Βαλκανική Πλατεία 2023: Λόγω της κακοκαιρίας μεθαύριο Πέμπτη 7/9 η έναρξη των εκδηλώσεων

Με… εσωτερικές αλλαγές στο πρόγραμμα και χρονική μετάθεση των συναυλιών αντιμετωπίσθηκαν τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία στη φετινή Βαλκανική Πλατεία.
Έτσι οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου με τον Δημήτρη Μυστακίδη στη σκηνή, ενώ η εναρκτήρια συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα που είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στα Συμμαχικά θα γίνει τελικά στον ίδιο χώρο την ερχόμενη Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο των αλλαγών λόγω των καιρικών φαινομένων που πλήττουν και τη Θεσσαλονίκη αναβάλλεται και η αποψινή συναυλία της Ιουλίας Καραπατάκη η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, με τα εισιτήρια που είχαν εκδοθεί με τη σημερινή ημερομηνία να ισχύουν κανονικά.

Έτσι μπορεί ο καιρός να τα έχει κάνει… μούσκεμα αλλά οι διοργανωτές της Βαλκανικής Πλατείας, οι καλλιτέχνες και στο σύνολό τους οι συμμετέχοντες είναι έτοιμοι να χαρίσουν στο κοινό της πόλης ένα μοναδικό πολιτιστικό ταξίδι.
Το πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη θα μετατραπεί για μια ακόμη χρονιά σε ένα πολύχρωμο πολυπολιτισμικό μωσαϊκό στο οποίο θα συναντηθούν μουσικές, γεύσεις, ιδέες και δημιουργίες από τη γωνιά του πλανήτη για την οποία ο ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος έγραψε: “ Εδώ δεν είναι παίξε γέλασε, εδώ είναι Μπαλκάνια”.
Κορυφαία μουσικά σχήματα, τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές και εικαστικοί καλλιτέχνες από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Κύπρο, θα φιλοξενηθούν στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης φιλοδοξώντας να χαρίσουν μοναδικές στιγμές στους θεατές.

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, ο Δημήτρης Μπάσης και η Kalliope, η Ιουλία Καραπατάκη, ο Δημήτρης Μυστακίδης, οι “Baklava” (Βόρεια Μακεδονία), η Era Rusi και ο Ylli Baka (Αλβανία) θα βρεθούν στη σκηνή. Παίρνουν μέρος παραδοσιακά Χορευτικά Συγκροτήματα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών ενώ σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Βορείου Ελλάδος η Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου αφιερώνεται στη μεγαλόνησο.

Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων μη κερδοσκοπικές εθελοντικές, κοινωνικές και οικολογικές οργανώσεις αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, θα παρουσιάζουν τις δράσεις τους στους χώρους των περιπτέρων.
Ραντεβού με τα παιδιά δίνει η Παιδική σκηνή που θα λειτουργεί καθημερνά από τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης με ελεύθερη είσοδο και πλήθος εκδηλώσεων και εργαστηρίων: κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά και ρούχα, διαδραστικά παιχνίδια, αγώνες δρόμου, παραστάσεις κουκλοθέατρου και θεάτρου σκιών, παιχνίδια περιπέτειας και πολλές ακόμα εκπλήξεις!
Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Οι Δρόμοι των πεχλιβάνηδων», με θέμα το αρχέγονο άθλημα της πάλης που θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με τη φωτογραφική λέσχη του δήμου Παύλου Μελά.

«Ανοίγουμε και φέτος τη «Βαλκανική Πλατεία» που χωράει όλους τους ανθρώπους για να γιορτάσουμε τη συνύπαρξη των λαών, να διαδώσουμε το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης που σε κάθε δύσκολη ή ακραία συγκυρία δίνει στον άνθρωπο δύναμη να συνεχίζει προς τα πάνω, να μην το βάζει κάτω. Η Βαλκανική Πλατεία χωράει όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού από τις γειτονικές μας χώρες» σημειώνει με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, προσκαλώντας τους πολίτες κάθε ηλικίας να απολαύσουν το γεμάτο επταήμερο εκδηλώσεων.
Η εκδήλωση στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ της φετινής Βαλκανικής Πλατείας με τη συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και «κουβαλά» ένα ιδιαίτερο συναισθηματικό φορτίο, καθώς θα είναι αφιερωμένη στον άνθρωπο που συμβόλισε με ολόκληρη τη ζωή του την ελληνοσερβική φιλία. Ο φύλακας του Ζέιντενλικ Γιώργος Μιχαήλοβιτς έφυγε φέτος για το τελευταίο του ταξίδι και ως ελάχιστο φόρο τιμής στον ίδιο και την οικογένειά του η ξεχωριστή εναρκτήρια μουσική εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος