Βασίλης Τσικάρας: η ταινία “Έξοδος 1826” είναι ένας ύμνος στον… εθελοντισμό

Η ανεξάρτητη παραγωγή «Έξοδος 1826» κάνει απόψε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στο κινηματογράφο Κολοσσαίον, στις 19.00.
Η ανεξάρτητη παραγωγή  «Έξοδος 1826»  κάνει απόψε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στο κινηματογράφο Κολοσσαίον (Βασ. Όλγας 150, τηλ: 231 083 4996), στις 19.00.  Η ταινία καταγράφει την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια έρευνας και μελέτης , δύο μήνες γυρισμάτων σε δύο πόλεις, (Θεσσαλονίκη και  Γιαννιτσά) και …διακόσιοι φίλοι που δούλεψαν με μεράκι και αγάπη- στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους εθελοντικά -όπως μας είπε ο σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας. Όπως δηλώνει ο ίδιος “η παραγωγή ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή και η χρηματοδότηση έγινε κυρίως από ιδιώτες, κυρίως από την περιφέρεια που έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την υπόθεση της ταινίας που αφορά στην επανάσταση του 1821”.  Μεταξύ αυτών που στήριξαν το εγχείρημα ήταν από τη Θεσσαλονίκη το Θέατρο Άρατος και ο “Συλλόγος Φίλων Ιστορίας κι Αναπαράστασης Αυτής” από τα Γιαννιτσά, αλλά και πολλές μικρές εταιρίες και ο ίδιος ευχαριστεί θερμά όλους τους χορηγούς.
Βασίλης Τσικάρας: η ταινία “Έξοδος 1826” είναι ένας ύμνος στον… εθελοντισμό
46 χρόνια μετά την  ταινία «Παπαφλέσσας» μια ταινία ιστορικού περιεχομένου με ήρωες για πρώτη φορά από τη Μακεδονία  είναι δικαιολογημένο να προσελκύσει το ενδιαφέρον, αλλά όχι αυτονόητο… ότι θα συνέβαινε το ίδιο με τους χορηγούς.
Ρωτώ σχετικά το Βασίλη Τσικάρα και απαντά “Η ταινία με έκανε πιο αισιόδοξο. Είναι ένας ύμνος, τολμώ να πω, στον εθελοντισμό! Όταν κάνεις κινηματογράφο ξέρεις ότι… πρόκειται για ένα ακριβό σπορ. Ξεκινήσαμε με πολύ αγνό τρόπο σκέψης. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δούλεψαν για αυτήν το έκαναν χωρίς να περιμένουν κάποια αμοιβή! Τους ενδιέφερε μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό με έκανε να ξεχνώ τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις. Θέλαμε μόνο να μεταφέρουμε στη μεγάλη οθόνη  όσα κρύβονται πίσω από το γνωστό δημοτικό τραγούδι. Αφορά τις ρίζες μας, την πατρίδα μας και την ελευθερία. Μπορεί να μη βοήθησαν επίσημοι φορείς αλλά μας βοήθησαν όσοι πίστεψαν στην ιδέα μας και αυτό που εισπράττουμε από τους θεατές είναι δέκα φορές πιο σημαντικό από τα χρήματα που μπορεί να κερδίζαμε.” 
Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου. Οι προβολές στη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστούν έως και την 1 Μαρτίου, καθημερινά στις 19.00.
Βασίλης Τσικάρας: η ταινία “Έξοδος 1826” είναι ένας ύμνος στον… εθελοντισμό
Λίγα λόγια για το έργο
Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή.  Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Ν. Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι.

Η Έξοδος 1826 προβάλλεται:
-Αθήνα, Αλκυονίς (Πέμπτη έως Κυριακή, 19.45)
-Ρόδος, Palace 5, έως και 1 Μαρτίου (20.00 & 22.10)
-Κόρινθος, Απόλλων, έως και 1 Μαρτίου (20.00 & 22.00)
-Βέροια, Star, από 2 Μαρτίου
-Πτολεμαΐδα, Αμφ. Πτολεμαίος, Hotel Pantelidis, 5 Μαρτίου
-Λάρισα, Χατζηγιάννειο Π.Κέντρο, 17-18-19 Μαρτίου (19.30)
-Καρπενήσι, Δημ.Κινηματογράφος, 20 – 21 Μαρτίου
-Σιδηρόκαστρο, 25 Μαρτίου
-Αλεξανδρούπολη, Ηλύσια, 31 Μαρτίου
-Dusseldorf, Γερμανία, 26 Μαρτίου (16.00 & 18.26) 

Βασίλης Τσικάρας: η ταινία “Έξοδος 1826” είναι ένας ύμνος στον… εθελοντισμό
* Για το Μάρτιο θα ανακοινώσουν σύντομα ημερομηνία για προβολές σε Μεσολόγγι, Καλαμάτα, Θεολόγος, Βέροια, Κατερίνη, Σέρρες, Δράμα και προγραμματίζονται προβολές σε Βόλο, Κοζάνη, Χαλκίδα, Λαμία, Ιωάννινα, Ορεστιάδα, Πάτρα, Ηράκλειο και Ιεράπετρα και έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι προβολές σε  Γιαννιτσά, Γρεβενά και Ελασσόνα.

Βασίλης Τσικάρας: η ταινία “Έξοδος 1826” είναι ένας ύμνος στον… εθελοντισμό

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο – σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας (φώτο). Ο Βασίλης Τσικάρας σπούδασε δημοσιογραφία και παρακολούθησε για χρόνια μαθήματα υποκριτικής και σκηνοθεσίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά έχει γράψει 10 θεατρικά έργα, κάποια εκ των οποίων έχουν βραβευτεί, έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 20 έργα για το θέατρο και 2 για τον κινηματογράφο. Έχει εργαστεί για 12 περίπου χρόνια στο Δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και συνολικά 18 χρόνια σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Διευθυντής φωτογραφίας: Δημήτρης Σταμπολής
Εικονοληψία: Παναγιώτης Κράββαρης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Γιώργος Φλέγγας
Script: Κλειώ Λιάβα
Σκηνικά – κοστούμια: Νίκος Καλαϊτζίδης
Βοηθοί ενδυματολόγοι: Μαριαλένα Χρυσογονίδου, Αθηνά Μπατσίλα
Μουσική σύνθεση – ενορχήστρωση: Κανάρης Κεραμάρης
Επεξεργασία παραδοσιακών: Πάνος Κοσμίδης
Μοντάζ: Γιώργος Φλέγγας, Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Οπτικά εφέ: Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιξάζ – sound design: Κρίτωνας Κιουρτσής, Μυρτώ Χατζηανδρέου
Ηχολήπτης: Σάββας Φωτιάδης
Graphics design: Δημήτρης Παγιάντζας – locolime
Επεξεργασία εικόνας – coloring: Γιώργος Φλέγγας
Doublage: Media world – Γιώργος Σινιόσογλου
Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Βασιλειάδης
Μακιγιάζ: Σοφία Βουλαλά
Βοηθοί μακιγιάζ: Αθανασία Μιχαλάκη, Δήμητρα Παπαδοπούλου
Hair styling: Αλίκη Φραγκάκη
Auxiliary staff: Δημήτρης Κουτσιμανής
Διδασκαλία τουρκικών: Γιώργος Σινιόσογλου, Αιμίλιος Μαντάς
Διδασκαλία βλαχικής: Γεράσιμος Γεράσης
Διαδασκαλία ξιφασκίας: Σάκης Παπαδόπουλος
Trailer: Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Trailer 2: Γιώργος Φλέγγας
Υπεύθυνη φροντιστηρίου: Μαρία Βλάχου
Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Σκάρπου
Παραγωγή: Aratos Films
Συνεργασία: Δημήτρης Σταμπολής Ο.Π., Promis Media, Δήμος Πέλλας, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, Θέατρο Άρατος
Βασίλης Τσικάρας: η ταινία “Έξοδος 1826” είναι ένας ύμνος στον… εθελοντισμό
 
ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου, Αντώνης Σιώπκας, Χρήστος Μπάτζιος, Βασίλης Τσικάρας, Αγγέλα Βαγιωνά, Ειρήνη Τσιαούση, Κυριάκος Χρυσίδης, Γιάννης Περδίκης, Νίκος Νικολαΐδης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, Κώστας Λιόλιος, Μανώλης Σαββίδης, Δημήτρης Δήμου, Ράνια Νικολούλη, Νίνα Μυλωνά, Βασιλική Γραικού, Μαρία Κλεάρχου, Κική Σπύρου, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Μαρία Μουστάκα, Σταύρος Καραγεωργιάδης, Δημήτρης Θεοδοσιάδης, Δημήτρης Ελιάς, Σάκης Παπαγεωργίου, Κωστής Πεΐτσης, Κώστας Αντωνιάδης, Σταύρος Βαφειάδης, Νίκος Βλαχόπουλος, Βασίλης Βεργινάδης, Χριστίνα Λιόλιου, Μαρία Βλάχου, Αριστείδης Σιναπίδης, Βασίλης Λουλουδόπουλος, Δημήτρης Κύρτσος, Νίκος Ματινέλης, Γιώργος Πεχλιβανίδης, Γιάννης Παπαχριστούδης, Σταύρος Ιωαννίδης, Γιώργος Βαρελάς, Βασίλης Βαρελάς, Αργύρης Ταφραλίδης, Νίκος Ιωαννίδης, Βάιος Λιάππης, Παναγιώτης Νάκος, Σάκης Κολότσιος, Κατερίνα Μπαλάσκα, Αναστασία Θεοδώρου, Ιωάννα Τζαφέρη, Ιωάννης Κυφωνίδης, Κυριάκος Βιολάρης, Γιάννης Λαζαρίδης, Άλκης Γκόσιος. Αντώνης Χαλιάσος, Σεμπάστιαν Τσιφής, Γιάννης Ανδρεόπουλος, Γιάννης Τσιορμπατζής, Βασίλης Πεΐτσης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Θανάσης Τόπης, Παναγιώτης Μπατσικούρας, Στέλιος Βασιλείου, Γιώργος Δήμτσης, Κώστας Σαμπατζής, Φόρης Θεοδοσιάδης, Παύλος Καλπακίδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Κώστας Παπαδόπουλος, Απόστολος Ρέλλος, Βασίλης Δεληλάμπου, Νίκος Σαββίδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νεκτάριος Βασιλειάδης, Γιώργος Μυλωνάς, Τάρια Ματθαιοπούλου, Γιώργος Μίτιγκας, Γρηγόρης Σωτηριάδης.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος