Χ. Παπαστεργίου: «Είναι χαρακτηριστική η μεγάλη πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»

Στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου σε εκδήλωση για τις περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκε απόψε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. «Αυτό που ο καθένας μας νιώθει στο πετσί του να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια το τεκμηριώνουν και τα στατιστικά δεδομένα» είπε και πρόσθεσε πως «είναι χαρακτηριστική η μεγάλη πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Περιφέρεια από το 1998», όπως χαρακτηριστική είναι και «η καθυστέρηση στην έγκριση μιας επένδυσης και στην ένταξή της στον αναπτυξιακό νόμο». Επίσης τόνισε ότι «το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που έχει λήξει εδώ και τρία χρόνια δεν έχει απορροφηθεί παρά μόνο στο 55%».

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι σκοπός της σημερινής εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν με τρόπο αντικειμενικό τα δεδομένα που αναδεικνύουν αυτή την κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, παρουσίασε μακροοικονομικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, όπως είπε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σε πτωτική πορεία σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ή – στην καλύτερη περίπτωση- σε στάσιμη κατάσταση.

Ο ίδιος τόνισε ότι η περιοχή υστερεί σε κατά κεφαλήν εισόδημα και σε διενεργούμενες επενδύσεις. «Ο στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης της περιοχής είναι λανθασμένος. Συγκεκριμένα δεν αξιοποιήθηκαν κονδύλια και ευκαιρίες που υπάρχουν σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Η διοίκηση της περιφέρειας δεν έχει αντιληφθεί ή δεν έχει αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής ως σημείο συνάντησης κεφαλαίων, ανθρώπων, εμπορευμάτων, πολιτισμών, ως ενεργειακό και παραγωγικό κόμβο, ως κόμβο μεταφορών», ανέφερε.

«Προφανώς γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση παρεμβάσεις αλλά δεν είναι οι πιο αποτελεσματικές» σημείωσε ο κ. Ζαρωτιάδης και πρόσθεσε πως θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή αλλά και ένας σχεδιασμός που θα δίνει έμφαση στα πλεονεκτήματα του τόπου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος