Υπερσύγχρονα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία

Δυο  από τα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα, για ασθενείς με νεοπλασίες, δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έχουν τοποθετηθεί σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, παρακολούθησε τα εγκαίνια λειτουργίας που τελέστηκαν το πρωί στο νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως.

Το μηχάνημα άρχισε ήδη να λειτουργεί από την προηγούμενη Δευτέρα  και οι πρώτοι ασθενείς υπεβλήθησαν σε επιτυχημένη εξέταση, ενώ οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται σε όλους τους ασθενείς της Περιφέρειας.  

Το Pet-Scan που τοποθετήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το πλέον σύγχρονο που υπάρχει διεθνώς, είναι ένα από τα 4 μηχανήματα που εγκαθίστανται σε Ιωάννινα , Ηράκλειο και Λάρισα.

Κυριολεκτικά λυτρώνει τους καρκινοπαθείς από την βάσανο των μετακινήσεων, που δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Θα μπορεί να πραγματοποιεί έως και 2.000 εξετάσεις τον χρόνο και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής στην Θράκη θα έχουν πλέον την περίθαλψη που χρειάζονται.

Σε απόσταση 450 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, στην Λάρισα, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μίνα Μαυρογιάννη δίνει την πλήρη εικόνα μέσα από το εργαστήριο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, όπου θα εκτελούνται οι αντίστοιχες εξετάσεις με τα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα.

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων/υπολογιστική τομογραφία (PET/CT) αποτελεί μια τεχνολογική καινοτομία στον χώρο της μοριακής ιατρικής, με πολλές εφαρμογές κυρίως στην ογκολογία, καθώς και στην νευρολογία και την καρδιολογία.

Το μηχάνημα παρέχει ανεκτίμητες πληροφορίες διαγνωστικές και προγνωστικές, κυρίως για νεοπλασματικές νόσους, εξηγεί ο Παναγιώτης Γεωργούλιας καθηγητής πυρηνικής ιατρικής Π.Γ.Ν.Λ.

Ετησίως θα εξυπηρετούνται περίπου 2.000 με 3.000 ασθενείς. Στην Λάρισα όλα είναι έτοιμα και οι πρώτοι ασθενείς θα αρχίσουν να υποβάλλονται στις εξετάσεις τον Απρίλιο, προκειμένου να δοθεί και η σχετική άδεια από την αρμόδια επιτροπή πυρηνικής ενέργειας.

Υπερσύγχρονα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία

Η εξέταση διαρκεί γύρω στα δέκα λεπτά. Οι γιατροί με το μηχάνημα όπως αναφέρει ο κ. Γεωργούλιας βλέπουν την λειτουργία οργάνων και ιστών του οργανισμού. Ενώ οι απλές ακτινολογικές απεικονιστικές τεχνικές βλέπουν την ανατομία, τώρα θα βλέπουν την λειτουργία. Δεν απεικονίζει απλώς τους ιστούς. Σε νεοπλασματικές παθήσεις η λειτουργία του οργανισμού του ασθενούς είναι εκείνη που αποκαθίσταται πρώτη, με την κατάλληλη αγωγή.

Να σημειωθεί ότι τον φόρτο όλων αυτών των εξετάσεων είχαν αναλάβει τα ειδικά νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην διάγνωση και θεραπεία των ασθενών γενικά.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι ανεκτίμητες τονίζει ο κ. Γεωργούλιας, συμπληρώνοντας πως εκπληρώνεται ένα προσωπικό του όραμα 20 ετών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος