Τσάντες από ξύλο ελιάς και κοσμήματα από μάρμαρο Θάσου

Όταν η φαντασία εμπνέεται από την φύση, τότε μικρά καλλιτεχνήματα βγαίνουν από τα χέρια ανθρώπων που δημιουργούν με υλικά τα οποία προσφέρει απλόχερα το περιβάλλον.

Από την Παναγία της Θάσου ο Βασίλης Φωτιάδης και η σύζυγός του Δωροθέα Φουστελή, χειροτέχνες, κάνουν μια μικρή αναδρομή στην ζωή της οικογένειας, που τους οδήγησε από την μεγαλούπολη στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και στο πως κατάφεραν να στέλνουν τα χειροτεχνήματά τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Με καταγωγή από την Θάσο το ζεύγος ζούσε και εργαζόταν στην Θεσσαλονίκη, για χρόνια όταν αποφάσισε την επιστροφή στο νησί για λόγους πρακτικούς και για να βρίσκονται κοντά στην φύση.

Η κ. Φουστελή, σημειώνει ότι ο καταλύτης για την απόφαση τη επιστροφής ήταν η επιθυμία για οικογένεια,  δηλαδή παιδιά και οι περισσότερες προοπτικές που προσέφερε ένα οικείο περιβάλλον εν μέσω της οικονομικής κρίσεως.

Τσάντες από ξύλο ελιάς και κοσμήματα από μάρμαρο Θάσου

Η αγάπη για το μάρμαρο Θάσου και το ξύλο ελιάς που αφθονεί στο νησί ήταν τα πρώτα που παρατήρησαν πως διέθεταν πολλές δυνατότητες. Ωστόσο, αντί για την συνήθη γλυπτική στο ξύλο, αξιοποίησαν την ελιά για να κατασκευάσουν κομψοτεχνήματα, τσάντες, ζώνες και πορτοφόλια, γυναικεία αξεσουάρ, με υπογραφή, ακόμη και τσάντες πλάτης για τα παιδιά.

Τσάντες από ξύλο ελιάς και κοσμήματα από μάρμαρο Θάσου

Γραφίστες με τυπογραφείο έως το 2015 είχαν την εμπειρία της ζωγραφικής, της αποτύπωσης και της χάραξης, την καλλιτεχνική πλευρά που έμενε έως τότε αναξιοποίητη.

Έτσι, βάλθηκαν να συλλέγουν τα πολύτιμα υλικά και να τα μεταμορφώνουν. «Μετά την κοπή του το ξύλο της ελιάς χρειάζεται να μείνει 6-8 μήνες για να αποβάλει όλο το λάδι και να μην βγάζει επάνω στα δέρματα λεκέδες».

Τσάντες από ξύλο ελιάς και κοσμήματα από μάρμαρο Θάσου

Από την κοπή του ξύλου, την διαμόρφωση του, την κοπή των δερμάτων και την ένωση των υλικών έως το τελικό προϊόν όλα περνούν από τα χέρια του ζεύγους.

Τα χειροποίητα τους ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει την δυνατότητα. Οι πελάτες προέρχονται από την Οσάκα, το Περού, την Νότιο Αφρική, τον Καναδά, την Σαουδική Αραβία, την Άπω Ανατολή και όπου οδηγεί ο δρόμος των διαδικτυακών αγορών. Ο κόσμος είναι τόσο μεγάλος. Και όπως λέει ο κ. Φωτιάδης, «η Ελλάδα περικλείεται σε ένα μικρό ξύλο ελιάς», που κρατά το άρωμα του εφ’ όρου ζωής. Όπως τα μικρά κομψοτεχνήματα από σανταλόξυλο που κατασκευάζουν στην Ινδία, τα οποία με το άρωμά τους θυμίζουν πάντα την ομορφιά του τόπου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος