Βιομηχανικό μνημείο στο Ηράκλειο γίνεται “σχολείο” για την ενέργεια

Το εργοστάσιο υδροηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάστηκε το 1922 με απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου κοντά στην Αγιά Ηρακλείου, έχει μετατραπεί πλέον σε εκθεσιακό χώρο παραγωγής ενέργειας.

Η Μαρία Πετραντωνάκη, διευθύντρια περιφερειακής αναπτυξιακής εταιρείας Κρήτης, δίνει το ιστορικό πλαίσιο μιας πρωτοποριακής για την εποχή της κατασκευής.

Ο πρώτος σταθμός παραγωγής ρεύματος στην Κρήτη, λειτουργούσε ως μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός με 3 υδροστροβίλους και 3 γεννήτριες, αντλώντας νερό από την γειτονική λίμνη Αγυιάς. 

Επέλεξαν να το κατασκευάσουν σε μια περιοχή, που είχε πολλά νερά, όπου εκβάλει ο Κερίτης  ποταμός, οπότε η κατασκευή μιας λίμνης και ενός φράγματος θα συνέβαλε και στην διαχείριση των υδάτων.

Αυτό ο σταθμός παραγωγής μετατρέπεται πλέον σε ένα χώρο μουσείου, που δεν λειτουργεί παθητικά, αλλά κυρίως ενημερωτικά και εκπαιδευτικά.

Όπως εξηγεί η κ. Πετραντωνάκη, η ΔΕΗ είχε μια στρατηγική να διαθέσει τέτοιους χώρους στους κατοίκους της περιοχή. Το συγκεκριμένο μετετράπη σε ένα εκθεσιακό χώρο παραγωγής ενέργειας.

Ο επισκέπτης εισέρχεται σε ένα κτήριο – μηχανή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με τον αυθεντικό εξοπλισμό του και ενημερώνεται για τους πλέον σύγχρονους τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με πραγματικά δείγματα όπως ανεμογεννήτρια, φωτοβολταϊκά πάνελ, βάνα γεωθερμίας κλπ.

Το μουσείο εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2022 και ήδη η κοινωνία το έχει αγκαλιάσει, ενώ είναι κέντρο πρώτης εκπαίδευσης και για επισκέπτες του εξωτερικού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος