Χαλκιδική: Στάχτη και αποκαΐδια άφησε η φωτιά – Μάχη να σβήσουν και οι τελευταίες διάσπαρτες εστίες

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της φωτιάς, που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στη Σίβηρη Χαλκιδικής και άφησε πίσω της στάχτη και αποκαΐδια.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το πυροσβεστικό σώμα, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς ωστόσο υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες. Στην περιοχή επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 57 οχήματα, 13 πεζοπόρα τμήματα, 6 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισε να φαίνεται η καταστροφή από τις φλόγες. Αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ ορισμένα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Η φωτιά πέρασε από το βουνό και έφτασε στην κεντρική οδό Σίβηρης και στη συνέχεια έφτασε στα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έκαναν τα αδύνατα δυνατά και έσωσαν ό,τι μπορούσαν. Έχουν επίσης καεί βάρκες και αυτοκίνητα στην περιοχή.

Απεγκλωβίστηκαν 481 άτομα από το Λιμενικό

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε περίπου στις 3:00 το μεσημέρι, προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Οι αρχές ενεργοποίησαν διαδοχικά μηνύματα του 112 για την απομάκρυνση κατοίκων και επισκεπτών από τη Σιβηρία και τη Φούρκα προς ασφαλέστερες περιοχές.

Χαλκιδική: Στάχτη και αποκαΐδια άφησε η φωτιά – Μάχη να σβήσουν και οι τελευταίες διάσπαρτες εστίες
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Η εκκένωση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς υπάρχει ουσιαστικά ένας βασικός οδικός άξονας για την έξοδο από το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές και κυκλοφοριακά προβλήματα.

Χαλκιδική: Στάχτη και αποκαΐδια άφησε η φωτιά – Μάχη να σβήσουν και οι τελευταίες διάσπαρτες εστίες

Παράλληλα, οργανώθηκε επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών δια θαλάσσης. Σκάφη του Λιμενικού αλλά και ιδιώτες συμμετείχαν στην επιχείρηση, με εκατοντάδες ανθρώπους να μεταφέρονται με ασφάλεια προς τη Σάνη και τη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά 481 άτομα απεγκλώβισε το λιμενικό από την παραλία της Σίβηρης.

Χαλκιδική: Στάχτη και αποκαΐδια άφησε η φωτιά – Μάχη να σβήσουν και οι τελευταίες διάσπαρτες εστίες
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

3.500 στρέμματα η καμένη έκταση

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, σύμφωνα με την προκαταρκτική επιχειρησιακή αποτίμηση, η καμένη έκταση δεν ξεπερνά τα 3.500 στρέμματα, σε μια περιοχή που συνολικά εκτείνεται σε περίπου 334.000 στρέμματα.

Για λόγους σύγκρισης, η μεγάλη πυρκαγιά του 2006 είχε κάψει περίπου 77.000 στρέμματα, δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο της Κασσάνδρας.

Η χθεσινή επιχείρηση είχε επιπλέον αυξημένο βαθμό δυσκολίας, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε και κινήθηκε σε ένα ιδιαίτερα δομημένο τμήμα της Χαλκιδικής, με κατοικίες, τουριστικές εγκαταστάσεις και αυξημένη παρουσία πολιτών αυτή την περίοδο. Ως εκ τούτου, βασική επιχειρησιακή προτεραιότητα ήταν εξαρχής η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών, παράλληλα με την προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εξετάζουν τις δυνατότητες αναγέννησης του δάσους, με την ελπίδα ότι η χαλέπιος πεύκη θα μπορέσει να αναγεννηθεί φυσικά στις πληγείσες περιοχές.

Ρεπορτάζ: Λία Χριστάρα

Διαβάστε επίσης: Αρτοποιός στο ΕΡΤnews: «Η έκταση που κάηκε στη Σίβηρη Χαλκιδικής δεν ξεπερνά τα 3.500 στρέμματα»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος