Η ανεξάρτητη παραγωγή «Έξοδος 1826» κάνει απόψε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στο κινηματογράφο Κολοσσαίον (Βασ. Όλγας 150, τηλ: 231 083 4996),στις 19.00. Η ταινία καταγράφει την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια έρευνας και μελέτης , δύο μήνες γυρισμάτων σε δύο πόλεις, (Θεσσαλονίκη και Γιαννιτσά) και …διακόσιοι φίλοι που δούλεψαν με μεράκι και αγάπη- στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους εθελοντικά -όπως μας είπε ο σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας. Όπως δηλώνει ο ίδιος “η παραγωγή ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή και η χρηματοδότηση έγινε κυρίως από ιδιώτες, κυρίως από την περιφέρεια που έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την υπόθεση της ταινίας που αφορά στην επανάσταση του 1821”. Μεταξύ αυτών που στήριξαν το εγχείρημα ήταν από τη Θεσσαλονίκη το Θέατρο Άρατος και ο “Συλλόγος Φίλων Ιστορίας κι Αναπαράστασης Αυτής” από τα Γιαννιτσά, αλλά και πολλές μικρές εταιρίες και ο ίδιος ευχαριστεί θερμά όλους τους χορηγούς.
46 χρόνια μετά την ταινία «Παπαφλέσσας» μια ταινία ιστορικού περιεχομένου με ήρωες για πρώτη φορά από τη Μακεδονία είναι δικαιολογημένο να προσελκύσει το ενδιαφέρον, αλλά όχι αυτονόητο… ότι θα συνέβαινε το ίδιο με τους χορηγούς.
Ρωτώ σχετικά το Βασίλη Τσικάρα και απαντά “Η ταινία με έκανε πιο αισιόδοξο. Είναι ένας ύμνος, τολμώ να πω, στον εθελοντισμό! Όταν κάνεις κινηματογράφο ξέρεις ότι… πρόκειται για ένα ακριβό σπορ. Ξεκινήσαμε με πολύ αγνό τρόπο σκέψης. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δούλεψαν για αυτήν το έκαναν χωρίς να περιμένουν κάποια αμοιβή! Τους ενδιέφερε μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό με έκανε να ξεχνώ τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις. Θέλαμε μόνο να μεταφέρουμε στη μεγάλη οθόνη όσα κρύβονται πίσω από το γνωστό δημοτικό τραγούδι. Αφορά τις ρίζες μας, την πατρίδα μας και την ελευθερία. Μπορεί να μη βοήθησαν επίσημοι φορείς αλλά μας βοήθησαν όσοι πίστεψαν στην ιδέα μας και αυτό που εισπράττουμε από τους θεατές είναι δέκα φορές πιο σημαντικό από τα χρήματα που μπορεί να κερδίζαμε.”
Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου. Οι προβολές στη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστούν έως και την 1 Μαρτίου, καθημερινά στις 19.00.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή.Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Ν. Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι.
Η Έξοδος 1826 προβάλλεται:
-Αθήνα, Αλκυονίς (Πέμπτη έως Κυριακή, 19.45)
-Ρόδος, Palace 5, έως και 1 Μαρτίου (20.00 & 22.10)
-Κόρινθος, Απόλλων, έως και 1 Μαρτίου (20.00 & 22.00)
-Βέροια, Star, από 2 Μαρτίου
-Πτολεμαΐδα, Αμφ. Πτολεμαίος, Hotel Pantelidis, 5 Μαρτίου
-Λάρισα, Χατζηγιάννειο Π.Κέντρο, 17-18-19 Μαρτίου (19.30)
-Καρπενήσι, Δημ.Κινηματογράφος, 20 – 21 Μαρτίου
-Σιδηρόκαστρο, 25 Μαρτίου
-Αλεξανδρούπολη, Ηλύσια, 31 Μαρτίου
-Dusseldorf, Γερμανία, 26 Μαρτίου (16.00 & 18.26)
* Για το Μάρτιο θα ανακοινώσουν σύντομα ημερομηνία για προβολές σε Μεσολόγγι, Καλαμάτα, Θεολόγος, Βέροια, Κατερίνη, Σέρρες, Δράμα και προγραμματίζονται προβολές σε Βόλο, Κοζάνη, Χαλκίδα, Λαμία, Ιωάννινα, Ορεστιάδα, Πάτρα, Ηράκλειο και Ιεράπετρα και έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι προβολές σε Γιαννιτσά, Γρεβενά και Ελασσόνα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σενάριο – σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας (φώτο). Ο Βασίλης Τσικάρας σπούδασε δημοσιογραφία και παρακολούθησε για χρόνια μαθήματα υποκριτικής και σκηνοθεσίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά έχει γράψει 10 θεατρικά έργα, κάποια εκ των οποίων έχουν βραβευτεί, έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 20 έργα για το θέατρο και 2 για τον κινηματογράφο. Έχει εργαστεί για 12 περίπου χρόνια στο Δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και συνολικά 18 χρόνια σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook Ακολούθησε μας στο Twitter Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: – Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.grστο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος