Χρ. Παπαστεργίου, υποψήφιος περιφερειάρχης: «Να ξαναβρεί η Κεντρική Μακεδονία τη χαμένη αναπτυξιακή δυναμική της»


Ανοιχτή εκδήλωση πραγματοποίησε, στο κλειστό Θέατρο της Νεάπολης, προκειμένου να παρουσιάσει το πρόγραμμα του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Παπαστεργίου.

Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε ότι, «η Κεντρική Μακεδονία έχει αποστερηθεί την αναπτυξιακή της δυναμική, όχι για λόγους εξωγενείς και αντικειμενικούς αλλά για λόγους έλλειψης της κατάλληλης ηγεσίας που θα έχει το Σχέδιο και τη Θέληση να αξιοποιήσει τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας μας. Πριν από 20 χρόνια είχαμε, αν όχι ανώτερο, πάντως απολύτως συναγωνίσιμο μέσο κατά κεφαλή εισόδημα σε σχέση με την Αττική. Βρισκόμασταν δηλαδή στις δύο πρώτες θέσεις μεταξύ των Περιφερειών της χώρας. Σήμερα βρισκόμαστε στην 8η θέση».

«Επειδή η διοίκηση Τζιτζικώστα αφιερώθηκε στην επικοινωνία, στις μεγαλόστομες διακηρύξεις και στην επιδίωξη της προσωπικής στρατηγικής του ιδίου. Κανένας σχεδιασμός και συντονισμός αναπτυξιακών έργων, καμία διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία, κανένα πλάνο δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οδηγηθήκαμε έτσι στην παραμέληση του βασικού πυλώνα της αποστολής της Περιφέρειας: να δημιουργήσει τα σχέδια και τις προϋποθέσεις για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας. Νέο παραγωγικό μοντέλο στηριγμένο στην αγροδιατροφή, στις εξαγωγές, στην υποκατάσταση των εισαγωγών, στη σύνδεση της παραγωγής με τον τουρισμό και την κατανάλωση, στις νέες τεχνολογίες και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου και επιστημονικού κεφαλαίου του τόπου».

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε την αναγκαιότητα της διασύνδεσης με τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, τη γρήγορη και διαφανή έγκριση και στήριξη των αναγκαίων επενδύσεων και τα ανοιχτά δεδομένα παντού για ενίσχυση της λογοδοσίας και του δημοκρατικού ελέγχου.

Όπως ο ίδιος επισήμανε δίνει απόλυτη προτεραιότητα στο θέμα των υποδομών της περιοχής, «για να κλείσουμε το χάσμα που άνοιξε με την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αττική. Εξάλλου, οι περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες αυτό ακριβώς πληρώνουν, την έλλειψη έργων υποδομών χάριν των έργων βιτρίνας και πολιτικής πελατείας. Τα ισχυρά εκλογικά ποσοστά δε λένε τίποτα, όταν έρχεται η κρίσιμη στιγμή και η Περιφέρεια είναι ανοχύρωτη και ανυπεράσπιστη», είπε χαρακτηριστικά.

«Θεωρώ επίσης θέμα υψηλής προτεραιότητας την αξιοποίηση όλων των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων. Να ξεκολλήσουμε επιτέλους από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ελληνικών Περιφερειών στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επένδυση στην πρόληψη των κινδύνων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στόχος η αειφορία. Ολοκλήρωση, επιτέλους, του σχεδίου για την πολιτική προστασία και ασφάλεια», υπογράμμισε.

Στην πεντάδα των πιο επιτακτικών προτεραιοτήτων, ο κ. Παπαστεργίου, εντάσσει την Κοινωνική Συνοχή στην Περιφέρεια, «την προσπάθεια να συνδράμουμε όλους τους συμπολίτες μας ώστε κανείς να μη μείνει πίσω. Ιδιαίτερη μνεία κάνω στα θέματα Δημόσιας Υγείας – την οποία επί δεκαετίες υπηρετώ. Επένδυση στις υποδομές υγείας, επικαιροποιημένη καταγραφή αναγκών ανά περιοχή. Προώθηση του “Ανοιχτού Πάρκου Υγείας”. Στήριξη της Δημόσιας Υγείας, επένδυση στον εξοπλισμό. Μέριμνα για πολιτικές απεξάρτησης, ψυχικής υγείας, πρόληψης και ενημέρωσης. Επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία, με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στήριξη των συνεργειών και στόχο την δημιουργία θέσεων υψηλής εξειδίκευσης. Διάχυση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα και βελτίωση της ποιότητα ζωής».

Αναφερόμενος στα έργα που θα πρέπει να γίνουν άμεσα, είπε ότι είναι η «ολοκλήρωση ή και έναρξη όλων των σημαντικών έργων που έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους , επί πολλά χρόνια, η διοίκηση Τζιτζικώστα, όπως: η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, η σύνδεση της Εγνατίας με Βέροια – Πατρίδα- Νάουσα – Σκύδρα, η περιφερειακή της Κατερίνης, ο κόμβος του λιμένα Θεσσαλονίκης – Κ16, σύνδεση Πολυγύρου – Εγνατίας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος