Η κατασκήνωση της Χ.Α.Ν στο Πήλιο ιδρύθηκε το 1924 και είναι η πρώτη οργανωμένη κατασκήνωση στην Ελλάδα.
Βρίσκεται στο Ανατολικό Πήλιο στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.
Έχει έκταση 17.299 τ.μ. και απέχει τριακόσια περίπου μέτρα από την καταπληκτική παραλία του Άη Γιάννη «Παπά Νερό». Οι εγκαταστάσεις εκτείνονται σε πλήρη επίπεδη επιφάνεια, όπου το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από πλατάνια.
Η κατασκήνωση έχει δυνατότητα φιλοξενίας 300 περίπου κατασκηνωτών και 40 εφήβων της Ακαδημίας στελεχών σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο.
Στην κατασκήνωση μπορούν να συμμετάσχουν αγόρια και κορίτσια 7-13 χρονών από όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, οικονομικής ή κοινωνικής τάξης.
Η κατασκήνωση λειτουργεί σε τέσσερεις περιόδους, δύο διάρκειας 21 ημερών και δύο διάρκειας 15 ημερών.
Αξιέπαινο είναι το πλούσιο κοινωνικό έργο της Χ.Α.Ν στο Πήλιο, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ψυχαγωγία και τον εθελοντισμό, συμβάλλοντας στη σφυρηλάτηση χαρακτήρων και στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων ατόμων.
Παλιοί κατασκηνωτές θυμούνται…
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας, είπε ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο παγκόσμιας εμβέλειας, έναν επίγειο παράδεισο για τα παιδιά και τους γονείς τους που νοσταλγούν την εφηβεία τους εκεί και που, μαζί με τα παιδιά τους, θυμούνται τις υπέροχες στιγμές που πέρασαν στη νιότη τους.
Ο κ. Ιωάννης Μέγας, Ωτορινολαρυγγολόγος, εξυπηρέτησε πολλά χρόνια ως γιατρός την κατασκήνωση, μέχρι τη μεγάλη καταστροφή του Daniel που δεν άφησε αλώβητο ούτε το ιατρείο.
Ο κ. Στέφανος Αρβανιτάκης, μεταπτυχιακός φοιτητής, ξεκίνησε ως κατασκηνωτής το 2008 και πέρασε από όλα τα πόστα.
Η κα Φένια Τσούρμα, φοιτήτρια Νομικής, κατασκηνώτρια από το 2011, ήταν εκείνη που χτύπησε το πρώτο καμπανάκι της κατασκήνωσης μετά την αποκατάσταση των καταστροφών.
Ο κ. Ιωάννης Σωσσίδης, δικηγόρος, πρόεδρος ΧΑΝΘ, έκανε λόγο για σημείο αναφοράς για τις κατασκηνώσεις στη χώρα μας και για μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει πολλές δυσκολίες. Όπως τόνισε, τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Daniel ισοπέδωσε την παρόχθια πλευρά της κατασκήνωσης, με ζημίες που έφτασαν το ένα εκατομμύριο ευρώ και έτσι ξεκίνησε μία εκστρατεία χρηματοδότησης, με πολλές επιχειρήσεις και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια, επιτυγχάνοντας τον στόχο της αποκατάστασης των ζημιών μέσα σε έξι μήνες. Συγκινητικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι ήταν εκατοντάδες και οι κατασκηνωτές, οι οποίοι έδωσαν ό,τι μπορούσαν από το υστέρημά τους, παιδιά έσπασαν τους κουμπαράδες τους για να ξαναδημιουργηθεί ο επίγειος παράδεισός τους.
Ο κ. Σπύρος Πέγκας, επικεφαλής παράταξης «Θεσσαλονίκη για όλους» του Δήμου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στα μαθήματα ζωής που του έδωσε η κατασκήνωση, λέγοντας: “Έμαθα να συνυπάρχω, να σέβομαι τους άλλους, εκεί γνώρισα τη γυναίκα μου και εκεί θα στείλω και το παιδί μου.”
Ο κ. Γιώργος Δημαρέλος, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Θεσσαλονίκης, μίλησε για έναν εμβληματικό χώρο, για μία κατασκήνωση σταθμό, που τείνει να γίνει τρόπο ζωής για όσους προτιμούν το διαφορετικό, ενώ ο ίδιος έμαθε μέσα από τη συμμετοχή του σε αυτήν να έχει εμπιστοσύνη στο εαυτό του και στην ομάδα και να χτίζει φιλίες που τον σημάδεψαν σε όλη του τη ζωή.
Ο κ. Δημήτρης Καραΐσκος, διευθυντής κατασκήνωσης δεύτερης Περιόδου ΧΑΝ Πηλίου, είπε ότι όλοι, ακόμη και μεγαλώνοντας, παραμένουν δεμένοι με αυτή την κατασκήνωση, καθώς έχουν να θυμούνται τόσες χαρούμενες στιγμές, θεωρώντας κατόρθωμα το γεγονός ότι μία τόσο δύσκολη κατάσταση με την κακοκαιρία αντιμετωπίστηκε τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος