Αγία Σοφία : Όλες οι λεπτομέρειες της μουσουλμανικής προσευχής (video)

Πυρετώδεις  είναι οι προετοιμασίες στην Αγία Σοφία πριν από το επίσημο άνοιγμα της ως τζαμί με την μουσουλμανική προσευχή που έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί της Παρασκευής και με την οποία μετά από 86 χρόνια μπαίνει ένα τέλος στη λειτουργία της, ως Μουσείου.

Η Αγία Σοφία, ως τζαμί, θα παραμείνει ανοιχτή σε όλους, πιστούς και μη, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να αναδείξει την καθολικότητα του μνημείου.

Την ημέρα της προσευχής η πλατεία Σουλτάν Αχμέτ θα είναι κλειστή, το τραμ δεν θα λειτουργεί, ενώ 17.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός.

Στο πλαίσιο των μετατροπών, μετά την κάλυψη του δαπέδου της Αγίας Σοφίας με το πετρόλ χαλί που αγόρασε ο πρόεδρος Ερντογάν και που συμβολίζει τον παράδεισο στο Κοράνι,  και την κάλυψη με κουρτίνες των αγιογραφιών, σήμερα έγιναν και οι πρώτες δοκιμές ήχου.

Παράλληλα, ετοιμάζονται χάρτινα χαλάκια τα οποία θα δοθούν στους συμμετέχοντες στην προσευχή, μαζί με μάσκες και αντισηπτικά. Στη προσευχή στον εσωτερικό χώρο της Αγίας Σοφίας έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν λόγω των μέτρων κοινωνικής απόστασης 500 με 600 άτομα.

Την πρώτη προσευχή θα τελέσει ο Αλί Ερμπάς, διευθυντής της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ενώ πρώτα θα διαβαστεί το Κοράνι. Θα συμμετέχουν επίσης δύο ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης ανάρτησε στο τουίτερ ένα τοπογραφικό του ναού με τους εξωτερικούς χώρους- πλατείες όπου μπορούν να προσευχηθούν ξεχωριστά οι άνδρες και οι γυναίκες.

Την Τετάρτη, επίσης τοποθετήθηκαν στον εξωτερικό χώρο της Αγίας Σοφίας, τουρκικές σημαίες.

Η Αγία Σοφία θα είναι ανοικτή κάθε μέρα για τους τουρίστες. Θα γίνουν διευθετήσεις με τρόπο ώστε να μπορούν οι τουρίστες να επισκέπτονται το μνημείο χωρίς να περνούν στους χώρους προσευχής ή μπροστά από εκείνους που κάνουν προσευχή.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος