Βιομηχανικό μουσείο ντομάτας στην Σαντορίνη

Στην παραλία της Βλυχάδας στην Σαντορίνη εξέχει το φουγάρο του παλιού εργοστασίου επεξεργασίας ντομάτας, που λειτουργεί πλέον ως μουσείο.

Η Φωτεινή Παπαδοπούλου, υπεύθυνη βιομηχανικού μουσείου ντομάτας, μιλά για την ιστορία ενός τόπου που κατέληξε μουσειακό έκθεμα, αφού η νέα εποχή δεν χωρά παλιές εργασίες.

Το 1915 ο επιχειρηματίας Δημήτριος Νομικός ξεκίνησε να παράγει τοματοπολτό στην βιοτεχνία προβιομηχανικής τεχνολογίας στην Μεσαριά της Σαντορίνης. Το 1922 κατασκεύασε το πρώτο στα Βαλκάνια εργοστάσιο παραγωγής κονσερβοποιημένων προϊόντων τομάτας και το 1945 έκτισε στην Βλυχάδα, το εργοστάσιο, δυναμικότητας 3,500 κοφινιών την ημέρα. Αυτό απασχολούσε γύρω στους 70-80 άτομα που δούλευαν σε δυο βάρδιες. Παρά τις όποιες αντιξοότητες η επιχείρηση επιβίωσε ακόμη και από τον μεγάλο σεισμό του 1956. Από τα σημαντικότερα μηχανήματα ήταν το πλυντήριο, που χρησιμοποιούσε θαλασσινό νερό για το πλύσιμο του καρπού και αυτό έδινε στο προϊόν ξεχωριστή γεύση, λέει η κ. Παπαδοπούλου.

Βιομηχανικό μουσείο ντομάτας στην Σαντορίνη

Την δεκαετία του ΄70 από την εσωτερική αγορά οι πωλήσεις επεκτάθηκαν στο εξωτερικό, αλλά από το 1981 άρχισε η στροφή στον τουρισμό. Η  καλλιέργεια της τομάτας μειώθηκε δραματικά στο νησί, αναγκάζοντας το εργοστάσιο να παύσει οριστικά τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 1981.

Ο μικρός καρπός με την παχιά φλούδα και χρώμα κυριαρχούσε που παλαιότερα, δεν ήταν το πρώτο προϊόν για την οικονομία. Οι πρωτοποριακές για την εποχή του εγκαταστάσεις, αράχνιασαν στο πέρασμα του χρόνου. Σήμερα απέμειναν τα μηχανήματα να θυμίζουν παλιές καλές εποχές.  

Βιομηχανικό μουσείο ντομάτας στην Σαντορίνη

Αργότερα άνοιξε το νέο εργοστάσιο στον Δομοκό Φθιώτιδας, το οποίο μαζί με εκείνο της Αλιάρτου, επεξεργάζονται μέσα σε 12 μόλις ώρες την ποσότητα ολόκληρης της παραγωγικής περιόδου. Το μουσείο είναι ένας από τους τόπους που αξίζει να επισκεφτεί ο επισκέπτης, ο οποίος επιθυμεί να ενημερωθεί και για την πολιτισμική ζωή του νησιού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος