Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Thess INTEC και BSUN στο ΥΜΑΘ – «Χτίζουμε μαζί το μέλλον», δήλωσε ο Κ. Γκιουλέκας

Ένα «νέο κεφάλαιο εξωστρέφειας» για τη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Thess INTEC και του δικτύου Black Sea Universities Network (BSUN), που πραγματοποιήθηκε το πρωί, στο Διοικητήριο, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κώστα Γκιουλέκα και εκπροσώπων των δύο φορέων.

«Πρόκειται για ένα βήμα ουσίας και όχι τυπικού χαρακτήρα», ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας και υπογράμμισε: «Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που σηματοδοτεί ακριβώς το τι εννοούμε, όταν λέμε ότι χτίζουμε μαζί το μέλλον εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας».

Το Black Sea Universities Network αποτελεί ένα εκτεταμένο δίκτυο 120 πανεπιστημίων από 15 χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, στο οποίο συμμετέχουν και επτά ελληνικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και τα τρία της Θεσσαλονίκης που είναι μέτοχοι του Thess INTEC. Από την πλευρά του, το Thess INTEC φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρώτο διεθνές τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς στην Ελλάδα, λειτουργώντας ως κόμβος καινοτομίας, που συνδέει την έρευνα με την επιχειρηματικότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υφυπουργός στον ρόλο του Thess INTEC, επισημαίνοντας ότι «είναι ένα εγχείρημα, ένα hub καινοτομίας, που λείπει, όχι μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά συνολικά από τη χώρα». Σημείωσε, δε, ότι «η ανάπτυξη αυτού του οικοσυστήματος δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιοριστεί εντός των εθνικών συνόρων».

Ο κ. Γκιουλέκας τόνισε πως «το μνημόνιο που υπογράφηκε βάζει τα θεμέλια για τη μελλοντική συνεργασία», στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της χώρας να λειτουργήσει ως πυλώνας ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή και συνέχισε: «Βλέπουμε την πατρίδα μας ως έναν πυλώνα ανάπτυξης και θέλουμε, μαζί με τους γείτονές μας και κράτη που ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις μας, να κάνουμε αυτή τη συνεργασία πράξη».

Συνδέοντας την πρωτοβουλία με τη συνολική στρατηγική εξωστρέφειας, αναφέρθηκε στις πρόσφατες επαφές του στα Βαλκάνια, με πρώτο σταθμό τη Σοφία και με την ολοκλήρωση της επίσκεψης χθες στο Βελιγράδι, τονίζοντας: «Επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας, τα βήματά μας, για να έρθει αυτή η ανάπτυξη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Όπως είπε, η υπογραφή του μνημονίου εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια για νέες συνεργασίες και συμπράξεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Thess INTEC, Νίκος Ευθυμιάδης, στάθηκε στον πυρήνα της φιλοσοφίας του εγχειρήματος, που δεν είναι άλλος, όπως είπε, από τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. «Η ουσία του ρόλου του Thess INTEC είναι να περάσουμε στον κόσμο ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, οι οποίες ενώ “βλέπει” η μία την άλλη, δεν συνεργάζονται επαρκώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Ευθυμιάδης, το νέο μοντέλο που προωθείται ξεφεύγει από την παραδοσιακή προσέγγιση της θεωρητικής έρευνας. «Θέλουμε να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία του “κάνουμε έρευνα για την έρευνα” και να περάσουμε στην έρευνα για την πράξη, για ένα προϊόν ανταγωνιστικό, διεθνές, που θα φέρει χρήματα και θέσεις εργασίας», υπογράμμισε.

Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε και στο περιεχόμενο της συνεργασίας με το BSUN, επισημαίνοντας ότι ήδη εδώ και μήνες υπάρχει προεργασία: «Έχουμε περίπου έξι μήνες που εργαζόμαστε μαζί τους, προετοιμάζοντας επαφές και επισκέψεις. Το μοντέλο που θέλουμε είναι να έρχονται πανεπιστήμια μαζί με επιχειρήσεις, όχι μόνο για θεωρία αλλά για πράξη. Έρχονται για δουλειές. Και δουλειές σημαίνει χρήμα και θέσεις εργασίας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία ωρίμανσης του Thess INTEC, σημειώνοντας ότι, παρά τις καθυστερήσεις, «είναι σε πολύ ώριμη φάση», αναμένεται να ολοκληρωθεί «σε τρία χρόνια». Τόνισε, δε, ότι το Thess INTEC συνεχίζει να λειτουργεί ως πρωτοβουλία με σταθερό προσανατολισμό στη δημιουργία συνεργειών.

«Η δουλειά μας είναι να φέρνουμε σε επαφή επιχειρήσεις με καθηγητές και ερευνητές, προκειμένου να βοηθήσουμε στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων για τη διεθνή αγορά», κατέληξε ο κ. Ευθυμιάδης.

Τη διεθνή διάσταση της συμφωνίας ανέδειξε ο Γενικός Γραμματέας του Black Sea Universities Network, καθηγητής Eden Mamut (Έντεν Μαμούτ), ο οποίος χαρακτήρισε τη συνεργασία ως μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου περιφερειακής σύγκλισης.

«Το Black Sea Universities Network είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων από όλη την περιοχή, από τον Καύκασο μέχρι τα Βαλκάνια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σε αυτό συμμετέχουν περισσότερα από 120 πανεπιστήμια. Υπογράμμισε, τη διαχρονική συμμετοχή της Ελλάδας στο δίκτυο, λέγοντας ότι «οι ελληνικοί ακαδημαϊκοί θεσμοί είχαν πάντα πολύ ενεργό ρόλο και υπάρχει βαθιά συνεργασία μαζί τους». Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της σύνδεσης έρευνας και επιχειρηματικότητας που επιχειρείται μέσω του Thess INTEC, λέγοντας: «Το μοντέλο που αναπτύσσεται εδώ δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρότζεκτ. Είναι ένα πρωτότυπο μοντέλο για όλη την Ανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας». Όπως εξήγησε, οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν ήδη από το προηγούμενο διάστημα και ενισχύθηκαν μέσα από διεθνείς συναντήσεις, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη σημερινή συμφωνία.

Η γενική πρόξενος της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, Corina Cretu (Κορίνα Κρέτσου), αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με τον κάθετο διάδρομο, τις επικοινωνίες, τα δίκτυα, επισημαίνοντας και τις προσπάθειες του Επιτρόπου Μεταφορών της Ε.Ε. Αποστόλου Τζιτζικωστα και προσέθεσε:

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε την περιφερειακη ανάπτυξη, επειδή αυτό είναι ένα θέμα που εξετάζεται σήμερα εδώ. Και είμαι πολύ περήφανη που λέω ότι τα πανεπιστήμιά μας συμμετέχουν σε αυτό το έργο, διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ των ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να οργανώνουμε μια στοχευμένη συνάντηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, σε επαγγελματικές ανταλλαγές».

Το μνημόνιο συνεργασίας επικεντρώνεται σε κρίσιμους τομείς της λεγόμενης «μπλε οικονομίας», όπως οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα γύρω από θαλάσσιες δραστηριότητες, η βιώσιμη διαχείριση υδάτινων πόρων, η προστασία της βιοποικιλότητας, η ολοκληρωμένη παράκτια διαχείριση και οι υδατοκαλλιέργειες.

Η συνεργασία προβλέπει ένα ευρύ φάσμα δράσεων, από κοινά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα μέχρι μεταφορά τεχνογνωσίας, δικτύωση επιχειρήσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινές εκδηλώσεις. Ήδη, μάλιστα, έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα, όπως η χαρτογράφηση ερευνητικών ομάδων και επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα και η φιλοξενία αποστολής από τη Ρουμανία με στόχο τη δημιουργία συνεργασιών.

Στην υπογραφή του μνημονίου παραβρέθηκαν -εκτός των κυρίων Γκιουλέκα, Ευθυμιάδη και Μαμούτ και της κυρίας Κρέτσου- ο αντιπρόεδρος του Thess INTEC και πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης, καθώς και εκπρόσωποι του δικτύου BSUN, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του οικοσυστήματος του Thess INTEC.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος