Τοξικό φυτοπλαγκτόν απειλεί τα μύδια του Θερμαϊκού κόλπου

Αφ’  ενός οι περιβαλλοντικές συνθήκες με την κλιματική αλλαγή τις τελευταίες δεκαετίες, αφ’ ετέρου ο ανθρώπινος παράγοντας συνασπίζονται για καταστροφές στο θαλάσσιο περιβάλλον.

40% μείωση της παραγωγής μυδιών για φέτος, καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Τίμου Φακαλή.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Φέτος πουλήθηκαν μόλις 9.000 τόνοι μυδιών και αυτό είναι καταστροφικό για εκείνους που εξαρτούν την διαβίωση τους από την συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Τι ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια; Η αύξηση της θερμοκρασίας στους 30 βαθμούς Κελσίου για περίπου 15 με 20 ημέρες είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί θανατηφόρα για τα μύδια και τον γόνο.

Τοξικό φυτοπλαγκτόν απειλεί τα μύδια του Θερμαϊκού κόλπου

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η επόμενη χρονιά το 2025 θα είναι νεκρή με μηδενική παραγωγή. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, των φυτοφαρμάκων και των αστικών λυμάτων που μεταφέρονται με τα νερά των ποταμών στον Θερμαϊκό, μειώνεται το οξυγόνο και οι ζωντανοί οργανισμοί ασφυκτιούν μέχρι θανάτου.

Πέραν τούτου υπάρχει  και η λεγόμενη “κόκκινη παλίρροια”, δηλαδή κόκκινες κηλίδες που σηματοδοτούν τον θάνατο των μυδιών. Αυτή προκαλείτα από τα μικροφύκη που αναπαράγονται κατά εκατομμύρια σε λίγες ημέρες και κατά το διάστημα αυτό παράγουν χρωστικές ουσίες.  

Τοξικό φυτοπλαγκτόν απειλεί τα μύδια του Θερμαϊκού κόλπου

Ενώ οι καλλιεργητές είχαν αναθαρρήσει με τις τιμές που έπαιρναν για τα εξαγώγιμα μύδια, από τα 40 λεπτά στο ένα ευρώ το κιλό τώρα αντιμετωπίζουν την εξαφάνιση της παραγωγής, όπως λέει ο Τάσος Δραγάνης, πρόεδρος των μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου- Πιερίας. «Το 2025 είναι νεκρό και απομένει η επόμενη χρονιά το 2026 για παραγωγή αν πάει καλά ο γόνος και δεν καταστραφεί».

Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας δεν εντάσσεται στις φυσικές καταστροφές για να δοθούν αποζημιώσεις σε πληγέντες. Το πρόγραμμα βοήθειας για προβλήματα τέτοιας φύσεως δίνεται ανά τριετία και γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο για να πάρουν κάποια χρήματα, διότι γύρω στις 200 με 300 οικογένειες στον Μακρύγιαλο και άλλες τόσες στον Χαλάστρα βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος