H τέταρτη θητεία της Άνγκελα Μέρκελ ξεκινάει μέσα Μαρτίου, όπως τοποθετείται χρονικά και εκτός απροόπτου ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, που εξαρτάται από τα αποτελέσματα της εσωκομματικής ψηφοφορίας στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (3-4 Μαρτίου) και στο τακτικό συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στις 26 Φεβρουαρίου.
Η Άνγκελα Μέρκελ “θυσίασε” τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών ως παραχώρηση στους Σοσιαλδημοκράτες αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών που εκχωρήθηκε στους αδερφούς Χριστιανοκοινωνιστές, ενώ “απροσδόκητος κερδισμένος” ανακηρύσσεται το SPD, σύμφωνα και με τη Deutsche Welle.
Το υπουργείο Οικονομικών αλλά και την αντικαγκελαρία φέρεται να αναλαμβάνει ο δημοφιλής σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος/πρωθυπουργός του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς, που θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός και εντεταλμένος να προωθήσει το “όραμα Σουλτς για περισσότερη Ευρώπη, περισσότερες επενδύσεις και κυρίως το τέλος της λιτότητας”.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, που συγκέντρωσε στις εκλογές μόλις 20,5%, κατάφερε να αποσπάσει έξι συνολικά χαρτοφυλάκια, μεταξύ αυτών τα τρία σημαντικότερα, τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας.
Ο ίδιος ο Μ. Σουλτς αναλαμβάνει μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών, παραδίδοντας την προεδρία του κόμματος στην Αντρέα Νάλες, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στα 155 χρόνια του SPD.
Known for her blunt and passionate manner, Andrea Nahles is set to be the first woman to head Germany's Social Dems.
The SPD hopes she could help reinvent the party in a new #GroKo government. But who is Andrea Nahles? https://t.co/OBtY3rXDIL – @nicolegoebel72 @BenWernerKnight pic.twitter.com/VrfjwRJl6X
— DW Politics (@dw_politics) February 8, 2018
Ο ευρωπαϊκός Τύπος:
Guardian: “Μεγάλα προβλήματα επιμένουν. Η συμφωνία μπορεί ακόμα να ανατραπεί, η συνεργασία με την ‘Ανγκελα Μέρκελ έχει στερήσει από την κεντροαριστερά το δυναμισμό της, ενώ και ο Σουλτς αδυνατεί να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα.Η Μέρκελ χάνει υπουργεία-κλειδιά και εκτίθεται στις επικρίσεις του ίδιου του κόμματός της. Το σχέδιο συμφωνίας παραπέμπει σε εγκατάλειψη της πολιτικής Σόιμπλε. Εξάλλου, οι ισορροπίες στην Ευρώπη δεν αποκλείεται να διαταραχθούν και με τις εκλογές στην Ιταλία”.
The Times: “Η Μέρκελ θυσιάζει υπουργεία-κλειδιά για να εξασφαλίσει τον «συνασπισμό». Η νέα κυβέρνηση υπόσχεται να τερματίσει τη λιτότητα στην Ευρώπη και να εισαγάγει αυστηρότερους ελέγχους από τις υπηρεσίες μετανάστευσης στο εσωτερικό της Γερμανίας. Οι ευρωπαίοι εταίροι καλωσορίζουν την επιστροφή στη σταθερότητα. Ωστόσο οι ενδείξεις για μια ηπιότερη, λιγότερο αυστηρή Γερμανία είναι μάλλον απατηλές. Οι γερμανοί σταυροφόροι της δημοσιονομικής αρετής μπορεί να ‘ναι κατατρομαγμένοι μετά τις δηλώσεις Σουλτς για «τέλος της λιτότητας». Όμως οι κανόνες του Μάαστριχτ παραμένουν η «πυξίδα» του Βερολίνου”.
Financial Times (FT):Οι φόβοι για εκτεταμένη αναθεώρηση της γερμανικής πολιτικής είναι υπερβολικοί: το SPD μπορεί να πήρε το υπουργείο Οικονομικών αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φερθεί συνετά αν θέλει να εξασφαλίσει αξιοπιστία στα μάτια των γερμανών πολιτών, σχολιάζει ο Γιόζεφ Γιάνινγκ του European Council on Foreign Relations. Ο Τ. Barber της Financial Times σχολίασε: Όπως έχουν τα πράγματα, αν τελικά ο μεγάλος συνασπισμός αναλάβει την εξουσία θα κυβερνήσει πολύ συγκρατημένα –και πολύ πιθανόν να μην είναι η ανανεωτική δύναμη που ονειρεύονται το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Politico: “Ο νέος υπουργός, ο οποίος θα είναι πιθανότατα ο δήμαρχος του Αμβούργου ‘Oλαφ Σολτς «θα μετράται με βάση το παράδειγμα Σόιμπλε για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και την άκαμπτη βούληση έναντι των περισσότερο σπάταλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Εάν η γερμανική οικονομία εξασθενήσει και η εποχή των πλεονασμάτων φτάσει στο τέλος της, το SPD θα βρεθεί σύντομα στο στόχαστρο».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος