Για τη συμβολή της τεχνολογίας στην Καρδιολογία, μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Βασιλικός. Οι λεγόμενες “έξυπνες συσκευές“, όπως ρολόγια, σκουλαρίκια, ακόμη και ρούχα με αισθητήρες, συλλέγουν πολύτιμα στοιχεία για τους γιατρούς, καθώς μπορούν να προσφέρουν έγκαιρη διάγνωση σε διάφορες παθήσεις, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Βασιλικός, δεν θα μπορέσουν να τους υποκαταστήσουν τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια. Επίσης, οι “έξυπνες συσκευές” μεταφέρουν δεδομένα που μπορούν να κινητοποιήσουν τον ασθενή έγκαιρα ώστε να προλάβει την καρδιακή ανεπάρκεια και να αποφύγει τη νοσηλεία. Μεγάλη είναι η συμβολή της τεχνολογίας και στους νέου τύπου υπερήχους που χρησιμοποιούνται στην επεμβατική Καρδιολογία.
“Σε δέκα χρόνια θα είμαστε σαν τον άνθρωπο του Νεάντερνταλ…ό,τι κάνουμε εμείς σήμερα θα το κάνει η Νανοτεχνολογία”, τόνισε ο κ. Βασιλικός, προσθέτοντας ότι θα υπάρχει εξατομικευμένη θεραπεία για τον κάθε ασθενή, ανάλογα και με την γενετική του προδιάθεση, και με φάρμακο που θα στοχεύει σε συγκεκριμένο όργανο, χωρίς να πειράζει άλλα που βρίσκονται δίπλα. Μέχρι στιγμής, η όποια σχετική τεχνογνωσία προέρχεται από τον τομέα της Ογκολογίας.
Αναφερόμενος στο κάπνισμα, ο καθηγητής Καρδιολογίας τόνισε ότι είναι μία ιδιαίτερα επιβλαβής συνήθεια που βλάπτει την καρδιά, ενώ αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η πρόληψη για την καλή υγεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Έχουμε πίεση; Δεν μας αρέσει το περιβάλλον που ζούμε; Πρέπει να το διορθώσουμε.”
Τέλος, ο κ. Βασιλικός, σε σχετική ερώτηση για τις δοξασίες περί παρακολούθησης των πολιτών μέσω των ταυτοτήτων, είπε: “Όσοι αντιδρούν ας κλείσουν πρώτα τα κινητά τους, διότι το κινητό είναι “διάβολος”, σε παρακολουθεί συνεχώς, ξέρει ανά πάσα στιγμή που πας”, κατέληξε χαρακτηριστικά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος