Γαλλία: Επεισοδιακές διαδηλώσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά

Το γαλλικό κοινοβούλιο απέρριψε την Πέμπτη, όπως αναμενόταν, την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί σε βάρος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, γεγονός που σημαίνει ότι εγκρίνεται αυτομάτως το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των σχέσεων εργασίας.

Η συντηρητική αντιπολίτευση υπέβαλε την πρόταση μομφής μετά την απόφαση της κυβέρνησης να περάσει με διάταγμα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο συναντούσε πολλές αντιδράσεις ακόμη και από μεγάλη μερίδα των βουλευτών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, 246 βουλευτές ψήφισαν “ναι” στην πρόταση μομφής που όμως για να περάσει χρειαζόταν 288 ψήφους.

Στο μεταξύ, επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας καθώς χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να περάσει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό με προεδρικό διάταγμα και ενώ στην εθνοσυνέλευση συζητούνταν πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης.

Στο Παρίσι, περίπου 12.000 πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να διαδηλώσουν κατά των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά. 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά –μεταξύ των οποίων τέσσερις διαδηλωτές, τέσσερις αστυνομικοί και δύο στρατιώτες της ομάδας sentinel- όταν οι αρχές προσπάθησαν να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη Νάντη, πολλοί ήταν αυτοί που διαδήλωσαν ενώ στη Ρεν, διαδηλωτές κατέλαβαν μια κεντρική αφετηρία λεωφορείων προκαλώντας διαταραχές στο δίκτυο δημοσίων μεταφορών. Σχεδόν 1.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Βρετάνης ενώ στην Τουλούζη, ο αριθμός των διαδηλωτών έφτασε τους 12.000, σύμφωνα με τα συνδικάτα. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Μπαγιόν, στη Μασσαλία και στο Μπορντό. Σύμφωνα με το γαλλικό υπ. Εσωτερικών, ο αριθμός των διαδηλωτών σε όλη τη Γαλλία έφτασε τους 55.000.

Το εργατικό συνδικάτο CGT προκήρυξε επαναλαμβανόμενες απεργίες στην κρατική εταιρία σιδηροδρόμων SNCF από το βράδυ της Τρίτης έως το πρωί της Παρασκευής. «Είναι ώρα να ανεβάσουμε ταχύτητα», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτίνεζ, επικεφαλής του συνδικάτου CGT. Το βασικό σημείο της μεταρρύθμισης στο οποίο αντιτίθενται τα συνδικάτα είναι ότι θα επιτρέπει σε επιχειρήσεις να υιοθετούν τους δικούς τους όρους σε ό,τι αφορά τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας, αντί να συμμορφώνονται με τα εθνικά πρότυπα. Ο επίσημος λόγος για την προκήρυξη της απεργίας στους σιδηροδρόμους είναι η διαμάχη με τη διοίκηση για τις συνθήκες εργασίας, ωστόσο χρονικά συμπίπτει με τις γενικότερες διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
Πάντως, σύμφωνα με επτά συνδικάτα, νέες κινητοποιήσεις ανακοινώθηκαν για τις 17 και 19 Μαΐου ενώ το κίνημα «Nuit Debout» οργανώνει μια παγκόσμια ημέρα κινητοποιήσεων για την Κυριακή 15 Μαΐου.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Le Figaro, Liberation, Le Monde
Φωτογραφία: Le Figaro-AP/ Claude Paris

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος