία της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας έγιναν και βολές από άρματα μάχης καθώς κι άλλες ασκήσεις.

«Oruc Reis»

Τις τελευταίες ώρες το τουρκικό πλοίο κινείται βορειοανατολικά πλέοντας με 5 κόμβους. Χρειάζεται δηλαδή περίπου 40 ναυτικά μίλια για να φτάσει στο όριο της υφαλοκρηπίδας.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος