Αγώνας δρόμου για την απορρύπανση του Σαρωνικού (video)

Εκτεταμένη είναι η οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί στον Σαρωνικό, καθώς η πετρελαιοκηλίδα από το δεξαμενόπλοιο “Αγία Ζώνη ΙΙ” έχει επεκταθεί έως την Γλυφάδα. Τα συνεργεία απορρύπανσης εργάζονται εντατικά για να αντιμετωπίσουν τα τμήματα της πετρελαιοκηλίδας που κινούνται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Την Πέμπτη η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας επιθεώρησε με σκάφος του Λιμενικού τις παράκτιες περιοχές του Πειραιά, ενώ λίγο αργότερα ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου εξέφρασαν την εκτίμηση οτι σε 25 με 30 ημέρες η εικόνα θα έχει αλλάξει.

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί ειδικά σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικής εταιρείας για να διαλύσουν την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό, που εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής από το Πέραμα έως και τη Γλυφάδα, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ.

Στην περιοχή έχουν τοποθετηθεί πλωτά φράγματα για να αποτραπεί η επέκτασή προς τις ακτές της Βούλας και της Βουλιαγμένης.

Την αγωνία κατοίκων και φορέων των παράκτιων δήμων καταγράφει το οδοιπορικό της ΕΡΤ.

Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, συνεργεία καθαρισμού, υπάλληλοι, ιδιώτες, εθελοντές, με αντλίες, φτυάρια, φράγματα, φυσούνες, ακόμα και με τα ίδια τους τα χέρια προσπαθούν να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται σοκαρισμένοι από την πρωτοφανή εικόνα στις δημοφιλέστερες παραλίες της Αθήνας.

Η 2η, η 3η και 4η παραλία Γλυφάδας γέμισαν μαζούτ και είναι άγνωστο πότε η ζημιά θα αποκατασταθεί. Κάποιες μικρότερες δεν επλήγησαν, τουλάχιστον φαινομενικά.

Στον δήμο Ελληνικού το πρόβλημα περιπλέκεται με τα ενυδρεία και τις δεξαμενές να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Ανακοίνωση της “Spanopoulos Group”για την πορεία απορρύπανσης

Για την πορεία των εργασιών απορρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα και το χρονικό των δράσεων της εξέδωσε η εταιρεία “Spanopoulos Group”, σημειώνοντας ότι το έργο της αντιμετώπισης και του περιορισμού των συνεπειών του ναυαγίου στο θαλάσσιο περιβάλλον, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. και τη συνδρομή άλλων εξειδικευμένων εταιρειών. Επίσης, όπως αναφέρει, από την πρώτη στιγμή της ανάθεσης μέχρι και σήμερα, το εξειδικευμένο προσωπικό της επιχειρεί με πλωτά και χερσαία μέσα, τόσο στο σημείο βύθισης όσο και περιμετρικά του ναυαγίου ώστε με μια σειρά από στοχευμένες ενέργειες να μειωθεί κατά το δυνατόν ο κίνδυνος για το περιβάλλον.
Η εταιρεία αναφέρει ότι από τις 12 Σεπτεμβρίου επιτεύχθηκε η στεγανοποίηση του πλοίου και ο ουσιαστικός περιορισμός της διαρροής πετρελαίου, ενώ συνεργεία της επιχειρούν, παράλληλα, στις περιοχές όπου έχει εντοπισθεί και δηλωθεί ρύπανση, με σκοπό τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της ζημίας, σε πλήρη συνεργασία με τις λιμενικές και τις τοπικές αρχές.

Από την ταχύτητα απορρύπανσης εξαρτάται η ισορροπία του οικοσυστήματος λένε οι επιστήμονες

Μάχη με το χρόνο δίνουν ειδικά συνεργεία και εθελοντές για να καθαρίσουν τον Σαρωνικό απο το πετρέλαιο και την πίσσα.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες απο την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης εξαρτάται η ισορροπία του οικοσυστήματος και διασφαλίζεται να μην περάσει η μόλυνση στη διατροφική αλυσίδα.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:
Π. Κουρουμπλής: Σε 25-30 ημέρες θα έχει αλλάξει η εικόνα στην περιοχή που έχει πληγεί» (video)
Καταλογισμό ευθυνών για τη ρύπανση στο Σαρωνικό ζητά η αντιπολίτευση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος