Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων Frontex, η οποία δημοσιεύεται στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα WELT, η συμφωνία της ΕΕ για το προσφυγικό με την Τουρκία δύσκολα μπορεί να πλέον να τηρηθεί λόγω των εκκαθαρίσεων στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) κρούει των κώδωνα του κινδύνου, διότι λόγω των εκκαθαρίσεων στον κρατικό μηχανισμό της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα οι τουρκικές αρχές ασφαλείας και η ακτοφυλακή έχουν αποδυναμωθεί σε «πολύ μεγάλο βαθμό», γεγονός που «προκαλεί ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα της συμφωνίας» της ΕΕ με την Άγκυρα, όπως επισημαίνει.
Επίσης, προειδοποιεί για την πιθανότητα η Τουρκία να μην είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν για την Ελλάδα.
Η απόρρητη έκθεση την οποία δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα WELT, στην κυριακάτικη έκδοσή της, ασχολείται και με το ζήτημα της ταυτοποίησης προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Όπως διαπιστώνεται, όντως οι περισσότεροι από αυτούς καταγράφονται στα Hot Spot της Ελλάδας και της Ιταλίας. Παρ’ όλα αυτά παραμένει μια «σημαντική πρόκληση η ακριβής ταυτοποίηση μεγάλου αριθμού μεταναστών που δεν διαθέτουν δελτία ταυτότητας». Χωρίς όμως μια ικανοποιητική ταυτοποίηση οι μετακινήσεις αυτών των ατόμων εντός της ΕΕ θα έχουν σημαντικές συνέπειες για την ασφάλεια.
Η Frontex προειδοποιεί επίσης ότι εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος μαζί με τους πρόσφυγες να έρχονται και τρομοκράτες στην Ευρώπη. Όπως εκτιμάται στην ανάλυση, λόγω των στρατιωτικών ηττών του «Ισλαμικού Κράτους» Ευρωπαίοι μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης επιδιώκουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Γι’ αυτόν το λόγο, καταλήγει η έκθεση, «ο ρόλος των συνοριακών αρχών αναφορικά με τον έλεγχο των μετακινήσεών τους θα είναι όλο και πιο σημαντικός».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος