28η Οκτωβρίου:Αυστηρό μήνυμα ΠτΔ στην Άγκυρα-Μητσοτάκης: Ενότητα-Μαθητικές παρελάσεις (video)

Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 τιμούν οι ‘Έλληνες. Με ελάχιστα εφόδια και εξοπλισμό ένας λαός όρθωσε το ανάστημά του δίνοντας μία από τις μεγαλύτερες μάχες, που αποτέλεσαν ορόσημο για την πορεία του Έθνους. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν σήμερα με την στρατιωτική παρέλαση και των τριών όπλων στη Θεσσαλονίκη και τις μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα.

«Η Τουρκία προσβάλλει βάναυσα τη διεθνή νομιμότητα στη Μέση Ανατολή και η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως η γειτονική χώρα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Έλληνες, με αρραγή ενότητα, θα υπερασπιστούν τα εθνικά τους θέματα και τα εθνικά τους δίκαια και θα επιβάλλουν τον σεβασμό της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας.

«Το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου, το «ΟΧΙ» των Ελλήνων, ήταν μια κορυφαία, στην σύγχρονη Ιστορία, πράξη αντίστασης εναντίον του φασισμού και μια εξίσου κορυφαία στάση υπεράσπισης της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, του Ανθρώπου», είπε ο κ. Παυλόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης.

«Το ίδιο «ΟΧΙ» εκπέμπουμε σήμερα εμείς, οι Έλληνες, από την Θεσσαλονίκη, από την Μακεδονία μας, εναντίον καθενός ο οποίος επιβουλεύεται τα ίδια Πανανθρώπινα Ιδανικά», σημείωσε και συνέχισε: «Κατ’ εξοχήν δε το «ΟΧΙ» αυτό απευθύνεται στην γείτονα Τουρκία η οποία, αδιστάκτως, προσβάλλει βάναυσα την Διεθνή Νομιμότητα στην Μέση Ανατολή. Η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει. Κι ακόμα τούτο: Ας αντιληφθεί η Τουρκία ότι οι Έλληνες, ως Λαός και ως Έθνος, θα υπερασπισθούμε, υπό όρους αρραγούς ενότητας, τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια και θα επιβάλλουμε τον σεβασμό της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, πάνω στην οποία τα Δίκαια αυτά εδράζονται».

“Χρόνια πολλά Ελλάδα”

Ο κ. Παυλόπουλος είχε επικοινωνία με τον πιλότο του μαχητικού F-16, της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων «Ζευς», που με τις εντυπωσιακές ασκήσεις ακριβείας και επικίνδυνους ελιγμούς πάνω από το χώρο της παρέλασης κέρδισε τις εντυπώσεις, τον επισμηναγό Δημήτρη Βολακάκη.

«Χρόνια πολλά Ελλάδα»:Το μήνυμα του πιλότου του F-16 και του ΠτΔ (video)

Από τους αιθέρες, ενώ έκανε την αεροπορική επίδειξη, ο επισμηναγός έστειλε το μήνυμα του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Θεσσαλονικείς και όλους τους Έλληνες, λέγοντας: «Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, Χρόνια πολλά Μακεδονία, Χρόνια πολλά Ελλάδα».

Ο κ. Παυλόπουλος ανταπέδωσε τον χαιρετισμό: «Κύριε Επισμηναγέ, ο ελληνικός λαός είναι υπερήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και ειδικότερα για την Πολεμική μας Αεροπορία. Αποδεικνύετε καθημερινά ότι τα φτερά του αεροσκάφους σας είναι προέκταση της ψυχής σας, προέκταση της ψυχής του λαού μας του Έθνους μας. Η Υπέρμαχος Στρατηγός να σας προστατεύει και να σας δυναμώνει».

Μητσοτάκης:Η 28η Οκτωβρίου στέλνει το μήνυμα της ενότητας

“Χαίρομαι, ιδιαίτερα που γιορτάζω την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην περιφέρεια, εδώ στην Κίσαμο στην Κρήτη, που τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας και αντλούμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον ειπε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας τη χαρά του ιδιαίτερα «που το προνόμιο του σημαιοφόρου επανήλθε στο δημοτικό, στην άριστη μαθήτρια και στον άριστο μαθητή”.

Η 28η Οκτωβρίου, είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι άλλη μία ευκαιρία να τιμήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας, είναι μία ευκαιρία να αποδείξουμε το πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του Ελληνισμού: «Για αυτό και αποδίδω εξαιρετικά μεγάλη σημασία για τη δουλειά που έχουμε αναλάβει ώστε να μπορέσουμε να χορηγήσουμε το δικαίωμα στους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός των ελληνικών συνόρων, το δικαίωμα ψήφου. Είναι μία έμπρακτη απόδειξη το πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του Ελληνισμού και γνωρίζω καλά ότι η λύση η οποία έχει συμφωνηθεί μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή, αποτελεί όμως μία πρώτη έμπρακτη απόδειξη της συναίνεσης της οποίας αποδεικνύει το πολιτικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα το οποίο χρονίζει πολλές δεκαετίες. Και επιτέλους πιστεύω ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορέσουμε να το λύσουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης ότι μετά από μία δεκαετία κρίσης, η πατρίδα μας και όλοι εμείς οι Έλληνες ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Για τον συμβολισμό της 28η Οκτωβρίου, είπε ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ενότητα του έθνους και το όραμα, για μία καλύτερη Ελλάδα αλλά και το πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας: «Είμαι σίγουρος ότι σε αυτή την προσπάθεια όλες οι Ελληνίδες και Έλληνες θα συμβάλουν ώστε να ξημερώσει επιτέλους μία καλύτερη μέρα».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να εορτάσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Κίσαμο Χανίων διότι, όπως ανέφερε, «θέλω να βρίσκομαι όσο γίνεται πιο συχνά στην Ελληνική περιφέρεια»: «Η Κίσαμος είναι ένας τόπος που προσωπικά με συνδέουν πολλά πράγματα και τον αγαπώ ιδιαίτερα. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση που παίρνω όταν σε αυτές τις γιορτές, βρίσκομαι έξω από την πρωτεύουσα, στην ελληνική περιφέρεια και χαίρομαι διότι όπως διαπιστώσαμε, η Κίσαμος είχε και πολύ κόσμο σήμερα. Από την Κίσαμο εκπέμπεται αυτό το νέο μήνυμα της ενότητας και αισιοδοξίας που τόσο έχουμε ανάγκη».

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε στην πλατεία Καστελίου, χαιρετώντας και συζητώντας με τους κατοίκους.

Αθήνα

Τη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα οποία παρακολούθησε εκ μέρους της κυβέρνησης η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως η οποία απηύθυνε πρόσκληση σε όλους «να διδαχθούν από την γενιά των ηρώων του αγώνα του 1940».

Η κ. Κεραμέως επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε και υλοποιεί την βελτίωση της παιδείας γιατί, όπως είπε, «η παιδεία είναι το σπουδαιότερο όχημα για μια καλύτερη Ελλάδα».

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

“Η μνήμη γίνεται απόφαση να αντιπαλέψουμε και σήμερα, με όλες μας τις δυνάμεις, τον φασισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, με όποιο πρόσχημα, όνομα, στολή ή κοστούμι και αν εμφανίζονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη”, αναφέρει στο μήνυμά του ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

“Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την προσήλωση μας στο διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες και τις συμμαχίες μας”, τονίζει σε μήνυμά της η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η κατοπινή πάλη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, κυρίως μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων, ιδιαίτερα σήμερα, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν ξανά κινδύνους γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων” υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

“Σήμερα γιορτάζουμε το ΟΧΙ στο Φασισμό! Το μήνυμα είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, γιατί και σήμερα πρέπει να πούμε όχι στο Φασισμό, την Ελληνοφοβία και το ρατσισμό έναντι των Ελλήνων!” τονίζει στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

“Ο λόγος που γιορτάζουμε το ΟΧΙ κάθε 28η Οκτωβρίου είναι ακριβώς αυτός: Σηματοδοτεί το μεγαλείο ενός λαού που μπορεί να πει ΟΧΙ εκεί που πρέπει να πει ΟΧΙ ανεξάρτητα του αποτελέσματος, ακόμα κι όταν ξέρει ότι ο εχθρός είναι σιδηρόφρακτος” τονίζει το ΜέΡΑ 25.

Τιμή στην επέτειο του «ΟΧΙ» με παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα

Παρουσία πλήθους κόσμου, οι μαθητές έδωσαν τον παλμό και τίμησαν την επέτειο του “ΟΧΙ” με τις παρελάσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη την χώρα.

Τελετή Μνήμης στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια Κλεισούρας και Βουλιαρατών

Τελετή Μνήμης προς Τιμήν των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο (1940-1941) πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών,Αντώνη Διαματάρη του στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια Κλεισούρας και Βουλιαρατών.

Ο κ. Διαματάτης κατά την ομιλία του παρότρυνε την αλβανική κυβέρνηση να συνεχίσει τη συμφωνία για τον εντοπισμό, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στο αλβανικό έδαφος κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου το 1940-41.

Το κλίμα φορτίστηκε όταν φίλοι και συγγενείς της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα επιδίωξαν να φθάσουν στο χώρο της τελετής με ένα πανό. Η ένταση δημιουργήθηκε όταν η Αστυνομία της Αλβανίας τους απομάκρυνε από το χώρο.

Σχειτική είδηση:28η Οκτωβρίου 1940: Παρελάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα-Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος